Rellen in Jeruzalem naar aanleiding van de dood van de 64-jarige gevangene Maysara Abu Hamdiyeh. Botsingen met de Israeli’s waren er ook op andere plaatsen, waraonder Hebron en Ramallah.
 
Updated  – Israel heeft dinsdag voor het eerst sinds in november door Egyptische bemiddeling een bestand werd bereikt, luchtaanvallen op de Gaza-strook uitgevoerd. Volgens Ministerie van Binnenlandse Zaken van Hamas vielen ‘vliegtuigen van de bezetting een open terrein aan in Noord-Gaza’ en waren er geen gewonden. AFP meldde dat ook een tegelfabriek werd getroffen. Israel meldde dat het zijn doelen had geraakt.   
De Israelische aanvallen kwamen als reactie op het afschieten van drie raketten vanuit Gaza op Israel. Die raketten vielen in open terrein en richtten geen schade aan. De salafistische groep ‘Majles al Shura al Mujahiddeen zei verantwoordelijk te zijn voor het salvo. De groep zei in een verklaring via internet vanuit Egypte dat het afschieten van de raketten een reactie was op de dood van de 64-jarige Maysara Abu Hamdiyeh, een Palestijnse gevangene in een Israelische gevangenis die dinsdag aan kanker overleed.
——-
Update – Na het Israelische bombardement van dinsdagavond werden woensdagochtend opnieuw twee raketten vanuit Gaza op Israel afgeschoten. Er was geen schade. Niemand heeft vooralsnog de verantwoordelijkheid opgeëist
——
Palestijnse groepen en personen wezen erop dat Abu Hamdiyeh niet de medische behandeling had gehad die nodig was en dat Israel had geweigerd hem vrij te laten toen bleek dat zijn ziekte terminaal was. Abu Hamdiyyehs dood veroorzaakte rellen in Hebron en Oost-Jeruzalem, (zie video) en zorgde voor onrust in diverse Israelische gevangenissen.
Tijdens het bezoek van de Amerikaanse president Obama aan Israel, vorige maand, werden ook twee raketten op Israel afgeschoten. De Majles a-Shura al Mujahiddeen claimde toen ook de verantwoordelijkheid.

Verscheen eerder bij abu-pessoptimist. Auteur: Martin Hijmans.

verspreid dit nieuws...Tweet about this on Twitter
Twitter
0Share on Facebook
Facebook
0Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Reddit
Reddit
0Email this to someone
email
Deze nieuws en opiniesite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis voor iedereen. Dat is enkel mogelijk door de steun van onze lezers. Wij hebben jouw steun hard nodig! Doneer via de doneerknop boven in de rechterkolom of vraag via krapuul2009@gmail.com om het rekeningnummer waar je de donatie naar kan overmaken.