Een jaar geleden sloot Italië, met de steun van de EU, een deal met de Libische regering. In ruil voor logistieke en financiële steun, houdt de Libische kustwacht migranten tegen die via Libië de oversteek naar Europa willen maken. Migranten die uit Libië konden ontsnappen, getuigden tegen Oxfam en haar partner Borderline Sicilia over ontvoeringen, moord, verkrachting en dwangarbeid. Oxfam en Borderline Sicilia vragen de EU om de deal met Libië onmiddellijk stop te zetten en niet langer mensen terug te sturen naar het land.

Op 2 februari 2017 tekende Italië een ‘Memorandum van Overeenstemming’ met de door de Verenigde Naties erkende overheid in Tripoli. Een dag later keurden ook de Europese staatshoofden de deal goed op een informele top in Malta. Het afgelopen jaar gaven de Europese Unie en Italië vorming, logistieke en financiële steun aan de Libische kustwacht. In ruil daarvoor onderscheppen de Libiërs migranten die via de Middellandse Zee Europa proberen te bereiken en sturen ze terug.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be

verspreid dit nieuws...Tweet about this on Twitter2Share on Facebook0Share on LinkedIn0Share on Reddit0Email this to someone
Deze nieuws en opiniesite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis voor iedereen. Dat is enkel mogelijk door de steun van onze lezers. Wij hebben jouw steun hard nodig! Doneer via de doneerknop boven in de rechterkolom of vraag via krapuul2009@gmail.com om het rekeningnummer waar je de donatie naar kan overmaken.