Is het Huis nog redelijk proportioneel, dan is dat in geen geval zo met de Senaat. Met 39 miljoen inwoners is Californië de grootste deelstaat met 53 zetels in het federale Huis van Afgevaardigden. Net als elke andere deelstaat heeft Californië twee zetels in de federale Senaat. De deelstaat Wyoming – met Colorado een van de twee perfecte rechthoeken in het Midwesten – is qua oppervlakte een van de tien grootste staten, maar heeft slechts 579.000 inwoners. Dat geeft de staat recht op slechts één zitje in het Huis – het minimum waar elke staat recht op heeft. Daarentegen heeft Wyoming net als Californië twee zitjes in de federale Senaat.

‘Kleine’ dun bevolkte landelijke deelstaten zijn zo zwaar oververtegenwoordigd in de Senaat. Landelijke gebieden zonder grote steden zijn echter zo goed als volledig Republikeins jachtterrein. Dit systeem werd niet uitgevonden door de Republikeinen, maar werd ooit zo ontworpen om de landelijke staten met semi-feodale landeigenaars veel meer macht te garanderen dan hun aantal zou toelaten in een proportionele democratie.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be

verspreid dit nieuws...Tweet about this on Twitter
Twitter
0Share on Facebook
Facebook
0Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Reddit
Reddit
0Email this to someone
email
Deze nieuws en opiniesite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis voor iedereen. Dat is enkel mogelijk door de steun van onze lezers. Wij hebben jouw steun hard nodig! Doneer via de doneerknop boven in de rechterkolom of vraag via krapuul2009@gmail.com om het rekeningnummer waar je de donatie naar kan overmaken.