Sinds het akkoord met Turkije en het sluiten van de grens met Macedonië is de situatie van de vluchtelingen in Griekenland van de mediaradar verdwenen. Ondertussen blijft het land verder kraken onder een onhoudbare schuldenlast. Correspondent Bruno Tersago geeft de stand van zaken weer voor De Wereld Morgen.

“Om te weten hoe het evolueert met het aantal vluchtelingen moet je de tweede helft van 2015 vergelijken met de eerste helft van 2016. De echte toevloed is ongeveer eind augustus, begin september 2015 begonnen. Er zijn sindsdien wel een aantal zaken veranderd. De vluchtelingen die nog op de Griekse eilanden voor de Turkse kust zitten of er nog toekomen worden niet meer op veerboten gezet richting Griekse vasteland. Dat is voorbij.”

“Er komen wel degelijk minder bootvluchtelingen toe op de eilanden. Is dat een gevolg van de overeenkomst van de EU met Turkije of komt dat omdat de mensen doorhebben dat ze geen kans meer maken om via deze weg in Europa te geraken? Dat is geen uitgemaakte zaak. Het einde van de veerdiensten heeft in ieder geval de smokkelaars opnieuw de vrije hand gegeven. Die draaien terug op volle toeren. “

“De media-aandacht is nu weg, maar de toestand is ondertussen wel nog veel erger dan vorig jaar. Er zijn nu vijf zogenaamde ‘hotspots’ op de eilanden, plaatsen waar de registratie en dergelijke gebeurt. In werkelijkheid zijn dat detentiecentra. Die zijn geschikt voor 7450 personen, het laatste cijfer van vrijdag 2 september is 12429. Dat zijn grotendeels vrouwen met kinderen.” De cijfers worden dagelijks bijgehouden op deze website.

“De Griekse staat betaalt voor die opvang en krijgt van de EU 86 miljoen euro als steun. Het probleem is dat de NGOs die er werken en de overheid niet van elkaar weten wat ze doen. Er is geen enkel overleg. De overheid betaalt privé-bedrijven om de voedselvoorziening te organiseren. Die is zonder meer lamentabel. Aardappelen, rijst, deegwaren met nauwelijks enige saus of groenten er bij. Zeker wanneer het leger voedsel voorziet, is de kwaliteit bijzonder slecht. De Grieken noemen dat eten ‘Godzilla’.”

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be

verspreid dit nieuws...Tweet about this on Twitter
Twitter
0Share on Facebook
Facebook
0Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Reddit
Reddit
0Email this to someone
email
Deze nieuws en opiniesite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis voor iedereen. Dat is enkel mogelijk door de steun van onze lezers. Wij hebben jouw steun hard nodig! Doneer via de doneerknop boven in de rechterkolom of vraag via krapuul2009@gmail.com om het rekeningnummer waar je de donatie naar kan overmaken.