De winter is in aantocht en meer dan 15.000 vrouwen, mannen en kinderen zitten vast in onmenselijke omstandigheden op de eilanden in de Egeïsche zee. Sinds de EU-Turkije deal in werking is getreden op 18 maart 2016, is de toestand er steeds schrijnender geworden. Oxfam roept de Europese beleidsmakers en de Griekse regering op om asielzoekers zo snel mogelijk naar het Griekse vasteland over te brengen. Ook België heeft daarin een rol te spelen.

Sinds de EU-Turkije deal van kracht is, zijn de Griekse eilanden Lesbos, Chios, Samos, Kos en Leros omgevormd tot plekken waar asielzoekers voor onbepaalde tijd worden opgesloten. Volgens de laatste cijfers van de Griekse overheid werden er op 20 november 2017 maar liefst 15.396 asielzoekers gehuisvest op de eilanden. Daarvan verblijven 12.554 mensen in accommodaties die slechts ruimte bieden aan 5.576 mensen – aan minder dan de helft dus. Een groot aantal rapporten brengt de mensonterende levensomstandigheden als gevolg daarvan aan het licht.

Daarom lanceert Oxfam tijdens de maand december, tot aan de start van de winter op 21 december, de campagne #OpenTheIslands, om zowel de politieke leiders als burgers bewust te maken van de kritieke toestand op de eilanden. Deze actie kadert dan ook in ons algemeen pleidooi aan de Europese Unie om migratie te benaderen met meer menselijkheid.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be

verspreid dit nieuws...Tweet about this on Twitter
Twitter
0Share on Facebook
Facebook
0Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Reddit
Reddit
0Email this to someone
email
Deze nieuws en opiniesite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis voor iedereen. Dat is enkel mogelijk door de steun van onze lezers. Wij hebben jouw steun hard nodig! Doneer via de doneerknop boven in de rechterkolom of vraag via krapuul2009@gmail.com om het rekeningnummer waar je de donatie naar kan overmaken.