Er is geen momenteel geteeld gewas te bedenken dat niet “invasief” oftewel “exotisch” is, maïs al helemaal, maar ook de gangbare granen voor menselijke consumptie en heel wat groenten. Is men in Brussel gek aan het worden?

In Nederland dreigt de teelt van eiwitgewas lupine verboden te worden als gevolg van Europese wetgeving die verspreiding van invasieve (niet-inheemse) planten en dieren moet tegengaan. LTO Nederland reageert ontsteld en wil dat de regelgeving wordt aangepast.

Albert Jan Maat, voorzitter van LTO Nederland, heeft donderdag een brandbrief gestuurd naar Europees secretaris Karmenu Vella. ‘In Nederland wordt ruim honderd hectare lupine geteeld, als veevoer of als groenbemester. Uit oogpunt van duurzaamheid is lupine een bijzonder interessant gewas en de teelt wordt ook steeds populairder. Een verbod zou onvoorstelbaar zijn.’

Verder lezen.
Lupine is ook de basis voor steeds populairder wordende vleesachtige vegetarische producten, zoals – de naam zegt het al – de lupineburger. En het is al vele jaren een tuinplant.

Deze nieuws en opiniesite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis voor iedereen. Dat is enkel mogelijk door de steun van onze lezers. Wij hebben jouw steun hard nodig! Doneer via de doneerknop boven in de rechterkolom of vraag via krapuul2009@gmail.com om het rekeningnummer waar je de donatie naar kan overmaken.