De aanhouder wint!

Qatra qatra darya maisha – vele druppels maken een rivier. De Dari-uitdrukking voor: hou vol, we komen er wel, al is het met het kleine stapjes tegelijk, maar we komen er wel.

Vandaag zagen we dat de aanhouder wint. De piket-advocaat van de familie Jafari gaf na de eerste keer ‘nee’ niet op, maar bleef de rechtbank bestoken met procedures en aanvragen. Onder druk gezet besloot de D&V om de deportatie af te blazen. Ook toen trok de advocate zich niet terug; ze ging door totdat de uitspraak kwam dat de familie detentie uit kon en naar de GL terug kon gaan. Voor advocaten die volhouden: een staande ovatie!!

Het goeie nieuws werd zo snel mogelijk doorgegeven en de deportatieverzetsactie werd dus afgeblazen. Niet iedereen heeft de boodschap op tijd gelezen, maar ik hoop dat degenen die er ‘voor niks’ stonden, de schade van gemaakte reiskosten kunnen verzachten met het goeie nieuws van de gecancelde deportatie. Voorlopig blijft het gezin Jafari hier! We zijn ontzettend blij voor Zeynab, Mohammad en hun ouders – maar we begrijpen ook dat ze door een verschrikkelijke hel moeten zijn gegaan de afgelopen dagen.

Dit is dan ook allesbehalve het einde. Deze deportatie is afgeblazen, maar we weten verdomd goed dat het hier niet ophoudt. De mobilisatie is dan ook echt niet tevergeefs geweest: het was goed om te zien dat er zoveel mensen op af zijn gekomen en de boodschap door hebben gegeven. Het netwerk groeit in omvang én in kracht; en dat is wat we nodig hebben. Ja, het helpt om contacten te hebben in de VBL’s en de AZC’s. Ja, het helpt om activisten te kunnen inschakelen. Ja, het helpt als advocaten adviseren, zich laten adviseren en aan de alarmbel trekken. Ja, het helpt als iedereen door begint te krijgen wat er op dit moment met de Afghaanse vluchtelingengemeenschap gebeurt. Samen zorgen we ervoor dat repressie, arrestaties en smerige juridische constructies niet meer ongezien en ongehoord blijven.

De deportatiemachine heeft baat bij onzichtbaarheid, als een stinkend en etterend beest dat zich schuil wil houden in een dikke laag modder. Samen, als broeders en zusters, zullen we die modder weghalen. Wegkrabben, schoonspoelen, met kracht losbreken waar het moet. Uitgraven zullen we het, dit beest dat fascisme heet.

 

Vele druppels maken een rivier. Laten deze druppels van verzet een meer, een zee, een oceaan, een tsunami worden!

 

STOP DEPORTATIES NU!

Geschreven door Dhjana voor gelijknamige website

 

1 gedachte over “De aanhouder wint!”

  1. “Qatra qatra darya maisha” is in deze context iets dat ik eerder uit de mond van Geert Wilders en de zijnen zou verwachten …

Reacties zijn gesloten.