Jair Messias Bolsonaro, gesjeesde militair, maar gedoopt in de Jordaan twee jaar geleden en helemaal in de heppiekleppieheer. Misschien is die bekering tot tweedehandszending-nepchristendom uit de VS wel de sleutel tot de verklaring van het fenomeen Bolsonaro. Er zijn lui die godsdienst weigeren als zodanig aan te duiden – als er nu één is die in de buurt komt van een ideologie is het wel het evangelicalisme zoals het opgang maakt in Latijns Amerika, na Noord-Amerika. Het vraagt geld aan de armsten voor hun aanwezigheid bij de massale bijeenkomsten die niets met een gemeente of gemeenschap te maken hebben. Het predikt dat rijkdom een beloning van hun god is. Vrouwen zijn er voor de voortplanting, en wie niet voor de voortplanting is (LHBT+) is nog minderwaardiger. Voor zwarte en inheemse mensen geldt op zijn minst hetzelfde.

Zo iemand kan in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Brazilië ruim 46% van de stemmen halen.
Opmerkelijk is dat de tweede man van de tweede ronde, Fernando Haddad, zoals men kan afleiden uit zijn Arabische naam, van oosters-orthodoxen huize is – er is dus geen katholieke kandidaat voor de tweede ronde. Hij is de kandidaat van de Partido dos Trabalhadores, de partij van Lula en Dilma Roussef en heeft 27% gehaald. Zijn grote aanhang woont in het arme binnenland en het noordoosten. Aan hem de zware taak om degenen die niet op hem maar ook niet op Bolsonaro gestemd hebben achter zich te verenigen in de komende drie weken. En de aanhang van Bolsonaro is al net zo min democratisch ingesteld als de aanhang van Trump, die ook de zegen van de evangelicalen heeft waarvoor hij overigens nog minder heeft hoeven doen dan de Messias Bolsonaro. Gehuil en geweld over stembusfraude ligt op de loer als hun man niet wint.
Een overwinning van Haddad kan de ondergang van de wereld als leefgebied voor mensen misschien tegenhouden.
Zo ernstig staat de wereld er voor, deze maandag 8 oktober 2018.

Meer over Bolsonaro bijvoorbeeld hier.

verspreid dit nieuws...Tweet about this on Twitter
Twitter
0Share on Facebook
Facebook
0Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Reddit
Reddit
0Email this to someone
email
Deze nieuws en opiniesite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis voor iedereen. Dat is enkel mogelijk door de steun van onze lezers. Wij hebben jouw steun hard nodig! Doneer via de doneerknop boven in de rechterkolom of vraag via krapuul2009@gmail.com om het rekeningnummer waar je de donatie naar kan overmaken.