Verschillende beelden toonden al de gruwelijke manier waarop vluchtelingen in Libië worden opgesloten en soms zelfs verhandeld als slaven. Amnesty International verzamelde alle feiten in een rapport en wijst met een beschuldigende vinger naar de Europese Unie. “Europese regeringen maken zich medeplichtig aan deze misdaden”, klinkt het.

Half november was op de Amerikaanse zender CNN te zien hoe jonge vluchtelingen per opbod worden verkocht in Libië. De beelden zorgden voor grote verontwaardiging.

In heel Libië zijn zo’n half miljoen vluchtelingen gestrand. De meeste van hen waren op weg naar Europa maar botsten op het stugge asielbeleid van de EU. Zo’n 20.000 vluchtelingen werden opgesloten in de detentiecentra van de DCIM (Department for Combating Illegal Migration), een afdeling van het Libische ministerie van Binnenlandse Zaken. Vele duizenden anderen worden vastgehouden door milities.

Het rapport van Amnesty International legt nauwgezet de verantwoordelijkheid van de Europese Unie bloot. Nadat de oorlog in Syrië de komst van vluchtelingen naar Europa deed stijgen, besloot de EU de bewaking van de buitengrenzen uit te besteden. De deal met Turkije was het eerste grote voorbeeld van zo’n outsourcing.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be

verspreid dit nieuws...Tweet about this on Twitter
Twitter
0Share on Facebook
Facebook
0Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Reddit
Reddit
0Email this to someone
email
Deze nieuws en opiniesite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis voor iedereen. Dat is enkel mogelijk door de steun van onze lezers. Wij hebben jouw steun hard nodig! Doneer via de doneerknop boven in de rechterkolom of vraag via krapuul2009@gmail.com om het rekeningnummer waar je de donatie naar kan overmaken.