Frans president Macron was bij zijn bezoek aan Burkina Faso verbaasd over de vijandige ontvangst door het publiek. Een begeleidende autokaravaan werd bekogeld met stenen. In de hoofdstad waren meerdere protestbetogingen. Zijn reactie toont waar hij voor staat: een verderzetting van het beleid van Mitterrand, Chirac, Sarkozy en Hollande, met een heel andere stijl en andere slogans, dat wel.

Frans president Macron heeft een driedaags bezoek gebracht aan een aantal West-Afrikaanse landen, voormalige Franse koloniën. Daarmee zet hij een presidentiële traditie verder. Ook Valery Giscard d’Estaing (1974-1981), François Mitterrand (1981-1995), Jacques Chirac (1995-2007, Nicolas Sarkozy (2007-2012) en François Hollande (2012-2017) maakten er een punt van om in de eerste maanden van hun mandaat Afrika te bezoeken.

De gemene deler van hun toespraken was toen telkens een ‘breuk met de praktijken van het verleden’, een ‘vernieuwd partnerschap’ gebaseerd op ‘gelijkheid en wederzijds respect’. Allen hielden er aan om Franse troepen (het vreemdelingenlegioen) ter plaatse te houden ‘om de democratie te beschermen’ en ‘om de economische vooruitgang te verdedigen’. Kortom, retorische stijlverandering en inhoudelijke continuïteit.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be

verspreid dit nieuws...Tweet about this on Twitter
Twitter
0Share on Facebook
Facebook
0Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Reddit
Reddit
0Email this to someone
email
Deze nieuws en opiniesite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis voor iedereen. Dat is enkel mogelijk door de steun van onze lezers. Wij hebben jouw steun hard nodig! Doneer via de doneerknop boven in de rechterkolom of vraag via krapuul2009@gmail.com om het rekeningnummer waar je de donatie naar kan overmaken.