‘Ontlezing’, feit of fictie?

boekenKwam dit bericht tegen op Trouw. Is ontlezing een feit of een fictie? Leonie Breebaart stelt dat het misschien helemaal niet zo erg is met het minder lezen, maar dat er vooral minder boeken worden verkocht. Dat daarom de uitgevers piepen en dat het alleen een marktwerkingseffect is.

Zelf ben ik een fervent lezer, altijd al geweest. Als kind uit een arm gezin wist ik dat lezen kennis vergaren was en met kennis kon je verder komen in de wereld. Daarbij, ik vond lezen heel leuk. Het was dus geen nare taak, al die letters verslinden.

Ik ben ook nog even op de Leesmonitor wezen kijken. Daar wordt gesteld dat het lezen op zich niet achteruit gaat, wel wat er gelezen wordt. En dan mag je van mij van ‘ontlezen’ spreken. Ik wil boeken van een redelijk niveau niet vergelijken met de e-mails of tweets of wat dan ook aan korte teksten. Een boek lezen vereist concentratie en inlevings- en voorstellingsvermogen. Dat heb je met de huidige sociale media niet nodig. Alles komt tot je in hapklare brokken, bek open en doorslikken als een aalscholver. En dat heb ik nooit willen zijn, wil zelf bepalen wat ik ‘eet’.

Verder zorgt veel lezen voor een rijke woordenschat, mensen die heel weinig lezen kunnen zich volgens mij ook minder goed uitdrukken omdat ze minder woorden kennen. En nee, dit kan ik niet staven met een onderzoek, is voor mij gewoon een logisch gevoel.

Wel valt me in de sociale media op dat mensen wel veel schrijven, maar dat vaak vol taalfouten doen. Ook een voordeel van veel lezen, daar leer je van. Zelf heb ik in ieder geval één valkuil, de ‘d’ en de ‘t’, gelukkig heb ik correctors hier bij Krapuul die me daarbij helpen. 🙂 Plus altijd de Van Dale bij de hand, bij twijfel even kijken en zie dan altijd weer een nieuw woord, waar ik blij van word. Kortom, lezen vind ik leuk en schrijven ook (anders was ik hier niet, natuurlijk).

Ook de kleinkinderen probeer ik te besmetten met het leesvirus en dat lukt aardig, tot nog toe. Het heeft mijn leven verrijkt en dat gevoel gun ik iedereen.

3 gedachten over “‘Ontlezing’, feit of fictie?”

  1. Uitstekend verwoord, in correct taalgebruik zonder grammaticale fouten. Een verademing!!

  2. Als je ruggeNgraat moet schrijven van het Groene Boekje dan ga je je toch niet druk maken over d’s en t’s zeg?

    En van lezen ga je helemaal niet beter schrijven omdat je woorden herkend aan hun vorm . Je kunt een woord 100 keer gelezen hebben en toch niet weten hoe je het schrijft .
    Zo heb ik jaren gedacht bijvoorbeeld dat in het Engels Wednesday als Wensday gescheven moest worden .

    Verder denk lees ik tegenwoordig juist meer door internet . En dat gaat ten koste van boekenconsumptie . Ik denk dat veel mensen dat vergeten .

  3. Mooi geschreven Keira, ik heb het met plezier gelezen en volgens mij heb je helemaal gelijk: lezen verrijkt je leven.

Reacties zijn gesloten.