Het is een open deur intrappen: Gandhi’s opvattingen over geweldloos verzet hebben de Burgerrechtenbeweging in de Verenigde Staten beïnvloed. Minder bekend is hoe deze ideeën zich daar hebben kunnen verspreiden en ontwikkelen. Het is die vraag die Sarah Azaransky zich in haar boek “This Worldwide Struggle. Religion and the International Roots of the Civil Rights Movement” stelt.

Om die te beantwoorden heeft zij de voedingsbodem van die beweging in de periode van 1935 tot 1959 onderzocht: gaande van de studiereizen van Afro- Amerikaanse intellectuelen en activisten naar India tot hun latere werk en acties. In het bijzonder verdiept zij zich in het werk van mensen zoals Howard Thurman, Benjamin Mays, James Farmer en Bayard Rustin.

De belangrijkste les is volgens haar dat discussie, onenigheid en zichzelf in vraagstellen van belang zijn om ethisch denken en handelen te ontwikkelen. Ontmoetingen met mensen uit andere delen van de wereld en met andere religieuze tradities kunnen de eigen opvattingen helpen onderzoeken en verrijken. De auteur benadrukt daarbij de rol van wat zij “interreligieuze dialoog” noemt.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be

verspreid dit nieuws...Tweet about this on Twitter
Twitter
0Share on Facebook
Facebook
0Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Reddit
Reddit
0Email this to someone
email
Deze nieuws en opiniesite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis voor iedereen. Dat is enkel mogelijk door de steun van onze lezers. Wij hebben jouw steun hard nodig! Doneer via de doneerknop boven in de rechterkolom of vraag via krapuul2009@gmail.com om het rekeningnummer waar je de donatie naar kan overmaken.