In Iran protesteren vrouwen tegen het verplicht dragen van de hijab. Ze knopen een hoofddoek op een stok en zwaaien er demonstratief mee in het rond. Het begon met Vida Movahed die op 27 december 2017 in de Revolutiestraat in Teheran op een elektriciteitskastje haar protest uitte. Uiteraard werd ze gearresteerd. Ze zat een maand opgesloten maar is inmiddels weer vrij op borgtocht. Haar eenzame actie, waarvan foto’s zijn genomen die viraal gingen op de sociale media, heeft na haar vrijlating navolging gekregen door meerdere vrouwen.

De arrestatie van Movahed en andere vrouwen toont opnieuw dat knetterrechts kledingvoorschriften gebruikt om vrouwen te onderdrukken. Het doet er niet hoe. Nog in 2016 werd een vrouw gearresteerd in Cannes omdat ze te veel kleding aanhad; ze droeg een boerkini op het strand. Vrije kledingkeuze voor vrouwen staat voor extreemrechts symbool voor uitingsvrijheid in het algemeen. Iets waar deze voorschriftenfreaks een broertje dood aan hebben.

verspreid dit nieuws...Tweet about this on Twitter
Twitter
0Share on Facebook
Facebook
0Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Reddit
Reddit
0Email this to someone
email
Deze nieuws en opiniesite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis voor iedereen. Dat is enkel mogelijk door de steun van onze lezers. Wij hebben jouw steun hard nodig! Doneer via de doneerknop boven in de rechterkolom of vraag via krapuul2009@gmail.com om het rekeningnummer waar je de donatie naar kan overmaken.