Reageerders zijn schuim

Niet al te lang geleden kondigde ik een periode aan zonder reageerders. Dit zou 2 maanden gaan duren. Ik heb even geen zin om terug te zoeken maar volgens mij zijn de 2 maanden wel voorbij. En wat is de uitslag zo zonder reageerders? Nou, om je eerlijk de waarheid te zeggen, het is puur genot. Geen reageerders is het mooiste wat er is. Uiteraard heb zelfs ik de reageerders soms gemist. Bijvoorbeeld als ik weer eens een SUPERSTUK schreef en dan ontbraken de reageerders die mij aanmoedigden en thumbs up deden. Ook andere SUPERSCHRIJVERS op deze site hebben dit moeten ervaren.

Is het leuk om superschrijver te zijn zonder achterban die je toejuicht? Neen. Maar we zijn hier helemaal niet om ons te laten toejuichen. Wij zijn hier om te schrijven hoe het zit, en daar hebben wij helemaal geen reageerders bij nodig. Het hoeft dus helemaal niet leuk te zijn hier. Het is niet alleen niet leuk, het is je heilige plicht.

Het is je heilige plicht om op te schrijven wat je vindt en denkt, en wat je wil. Met onderbouwing. En bronvermelding. Niet een beetje leuk trollerig reaguren, maar je mening geven op een manier die er toe doet. Dus in de pen klimmen en iets schrijven dat iets betekent. Het is niet voor iedereen weggelegd. Het is moeilijk. Het is hard werken. Maar het doet er toe. Reacties achterlaten doet er juist niet toe. Er bestaat geen plaats op het internet waar reacties iets toevoegen.

Uiteraard, en geloof me dit meen ik oprecht, vind ik het lullig voor sommige reageerders dat wij geen reacties meer hebben. Maar aan de andere kant hebben wij hier een podium waar iedere reageerder, mits hij aan onze minimale eisen voldoet, een artikel mag achterlaten. Dat zie je echt nergens behalve bij ons.

Op andere sites, waar ze nog wel reacties toestaan, lees ik soms de reacties en altijd, echt altijd, is het bagger. Reacties zijn bagger. Voegen niks toe. Sterker nog, ze breken alles af. Want reageerders hoeven niks te weten en niks te kunnen. Reacties zijn kut.

Ik spreek niet namens de andere redactieleden van krapuul als ik zeg dat de reactieloze proefperiode met glans geslaagd is. Dit is wat ik er van vind. Andere redactieleden, of ex-redactieleden, mogen zeggen wat zij er van vinden. Ik zou wel eens een mooi stuk van 400 woorden willen zien over hoe belangrijk het is dat de reacties terugkomen.