Dictator Maxime Verhagen ?

Dit artikel is met toestemming van de auteur, Partij voor het Fatsoen, overgenomen en verscheen eerder op zijn/haar eigen website.

Vanmorgen werd ik heel heftig wakker. Of ik nu iets heel naars gedroomd had of niet,ik weet het niet, maar opeens was iets heel schimmigs tot me doorgedrongen. Namelijk de onvoorstelbare zwakte binnen onze democratie; ons schimmige formatieproces. Het is iets heel precairs. Schimmig is nog te zwak uitgedrukt, eigenlijk is het puur wetteloos. Er zijn geen duidelijke regels over dat proces. De grondwet spreekt allen over het functioneren van de regering en over het ontbinden hiervan. Geen woord over de formatie en hoe een regering tot stand komt. Eigenlijk kan iedereen de macht grijpen. Iedereen kan de functie van minister (inclusief alle bijbehorende macht) opeisen. Een minister heeft namelijk niet het vertrouwen van iemand nodig. Hij kan alleen worden weggestuurd als er wantrouwen is.

Tot op heden allemaal niet zo erg. Waarschijnlijk zijn het zaken als redelijkheid en transparantie geweest die er in de afgelopen twee eeuwen voor hebben gezorgd dat er nog democratische beginselen meespeelden in de formatie en die op hun beurt konden voorkomen dat iemand zomaar naar de macht kan grijpen.

Echter 2010 heeft alle kenmerken om de eerste uitzondering te worden. En wel in de persoon van Maxime Verhagen, strategisch de belangrijkste sleutelfiguur in dit formatieproces.

Opmerkelijk is dat Maxime Verhagen door slechts 20 mensen (zijn fractie) gekozen is tot voorzitter en daarmee voorlopig (tot en met de formatie) partijleider van het CDA. Maxime onderhandelt slechts met het mandaat van 20 personen. Maxime onderhandelt zeker niet namens de 1.281.886 personen die op het CDA hebben gestemd. Zij stemden op een CDA onder partijleider Balkenende. Nee, Maxime onderhandelt zelfs niet namens de 68.000 partijleden van het CDA. Zij hebben nooit kunnen stemmen op deze nieuwe partijleider. Maxime onderhandelt slechts met het mandaat van 20 fractiegenoten. Maar nog een stapje erger. Maxime onderhandelt namens zichzelf. Maxime onderhandelt voor zichzelf. Maxime heeft een aantoonbaar eigen belang. Maxime heeft een heel groot eigen belang. Maxime kan namelijk alleen macht verkrijgen in een kabinet met de PVV. In alle andere kabinetsvarianten zou het CDA niet regeren, of regeren met de PvdA. In een kabinet met de PvdA zal, gezien de manier hoe het kabinet viel, geen plaats zijn voor Maxime. Maxime zou ergens geparkeerd moeten worden als burgemeester, of hij zou verbannen moeten worden naar Brussel.

Hoe kon Maxime zijn eigen belang zo gemakkelijk behartigen. Nu, dat kon hij doen omdat de eerder genoemde transparantie en andere democratische beginselen zo gemakkelijk opzij werden geschoven. “In het kader van het moeilijke formatieproces” , dat waren de toverwoorden. In het kader van het moeilijke formatieproces doet de informateur niet wat hem gevraagd wordt. In het kader van het moeilijke formatieproces blijft de informateur zelfs buiten de besprekingen. In het kader van het moeilijke formatieproces vinden gesprekken plaats op een geheime locatie. In het kader van het moeilijke formatieproces worden geen uitspraken gedaan over het verloop van de gesprekken.. Nee, niet “In het kader van het moeilijke formatieproces”, maar dankzij het moeilijk formatieproces blijkt de macht tot formatie in handen van slechts één persoon te zijn.

Ik ga Maxime Verhagen geen dictator noemen. Maar menig dictator in deze wereld kan jaloers zijn op Maxime. Alle democratische beginselen zijn voor de voeten van Maxime weggehaald. Hij krijgt er een rode loper richting het pluche voor terug.

Dood aan de democratie.
Leve Maxime.

De punten nogmaals op een rij:
– Geen mandaat van 1.281.886 stemmers, zij stemden op het CDA van Balkenende
– Geen mandaat van 68.000 CDA-leden om partijleider te worden
– Slechts mandaat van 20 fractiegenoten
– Aantoonbaar eigen belang, geen ministerspost bij kabinet zonder PVV
– Gesprekken in achterkamertje; onbekende locatie
– Gesprekken buiten het zicht van de officiële informateur

36 gedachten over “Dictator Maxime Verhagen ?”

 1. Langzamerhand is de nationale wethouder Hekking zijn rol als opdringerig tweede mannetje ontgroeid. Hij is nu de eerste.

  Vol zelfvertrouwen verkondigt hij dat de CDA-achterban zijn bruine coalitie wel zal steunen. En inderdaad, voordat daar meer dan gemor te bespeuren zal zijn? Zolang het hun scholen niet zijn die dicht moeten, hun zondagse hoedjes die niet belast worden (hoe gaat dat eigenlijk geïnd worden, Geert? ooit over nagedacht?), hun zogenaamde christelijke geloof niet voor politieke ideologie wordt uitgemaakt – een bouwverbod op kerken is geen probleem met de doorgaande leegloop – enzovoort.

  Hopelijk heeft Hekking Verhagen niemand achter zich staan. Maar als je moet vertrouwen op christen-democraten? 🙄

 2. Om 16.u zal premier Rutte zijn vice-premier Verhage en de heer Wilders hen aan ons voorstellen…
  Om 16.u wordt er hystory geschreven…
  We hebben een kabinet!!!!!!!!

 3. We hebben pas een kabinet als het CDA congres ja zegt. Moge Allah en Jahweh alle CDA-ers die voor stemmen met Egyptische plagen straffen.

 4. Ahum ahum ahum….De heer Lubbers heeft Ivo Opstelten aangewezen als de nieuwe informateur van onze toekomstige nieuwe regering…

 5. Die wijsheid haal ik uit mijzelf Jan, kijk nu maar en daarna is je nieuwsgierigheid bevredigd…

 6. Het is waar
  http://www.nrc.nl/binnenland/verkiezingen2010/article2594259.ece/Lubbers_adviseert_minderheidskabinet_CDA_en_VVD
  Opstelten, onsterfelijk doordat hij heeft gezegd dat de crisis te danken is aan de linkse elite die op de Dam lag te slapen, aan de Damslapers dus (Damslapen was al verboden toen Wouter Bos nog in de luiers lag).
  Een dergelijk licht op zolder is bij uitstek geschikt als premier voor een dergelijk kabinet. De Ludendorff van de coalitie, zal ik maar zeggen.

 7. Er wordt weer geschiedenis in ons land geschreven en worden rare (ondemocratische) stappen genomen: de loosers van de laatste verkiezingen (CDA) willen een kabinet met Gog en Magog samen vormen (PVV+VVD).

  Nou, over Egyptische plagen gesproken….

 8. Wanneer er nieuwe verkiezingen komen ligt nu helemaal aan Maurice de Hond , zodra die een PVV-VVD meerderheid voorspeld trekt Geert de stekker uit dit kabinet ….

 9. Ik bespeur een kleine maar wezenlijke omissie:

  – Gladjanus Maxime dient ook al een aantal jaren de belangen van Israël.

  …en daarom kon iedereen al weten dat het CDA graag met Wilders een regering wilde vormen.

  Het gaat eerdaags dus evident worden: rechts-extremistische Joden uit Amerika en Israël – de club die Wilders sponsort – gaan het regeringsbeleid in Nederland bepalen.

  Onderwijl maken de PVV tokkies zich druk over een vermeende Islamisering van Nederland. De gekte is dus massaal uitgebroken!

 10. Dit is wat het land heeft gewild een coalitie met drie sterke leiders..
  Proost op de overwinning, en oja en schenk voor links ook even een glaasje virtuele zuur..

 11. @15

  Dat is helemaal niet wat “het land” wilt, spreek voor je zelf. Schijtziek van die intellectuele gnomen die over Het Volk of Het Land beginnen. Er is geen meerderheid in dit land die vóór deze coalitie is. Anti-PVV (SP, GroenLinks, PvdA, D66, ChristenUnie) hebben samen 70 zetels, de CDA-achterban ziet dit grotendeels niet zitten en ook nogal wat VVD’ers. Dit kabinet wordt gedragen door een minderheid van de NLse bevolking.

 12. VVD/PVV/CDA 76 zetels.

  PvdA/D/66/meisje Halsema/SP/CU 70 zetels.

  Even berekend door Corry Vonk.

 13. Corry Vonk, ik herhaal: CDA’ers zien dit grotendeels niet zitten en ook nogal wat VVD’ers niet. Dus je kunt niet zomaar die 76 zetels optellen.

  En al zou het wel zo zijn, 76/150 is nog steeds niet Het Volk.

 14. @tante “….een coalitie met drie sterke leiders.”

  Je bedoelt zeker – ..”drie geblondeerde leiders”?

 15. Er zijn wel meer mensen die hun haar blonderen,, kijk maar naar Gerda Verburg van het CDA, ook zij heeft een blonde kuif…
  Linda de Mol verft haar haar ook blond, teveel om op te noemen, dus waarom mogen zij hun haar wel blonderen en een Geert Wilders niet?

 16. @Jos: Vertel!!!!!!!!!!!!waarom jij mij leuker vindt dan Corry Vonk, Jan van den Heuvel heeft mij die eretitel gegeven, dus ga niet tegen hem in, want dan solliciteer je naar een ban….

 17. Ohh Jan toch, wat een stukje nostalgie, mooi hoor dat je dat voor mij op de site zet….

 18. ja ik dacht daar kun jij je vast wel mee identificeren, jij als vertolker van de gevoelens van Het Volk. :mrgreen:

 19. @jvdheuvel: Wat heb jij toch een mensenkennis, al aan gedacht om naast je huidige, ook psycholoog te gaan studeren?

 20. “Linda de Mol verft haar haar ook blond, teveel om op te noemen, dus waarom mogen zij hun haar wel blonderen en een Geert Wilders niet?”

  Jahoor, Linda is een babe en Gert een engerd maar hij mag natuurlijk zijn haar blonderen.

  Wat je natuurlijk niet weet is dat Mark heeft altijd Geert bewonderd en daarom wou hij ook zijn haar blonderen. Voor Maxime is het simpel – als verliezer van de laatste peilingen doet ie gewoon zijn haar zoals het Geert zal willen (onnatuurlijk blond) of misschien heeft deze keer Geert zin dat Maxime met half rood, half blond haar in het nieuwe kabinet rondloopt gelijk Dennis Rodman.

  In ieder geval wordt het zeker: drie geblondeerde leiders.

 21. Zo dat gehuil en gejank in dat debat van Halsema en Cohen is ook voorbij, en nu gaan regeren!!!!!!!!!!!!!!!!!

Reacties zijn gesloten.