Noord-Korea en de USA: wie is hier de agressor?

Het is, mede met dank aan de volstrekte ongeïnformeerdheid van de westerse pers, algemeen bekend dat Noord-Korea een zeer agressief landje is, en daar houdt de kennis eigenlijk ook op.

Laat ik vooropstellen dat ik op zijn zachtst gezegd geen fan ben van Noord-Korea, of Noord-Koreaanse praktijken, en dat ook ik zo’n beetje alles wat met Noord-Korea te maken heeft met grote verbazing in ogenschouw neem.

Het is echter niet echt super verbazingwekkend dat Noord-Korea de geradicaliseerde paria is die het nu is, en de haat tegen de USA is ook niet bepaald verwonderlijk.

De bemoeienissen van de USA in Korea begonnen eind 19e eeuw, toen 700 US marines op de west Koreaanse kust landden om daar de boel te koloniseren. 650 Koreaanse doden later gaven ze het maar weer op.

Vervolgens werd n.a.v. het verdrag van Versailles Korea “gegeven” aan Japan. Die hielden daar kinderonthoofdingen, christenkruisigingen enzovoorts.

Toen na de Tweede Wereldoorlog Japan was verzwakt, probeerden Koreanen, o.a. bannelingen uit China, USA en Rusland, tot een onafhankelijk en democratisch Korea te komen. Ze riepen een Korean Peoples Republic (KPR) uit, met een progressieve agenda van o.a. landhervormingen, een acht-urige werkdag en minimumloon.

Maar het feest ging niet door want de USA, Rusland, China en Engeland besloten om Korea “tijdelijk” in tweeën te delen. De USA kreeg Seoul, de hoofdstad, en belangrijke havens. Zo was de oorzaak van “de Koreaanse oorlog” geboren.

Noord-Koreaanse propaganda
Noord-Koreaanse propaganda

In eerste instantie waren de Zuid-Koreanen wel blij met de komst van de USA. Maar de USA negeerde vertegenwoordigers van de KPR en deed in plaats daarvan zaken met de elite die eerder met de Japanse bezetter had gecollaboreerd. Alles wat protesteerde schoten ze kapot, met een onbekend aantal slachtoffers.

De Koreaanse oorlog ontstond. De meeste steden in Noord-Korea werden gebombardeerd door de Amerikanen. Hierbij werd bijna een derde deel van de 8 à 9 miljoen Noord-Koreanen gedood.

Het is dus niet zo raar dat Noord-Koreanen westerse dreigementen maar al te serieus nemen. Of wel soms?

Misschien zijn ze een eeuw lang uitgeroeid worden gewoon een beetje beu.

Ja dat lees je niet op de dagelijksedwerg of in de Telegraf hè? Nee.

Anyway dit is gewoon een beetje historische context. Veel uitgebreider, ook inclusief een uitgebreide lijst met westerse provocaties, staat het beschreven alhier.

 

11 gedachten over “Noord-Korea en de USA: wie is hier de agressor?”

 1. En het aardige is dat het Nederlandse leger hier ook is ingezet en dat we geacht worden deze ( “onze”) helden op 4 mei te gedenken tegenwoordig…

 2. “Hierbij werd bijna een derde deel van de 8 à 9 miljoen Noord-Koreanen gedood”.

  Daar heb ik mijn twijfels over. Daarnaast is jarenlang de mogelijkheid geweest om N-Korea op te bouwen,… alleen daar is weinig van terecht gekomen, strafkampen, ondervoeding, geen ontwikkelingen voor de bevolking, indoctrinatie, propaganda, zware lijfstraffen en doodstraf. Daar zijn wij in de westerse wereld blind voor, het is toch allemaal goed “bij ons”. En als we er iets aan willen doen draait elke regering zich om en kijkt weg,… behalve de Amerikanen!
  Wij hebben het “te goed” echter onze welvaart brokkelt af,.. en zal als elk grote rijk in elkaar storten als een kaartenhuis, met wegbezuinigde Defensie, en zullen het hardst roepen om hulp van de Amerikanen.
  Het begin van het einde der westerse welvaart en macht is aangebroken, opkomende economieen en wereldmachten regeren straks,… ja die met kernwapens. Het wordt tijd dat de west-Europeaan en ook wij Nederlanders wakker worden,…. weg met onze politiek,… dat stelletje oelewappers!

 3. “Bragging about the massacre, USAF Strategic Air Command head General Curtis LeMay, who blanket-bombed Japan in World War II and later ran for vice president with segregationist George Wallace, summed it up well, “Over a period of three years or so we killed off – what – twenty percent of the population.” Willson corrects LeMay, writing “it is now believed that the population north of the imposed 38th Parallel lost nearly a third its population of 8-9 million people during the 37-month long ‘hot’ war, 1950-1953, perhaps an unprecedented percentage of mortality suffered by one nation due to belligerence of another.””

  Leon “daar heb ik mijn twijfels over”

 4. @2 Ik weet wel dat het niet wettelijk strafbaar is de Noord Koreaanse Holocaust te ontkennen maar het is bepaald smakeloos en moreel nogal verwerpelijk.

 5. Zoals het ook niet gewenst is dat er uitgeweid wordt over ongeveer hetzelfde als in Korea dat het Anglo-Amerikaanse-(Franse) Rijk heeft uitgehaald in Vietnam en Griekenland in en na 1945. En hoe de VS door een staatsgreep tegen de Iraanse democratie de sjah aan de dictatoriale macht hebben geholpen. Enzovoort. Het gaat tegen de officiële waarheid in.

 6. Ze zijn in Noord-Korea vast ook nog niet vergeten dat generaal MacArthur wel zin had in een kernoorlogje.
  Neemt niet weg dat ze in Zuid-Korea tegenwoordig best blij zijn met de Amerikanen.

 7. Ik heb het over historische context. Niet over wat je in iedere Donald Duck kan lezen.

Reacties zijn gesloten.