Bernie Sanders blijft met voorsprong de meest populaire politicus van de VS. In een recente opiniepeiling door de rechtse zender Fox News krijgt hij de goedkeuring van 61 procent van alle ondervraagde personen. Dat doet hij met een politieke boodschap die al 36 jaar dezelfde is.

Hoe valt het te verklaren dat een politicus, die tot voor twee jaar buiten zijn eigen thuisstaat Vermont een nobele onbekende was voor de meeste Amerikanen, bijna presidentskandidaat werd voor een van beide grote politieke partijen?

Sinds hij nipt de strijd voor de Democratische nominatie verloor tegen Hillary Clinton wordt Sanders niet langer genegeerd door de grote Amerikaanse media. Sinds de voorbije presidentsverkiezingen van november 2016 komt hij terug heel wat minder aan bod dan tijdens de verkiezingsstrijd, maar in ieder geval is dat veel meer dan de jaren voorheen, toen hij in feite bijna compleet verzwegen werd.

Sanders trekt onvermoeid het land rond voor lezingen, waarin hij zijn politieke ideeën verkondigt. Zelfs in zuidelijke staten die overwegend voor Trump hebben gestemd blijft hij volle zalen trekken. Het verbazende aan dat blijvend succes is dat hij in feite niets nieuws vertelt sinds zijn verkiezingscampagne van 2015/2016. Die campagne was bovendien opgehangen aan de ideeën die hij al verdedigt sinds hij in 1981 burgemeester werd van de stad Burlington in Vermont.

Een mogelijke verklaring is zijn geloofwaardigheid. Sanders verdedigt zijn idee van democratisch socialisme al 36 jaar. Een andere reden is dat zijn boodschap meer dan ooit actueel is. De Amerikaanse middenklasse en werkende klasse verdient in 2017 minder dan in 1980.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be

verspreid dit nieuws...Tweet about this on Twitter
Twitter
0Share on Facebook
Facebook
0Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Reddit
Reddit
0Email this to someone
email
Deze nieuws en opiniesite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis voor iedereen. Dat is enkel mogelijk door de steun van onze lezers. Wij hebben jouw steun hard nodig! Doneer via de doneerknop boven in de rechterkolom of vraag via krapuul2009@gmail.com om het rekeningnummer waar je de donatie naar kan overmaken.