Donderdag was de 100ste verjaardag van de ”Balfour Declaration”, de verklaring gericht aan de Britse zionisten waarbij Groot Brittannië op zich nam behulpzaam te zijn bij het stichten van ”nationaal Joods tehuis” in Palestina. Het werd de basis van het Britse mandaat over Palestina en het begin van de opbouw van een Joodse staat, waarmee de Palestijnse onafhankelijkheid onmogelijk werd gemaakt en de oorspronkelijke bevolking (grotendeels) werd verdreven. Palestijnen hielden daarom donderdag vreedzame protestmarsen. Duizenden namen eraan deel in steden als Nablus, Ramallah, Jenin, Bethlehem, Tubas, al-Khalil (Hebron) en Jericho.

Overheidsinstellingen gaven vrij. Ook werd een marathon gehouden onder de titel ”De marathon van de verwerping van Balfour”.
In Engeland hield de Britse politieke top echter vandaag een feestelijk diner, onder leiding van premier May die had gezegd ”trots op de Verklaring” te zijn. Gast was de Israelische premier Benjamin Netanyahu. De leiding van Labour weigerde deel te nemen. Zij vindt de verjaardag van de verklaring allerminst een feestje waard.

Eerder verschenen bij Abu Pessoptimist

verspreid dit nieuws...Tweet about this on Twitter
Twitter
0Share on Facebook
Facebook
0Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Reddit
Reddit
0Email this to someone
email
Deze nieuws en opiniesite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis voor iedereen. Dat is enkel mogelijk door de steun van onze lezers. Wij hebben jouw steun hard nodig! Doneer via de doneerknop boven in de rechterkolom of vraag via krapuul2009@gmail.com om het rekeningnummer waar je de donatie naar kan overmaken.