Bij diverse botsingen tussen het Israelische leger en Palestijnen die demonstreerden tegen het besluit van de Amerikaanse president Trump om Jeruzalem uit te roepen tot hoofdstad van Israel, zijn volgens het Palestijnse ministerie van Gezondheid zeker 50 gewonden gevallen. Negen daarvan zijn getroffen door scherpe munitie (het persbureau Reuters zei elf), vier op de Westoever en vijf in Gaza. Eén man zou zeer ernstig zijn gewond. Zo’n twintig mensen werden getroffen door zogenoemde ”rubberkogels”.
De Palestijnse Autoriteit had ”drie dagen van woede” afgekondigd als reactie op Trumps besluit. Er was een algemene staking, in Bethlehem en Ramallah waren de kerstbomen en de kerstverlichting uitgezet, en in diverse plaatsen plaatsen op de Westoever en in Gaza waren betogingen. Het zwaartepunt van de protesten valt overigens pas morgen, vrijdag, na het ochtendgebed.
Ismail Haniye, de leider van van Hamas, hield een tv toespraak vanuit zijn huis in het Shati-kamp in Gaza, waarin hij opriep tot een nieuwe intifada. Ook deed hij een oproep de Oslo Akkoorden op te zeggen. Hij noemde het een tijd voor alle fracties om samen te komen en een nieuwe strategie af te spreken.
Een rebelse islamistische fractie in Gaza schoot donderdagavond drie raketten af, twee kwamen neer in de Strook zelf, een viel op  Israelisch grondgebied Israel bombardeerde als vergelding doelen van Hamas .

Andere protestbetogingen waren er onder meer in Turkije en, opmerkelijk genoeg, in Egypte. Daar demonstreerden studenten en docenten van de Amerikaanse Universiteit van Cairo onder de leus ”Jeruzalem is de eeuwige hoofdstad van Palestina” en was er een demonstratie in het Journalistensyndicaat in hartje Cairo, ondanks de Egyptische wet die demonstraties afstraft met  gevangenisstraf. ’s Avonds was er een sit-in bij hetzelfde syndicaat.

– Eerder verschenen bij Abu Pessoptimist.

verspreid dit nieuws...Tweet about this on Twitter3Share on Facebook0Share on LinkedIn0Share on Reddit0Email this to someone
Deze nieuws en opiniesite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis voor iedereen. Dat is enkel mogelijk door de steun van onze lezers. Wij hebben jouw steun hard nodig! Doneer via de doneerknop boven in de rechterkolom of vraag via krapuul2009@gmail.com om het rekeningnummer waar je de donatie naar kan overmaken.