Artsen op de barricaden, goede zaak?

sigaretOnlangs werd ‘serieus’ Nederland opgeschrikt door een website tabaknee.nl waarin artsen stelling namen tegen de tabaksindustrie en aan naming and shaming deden. Elco Brinkman werd als voormalig minister van Volksgezondheid even flink beet gepakt. En terecht!

Mogen artsen zich hier mee bemoeien? Ik vind van wel. Ze hebben niet alleen een helende taak, maar ook een taak van voorlichting. Weet iedereen dat roken slecht is? Ik denk het wel. Waarom roken er dan toch nog zoveel mensen? Omdat ze verslaafd zijn. Het is allang bekend dat de tabaksindustrie het niet genoeg vindt dat tabak alleen al verslavend is, ze doen er ook nog goedjes doorheen die mensen nog meer afhankelijk maken van tabak.

Van mij mogen mensen roken hoor, alleen ik ga er zo van hoesten, als kind van een astmavader.

Omdat roken zo populair is én zo verslavend, snap ik helemaal niks van die hysterie over het verbod op wiet. Geef dat toch ook lekker vrij en laat mensen die dat willen, gewoon lekker relaxed hun takkie roken. Drank en tabak zijn allebei net zo ‘verslavend’. Dus waar hebben we het over?

Overigens, van wiet kun je ook thee zetten en cake van bakken, heet geloof ik ‘spacecake’ :-). En nee, ik ben waarschijnlijk een van de weinige Nederlanders die het nog nooit heeft geprobeerd. Mijn vader was alcoholist en ik ben altijd bang dat ik zijn genen heb voor wat betreft afhankelijk zijn van genotsmiddelen en het te lekker vindt en er niet meer buiten kan.

Maar nu ook over iets anders dat in de column genoemd wordt. Dat hard stelling nemen nieuw is in Nederland. Dûh! Misschien in het bastion van de medici. Niet in de wereld van politiek (Wilders en zijn kliek), de media (PowNed, Telegraaf, Geen Stijl – volgens allemaal dezelfde familie). Hoezo het is nieuw voor Nederland? Het is er al zo lang dat het gemeengoed is geworden en ook zorgt voor een verharding van de maatschappij. Mensen zien het op TV, dus zal het op straat en thuis ook wel kunnen. Alles moet eerlijk gezegd kunnen worden op de meest onbeschofte manier. Niet mijn manier overigens. Onbeschoft is gewoon onbeschoft en ik vind dat dat de wereld een stuk lelijker maakt, ook de mensen die het zijn.

Maar de site tabaknee.nl is niet onbeschoft, hij is direct en confronterend. Van mij mag het, zeker als er flink wat schijnheilige zieltjes mee tentoongesteld worden.

2 gedachten over “Artsen op de barricaden, goede zaak?”

  1. Ik vind tabaknee.nl een prachtig site.
    Moeten meer mensen lezen en de doofpot stilte in Nederland doorbreken.

    Roken van tabak is gelijk aan een hele langzame soms ook pijnlijke euthanasie.

    Daarom ben ik er ook erg tegen roken in openbare ruimtes en/of restaurants en horeca. Wie deze langzame euthanasie wil plegen moet dit in zijn eigen huis en in eigen beheer gaan doen. Laat maar de omstanders met rust!

Reacties zijn gesloten.