De krankzinnigheid verder ontleed

Onderstaand bericht is overgenomen met toestemming van de auteur, Anarchiel, en verscheen eerder op zijn eigen website.

En daar is ie weer. De tegenwoordig wekelijkse terugblik op het nieuws van uw gastheer, deze week helaas weer met minstens net zoveel kansloze feitjes als vorige week. Het is ondertussen meer dan duidelijk geworden dat we al vele jaren in een open inrichting verblijven, een feit dat de afgelopen dagen weer eens flink onderstreept werd. Laat ons vandaag eens beginnen met het feestje dat een paar overbetaalde maar volstrekt incapabele betweters in Den Haag aan het vieren zijn, dan zijn we daar vast vanaf:

De nasleep van de “verkiezingen”. Het lijkt er helaas nog steeds op dat we te maken gaan krijgen met een rovende roedel van VVD, PVV en CDA. Wat natuurlijk hilarisch is aangezien het in volle glorie aantoont hoe verschrikkelijk mislukt ons politieke stelsel is. Het fokking CDA, lieve lezers, hoe droevig is dat? Daar zijn we weer! De grote verliezer van de afgelopen verkiezingen krijgt als dit huichelachtige drama zich voortsleept – en daar lijkt het ernstig op – alsnog een plek op het perverse pluche omdat Mark en Geert deze religieus gehandicapte belediging voor de intelligentie van het menselijk ras nodig hebben om hun graaifeestje te kunnen gaan starten. Tenenkrommend? Jazeker.

Ik verbaas mij nog dagelijks over hoe verschrikkelijk verneukt onze maatschappij in elkaar steekt. Niet alleen omdat er om een nieuwe politieke parasietenkliek samen te stellen nou eenmaal wederzijds gebef, gepijp en gefist nodig blijkt te zijn bij partijen die elkaar anders volledig de ziekte schelden en wensen, maar vooral ook omdat we dus nog steeds tegen het achterlijke CDA blijven aanlopen. Een Christelijke partij, lieve mensen. Mensen die in gewelddadige en mensonterende sprookjes geloven mogen in onze doorgeslagen samenleving nog steeds blijven meebepalen wat de rest van het land wel en niet mag. Scheiding van Kerk en Staat? Mijn kontgat.

Als ik een ideale samenleving voor me zie, dan zie ik religie daarin een positie vervullen die prima past in de huiskamers van de fans van welke indoctrinerende gedachtestroming dan ook, maar absoluut geen rol verdient op zoiets als maatschappelijk vlak. Ik zie mensen die hun levenswaarheden uit het lezen van Assepoester-achtige verhaaltjes halen zelf namelijk bepaald niet graag op een positie zitten waar ze iets te zeggen zouden kunnen hebben over anderen. Dan krijg je namelijk van die krankzinnige drama’s als waar wij op dit moment mee te maken hebben. Van die religieuze misdadigers als Ernst B. die graag de vrijheden van burgerslaven zien verdampen terwijl zij hun zwaar criminele en kinderverkrachtende vriendjes juist steeds meer vrijheden en mogelijkheden toespelen, u kent het vunzige fenomeen ondertussen.

Ik dwaal wat af, pardon. Zal de behandelde materie zijn. Ik kan zoals u merkt simpelweg nog steeds niet geloven dat we als bevolking het onzinnige geblaat van mensen die (bijvoorbeeld) het Christendom aanhangen op de een of andere manier serieus nemen of in ieder geval in bescherming blijven nemen. Waarom in vredenaam? Waarom moeten mensen die wel graag zelf en onafhankelijk nadenken nog steeds buigen voor de dwangmatige en gewelddadig ingeprente onzin van een stelletje zielige bangeriken?

Waarom nemen we religieuze partijen sowieso nog steeds serieus binnen onze maatschappij? Hebben we ooit iets aan deze sprookjesaanbidders gehad? Religieuze gedrochten als het CDA die telkens weer hun hand boven het hoofd van echte criminelen houden en daarbij ook steevast zonder problemen hun eigen geboden overtreden. Zwaar en zwaar hypocriet. Kap alsjeblieft eens met die onzin, lieve mensen. Religie bedrijf je in je huiskamer of eventueel in je zelfbetaalde kerkje terwijl je jezelf vrijwillig laat indoctrineren, vernederen en met een beetje geluk seksueel misbruiken maar religie heeft geen enkele plek in een algemene samenleving waarin je tevens te maken hebt met mensen die niets van die zelfverzonnen en vernederende onzin moeten hebben. Tijd om die veelgebruikte benaming “beschaving” eens echt proberen waar te gaan maken.

Maar helaas. Was het maar zo makkelijk. Zoals het er nu uitziet hebben we binnenkort dus gewoon weer mensen als het monster met de naam Ernst B. aan het roer van ons zinkende schip die eigenhandig bepalen wat de rest van Vernederland precies wel en niet mag, terwijl zij zichzelf en hijgende vrinden dus wel weer veel meer macht en mogelijkheden toespelen. Met het CDA op weg naar de volledige politiestaat, hoezee, hoezee!

Over die politiestaat gesproken: die benaming hanteer ik natuurlijk al wat langer op dit fundamentalistische weblog maar er zijn nog steeds bepaalde individuen die het nodig vinden om te ontkennen dat wij ons als braaf blatende burgerschapen zouden bevinden in zo’n politiestaat. “Wat een onzin, we hebben hier alle vrijheid” is één van de argumenten die mij in ieder geval regelmatig naar het hoofd gesmeten wordt. Toch schijnen er tegenwoordig meer mensen te zijn die mijn mening delen. Ook mensen die mijn geestelijke afwijking of gebruik van psychedelische middelen dan weer niet delen, waarover zo meteen nog wat meer.

Ten eerste was er dit berichtje. Hierin wordt verkondigd dat de politie “gepast geweld” (een benaming die natuurlijk alleen maar uit zwaar geesteszieke breinen ontsproten kan zijn) moet kunnen gebruiken als daarmee voorkomen kan worden dat een situatie uit de hand loopt. Hm. Jammer dat deelnemers van onze eigenste Stasi nog steeds niet doorhebben dat dat “gepaste geweld” van ze vaak juist de initiatie is van nog veel meer geweld. Ik kan me nog zo’n kleinigheid herinneren waarbij agenten het vuur openden op een aantal strandgangers, waarna de hel pas echt losbrak. En wat doet men in een krankzinnige samenleving? Natuurlijk niet iets van zo’n verschrikkelijk incident leren maar diezelfde machtsgeile losers zoals u merkt gewoon nog meer macht geven.

En dan hebben we natuurlijk nog de ontwikkeling die verdacht veel aan de film Minority Report doet denken: “Veelplegers al oppakken voordat ze wet overtreden”. Ik citeer:

De Nederlandse politie moet veelplegers preventief kunnen arresteren om gewelddadige situaties te voorkomen. Dat zegt Gerrit van de Kamp, voorzitter van politiebond ACP, dinsdagavond in Netwerk. 

Daar is ie weer: nu is het geen “gepast geweld” maar “preventief kunnen arresteren” dat gewelddadige situaties zou moeten gaan helpen voorkomen. Yeah right. Mijn verwachting: juist nog veel meer geweld richting braaf commando’s opvolgende politiedrones. We krijgen absoluut en zonder twijfel Engelse situaties waarin politieagenten extreem agressief handelen richting nietsvermoedende bejaarden of door hun staat van ultieme hersendoodheid vergeten netjes te mikken en daarom per ongeluk – sorry! –  een veertienjarig meisje taseren. Geef menselijke robots met een niet aanwezig gevoel van eigenwaarde wat macht en ik garandeer u dat daar grote ellende van komt. Wat Engeland kan, kunnen wij vast beter.

En we zijn ondertussen al zo diep gezonken dat het in Vernederland al niet meer toegestaan is om bepaalde twitterberichten over te nemen of door te sturen (het zogenaamde “retweeten”). Deze week werd namelijk bekend dat Bert Brussen wordt verdacht van een misdrijf. Er was een of andere randdebiel die het nodig vond om een doodsbedreiging te uiten richten Geert W., waarna Bert het op zijn beurt weer wenselijk achtte deze tweet ter waarschuwing op zijn weblog over te nemen. Maar dat mag dus helemaal niet in dit vrije en oh zo beschaafde landje. Helaas Bert, dat wordt dus misschien wel brommen. Vrijheid van meningsuiting is tenslotte ook zóóóó jaren ‘90 en al lang niet meer aan de orde binnen onze krankzinnige boerderij van vandaag de dag. Zouden Enge Ernst en zijn criminele vriendjes misschien iets te goed naar Rusland gekeken hebben?

Ja beste lezers, we zitten al tot ver over onze oren begraven in een stinkende politiestaat die op dit moment aangestuurd wordt door een stelletje wereldvreemde parasieten. En als u mij niet wenst te geloven – ik blijf tenslotte van de doorgeslagen, doorrookte en zwaar paranoïde complotterinsteek –  kijk dan gewoon even naar wat advocate Inez Weski in het artikel “De rechtsstaat verwordt tot een politiestaat” onder andere te zeggen heeft:

‘Mijn stelling is: de rechtsstaat is allang tot een politiestaat verworden. Ook al hebben we nog een parlement. We zijn het nog niet voor honderd procent: Nederland is binnen "de uiterwaarden" van de politiestaat gevallen. ‘De laatste strohalmen van de rechtsstaat zijn de journalistiek en de advocatuur. In dit land mag worden afgeluisterd, mogen huiszoekingen worden gedaan, worden bronnen onthuld. Het afluisteren van advocaten gebeurt ook aan de lopende band. Men voelt zich niet meer vrij. De rechtsgang verloopt heel vaak niet eerlijk meer.’

Hoort u het ook eens van een ander. Iemand die er met haar neus elke dag bovenop zit en niet één of ander raar paranoïde weblog runt waarop een heleboel nog veel vreemdere mensen samenkomen. We leven binnen een boerderij die volledig aangestuurd en gecontroleerd wordt door een klein groepje machtswellustelingen en iedereen kan het zien maar bijna niemand wil het daadwerkelijk zien. En dus glijden we alsmaar verder af terwijl criminelen als Enge Ernst breed glimlachend toekijken hoe die slaafse bevolking telkens maar weer – zonder enig morren of klagen – meer vrijheden afstaat.

U mag blijven zwoegen en kromliggen om zo’n 80% van uw uitgegeven euro’s linea recta weer af te staan aan onze dictators, die er dan vervolgens mensen in het buitenland mee gaan bombarderen, de farmaceutisch industrie een paar miljard toeschuiven of maar weer eens een bankje of wat gaan “redden” door het plegen van financiële injecties. En daarom verschijnen er ook regelmatig van dit soort nieuwtjes in de mainstream media: “Baby’s lijden niet onder werkende moeders”. U kent het ondertussen: je reinste propaganda.

U hoeft zich dus echt geen zorgen te maken over uw kinderen, die vinden het helemaal niet erg dat u zoveel werkt. We hebben tenslotte een overheid die zich wel druk maakt over deze kinderen en ervoor zal zorgen dat zij zo spoedig mogelijk in het keurslijf van keurig gehersenspoelde consumenten gegoten worden. Daar hebben we helemaal geen ouders voor nodig, dus gaat u vooral door met hard werken voor uw abonnementsgeld. Kunnen er weer wat snoepreisjes, bommentapijten, achterlijk hoge salarissen, illegale oorlogen of weet ik wat nog meer van betaald worden.

Die ruim 23 miljoen mensen in Europa die gezondheidsproblemen hebben opgelopen door hun werk, die vergeten we gewoon. Wat maakt het ook uit dat maar 60% van de werkende mensen last heeft van lichamelijke klachten of dat slechts 14% van de burgerschapen lijdt aan stress-en angstklachten die tevens door werken veroorzaakt worden? Werken is tenslotte leuk en oh zo nuttig. Hoe noemden onze oosterburen dat een poosje terug ook alweer? Iets met “Arbeit macht frei”, geloof ik?

Ons is helaas nooit anders geleerd door de instituten die u en uw kinderen tot op de dag van vandaag nog steeds met de dreiging van geweld dwingen binnen het keurslijf van de brave consumens te passen. Zou deze verknipte en volstrekt krankzinnige manier van opvoeden c.q. hersenspoelen er misschien toe geleid hebben dat er nu ineens wel stemmen opgaan om onze jeugd te gaan wapenen tegen depressie? Echt lieve lezers, zwaar en zwaar verneukt. We zien al lang wat er mis is met onze doorgeslagen bende maar blijven maar pappen, nathouden en het drama faciliteren.

Gelukkig is er altijd nog Ritalin, ook wel eens kinderspeed genaamd, dat heel veel van de problemen die ontstaan door het leven in een volledig doorgeslagen samenleving schijnt te kunnen onderdrukken. Heb je moeite met je staande houden in een boerderij waarin alles slechts draait om geld en waarbij levende wezens voor het gemak niet meer in de vergelijking opgenomen worden? Slaat je brein op hol bij het verwerken van belachelijk veel tegenstrijdige impulsen en signalen? Geen enkel probleem, neem gewoon je Ritalin en alles komt weer helemaal goed. Een bevolking die aan harddrugs verslaafd raakt omdat zij niet met het door haar zelfgecreëerde systeem om kan gaan, wie wil dat nou niet?

Ja beste lezers, het is een frappant geheel, die samenleving van ons. En de voorbeelden hiervan blijven je werkelijk overspoelen. Nog eentje dan: terwijl alles binnen onze veehouderij tegenwoordig geregistreerd, geanalyseerd en gecontroleerd moet worden door onze fascistische overheid blijkt elke keer weer dat die controledrift enorme problemen oplevert. Maar het maakt niet uit hoe vaak er via experts bekend gemaakt wordt dat wat de overheid doet absoluut onwenselijk is, de despoten bepalen zelf wel wat zij wel en niet gaan doen. Al heeft men werkelijk geen idee waar het nou eigenlijk over gaat. Of het nou schreeuwende kleuters betreft die voor zichzelf fanatiek een zwaar overgesubsidieerde baan proberen te verzekeren of dat het over een gestoorde reli-fundi gaat die zijn ziekelijke angstbeelden graag projecteert op de voltallige bevolking, het gaat allemaal helemaal nergens meer over. Men doet wat men zelf wil en u mag overal voor komen opdraven om de boel te financieren.

En wat doet het volk? Het volk kijkt slechts zwijgzaam toe terwijl het groepje misdadigers ons landje in alle openheid compleet leeg rooft, onderdrukt en stelselmatig voorliegt. Bodyscanners die geen afbeeldingen opslaan maar dat natuurlijk wel doen? Hoort allemaal bij het groot Circus der Stinkende Leugens. Een verkeerslichtproject dat uiteindelijk maar 695.000 euro kost en waarvan de lichten één keer in elf jaar gebruikt zijn? Helemaal niks mis mee. Zo werkt dat binnen de ambtenarij. Geld moet tenslotte rollen en als dat geld dan weer voor de zoveelste keer een ravijn in rolt, dan boeit dat niet; het was tenslotte toch maar belastinggeld. En als je in deze maatschappij door eigen schuld een groot gedeelte van je inkomen kwijtraakt, dan doe je gewoon net als Marco B. en steek je het pand in de hens waar je voormalige bedrijfjes ooit in gehuisvest waren. Verzekeringen zijn er tenslotte om misbruikt te worden. Enzovoort, enzovoort. Tuut tuut en massa’s roze toeterende vliegtuigen.

Tot zover deze beschouwing van weer zomaar een week in strafkamp Vernederland. Ik wens u een aangenaam weekend. 

28 gedachten over “De krankzinnigheid verder ontleed”

 1. Het CDA een religeiuze partij noemen is een oefening in loze retoriek. Het CDA is net zo christelijk en democatisch als GroenLinks groen en links is. Dus dat hele vertoog over de christelijkheid van die club doe ik eerlijk gezegd met een schouderophalen af. Het is juist een beginselloze zlub van beroepsbestuurderen.

  De term “parasieten” voor andere mensen vind ik ronduit bedenkelijk, ook als het om de “boven ons gestelden” gaat.
  Het komt er op aan de wereld te veranderen, niet om hem op deze wijze te interpreteren.

 2. Woordenlijst:
  religeiuze=religieuze
  zlub=club (vindi k heel knap, die letters zitten zelfs niet naast elkaar).

  Dat de tekst doorlijnt onder de avatars is nieuw in het theater.

 3. Ik vind dit artikel beneden niveau. Ja, er is een hoop mis in Nederland. Ik lees liever een duidelijke opsomming van de problemen met voorgestelde oplossingen dan dit scheldfestijn. Als ik dit soort taalgebruik en oppervlakkige onvrede wil lezen dan ga ik wel naar een extreem rechtse site.

 4. Ha Sofie,

  Wat is er extreem-rechts aan mijn schrijfsel? Als overtuigde anarchist krijg ik er namelijk nogal wat kriebels van als mijn creaties in een extreem rechtse hoek gezet worden zonder dat ik ook maar iets met die stroming heb. Roep ik op tot het vermoorden van minderheden? Of tot discriminatie? Of iets anders waardoor ik in het hokje extreem rechts geplaatst dien te worden?

  Als u mijn stukjes niet fijn vindt om te lezen, prima. Maar argumenten als “extreem rechts” erbij trekken, die raken wat mij betreft kant noch wal. Dat heeft geen zak te maken met de inhoud van mijn schrijfsels. Tenminste, dat is mijn mening. Kunt u uw mening misschien wat verduidelijken want hier kan ik dus helemaal niets mee.

 5. “Het is juist een beginselloze zlub van beroepsbestuurderen.”

  Helemaal mee eens – CDA is gewoon een slechte zlub!
  Ze horen na die verkiezingen hun mond dicht te houden.

 6. @Sofie, humor en sarcasme vallen moeilijk uit te leggen want je moet het gevoel voor hebben. Net als met muziek.

  Je ben niet tevreden, goed, wie houdt je hier vast? (niet slecht bedoeld hoor).

 7. @Anarchiel

  Ik wil best geloven dat je ideologisch links bent, maar het niveau van je artikel is al even laag als op extreem rechtse sites. Triest maar waar. Ik ben beter gewend van Krapuul.

  Een beetje stevige taal moet kunnen maar dit gaat mij gewoon te ver.

 8. Het doorlijnen onder de avatars is, zoals oplettende lezertjes hebben opgemerkt inmiddels, verholpen.
  (met dank aan mr. Ooijer)

  Ik had het al geschreven: de term parasieten voor mensen bevalt mij niet. Die hoort inderdaad bij extreem-rechts. In hun vertoog zijn het de moslims of de joden, bij jou blijkbaar de “boven ons gestelden”, maar de toon is wel degelijk dezelfde.

  Vanuit anarchistisch standpunt – vind ik – is het niet terzake dat die lui overbetaald zijn, maar dat ze er überhaupt zitten.

 9. Het @Anarchiel bij 8 is wegevallen na correctie, al lijkt het mij wel duidelijk.

 10. @ Nolly en Sofie

  Ik gun mijzelf één keer per week een artikel waarin ik het nieuws op mijn manier beschrijf. Dat is met gebruik van krachttaal, omdat ik dat heerlijk vind. Het hele zogenaamde “objectief” schrijven van een artikel is naar mijn mening sowieso onmogelijk aangezien er niet zoals iets objectief bestaat. Ieders gedachten zijn gekleurd.

  Daarom schrijf ik stukjes zoals dit overzicht dus juist met de focus op sterk overdreven taalgebruik, waardoor het effect bij mensen veel groter is. Waarvan akte 😀 En je hoeft het niets te vinden hoor, ik word zelf kotsmisselijk van alle zogenaamd objectieve sites waarbij iedereen braaf hetzelfde verhaaltje opdreunt. Politiek correct enzo. Om te braken.

  Ik zou me als ik jullie was eens druk gaan maken over de echt belangrijke zaken op deze aardkloot, zoals het stelselmatig vernietigen van Moeder Aarde en al haar bewoners omdat er zo nodig geld voor een klein groepje graaiers verdiend moet worden. Je een beetje druk gaan zitten maken over de schrijfstijl van een artikel dat is echt zo…. CDA-erig… 😉

  Kusjes en een heel fijne zondag!

 11. Ik vind het best een aardig stuk, best aardig geschreven. Beetje lang. En die zogenaamd “objectieve” stukken daar heb ik ook niks mee. Of het is gruwelijk saai of er zit toch stiekem wel een verborgen agenda achter.

  De suggestie dat Marco Borsato zijn pand in de hens gestoken heeft gaat me wat ver trouwens. Lijkt me laster.

 12. Of het is gruwelijk saai of er zit toch stiekem wel een verborgen agenda achter.

  Dat zogenaamde”evenwichtige” taalgebruik heeft een ideologische functie, dus het gaat samen. Geen misverstanden hierover.

  Verder laat ik het er maar bij.

 13. Nou nou:

  een door razend monoloog interieur
  met ‘mijn kontgat’ als stapje naar exterieur

  Kortom ellenlang Gekrapulieur ❗

  anarchiel: het is mi. ook echt allemaal Old Hat waar je komt, door elkaar en aan elkaar, niets ontleed, niets beschouwd.
  Als lezer komt ik een bende bijeengeraapte woede tegen, meer niet.
  Als standup comedian die theatermaskers eer aandoen als idee ….

 14. ik vind dat het christendom niet verantwoordelijk gesteld kan worden voor een partij die 8 van de 10 geboden openlijk aan zijn laars lapt en daarbij een partij is waar jezus christus zelf nimmer op zou gestemd hebben; in tegendeel.

  Je gaat de islam ook niet de schuld geven van de taliban bijvoorbeeld

 15. Het Christendom is even verantwoordelijk voor het CDA als het verantwoordelijk is voor Christen-anarchisten als Domela Nieuwenhuis …: ” Niemand boven de Mensch dan God “

 16. @bakra

  en zo omschreef een moslim aan mij moslimfundamentalisten ” Niemand boven de Mensch dan God “

 17. Als mede-anarchist ;-), applaus voor dit bericht. Lekker hitsend, haatzaaiend en ontdaan van alle nuance. More …

 18. Toch direct een quote van Domela Nieuwenhuis ..
  Ik weet niet wat de achtergrond van die Moslim was , want de fundies die ik ken dweepen altijd met de een of andere radicaale imam / Quranuitlegger en stellen bij bevoorbeeld de Salafi de eerste Moslims als bron boven alles …

  Wel grappige dingen met fundies meegemaakt …
  Salafidioot :”Broeder Je moet weg bij die Soefies want die geloven blind alles wat hun Sheik hun verteld ”
  Ik : ” Hoe weet je dat ”
  Salafidioot ” Dat heeft Sheik Fawaz ( Fundie Imam van As Sunnah in Den Haag ) ons verteld …

 19. Kropotkin Schreef:

  Als mede-anarchist , applaus voor dit bericht. Lekker hitsend, haatzaaiend en ontdaan van alle nuance. More …

  Libertijnen = Nationaal Anarchisme
  De extreme verrechtsing die de libertijnen in de USA meemaakte heeft ze daar al verandert in ” Tea Party without Jezus” , ik zie zeker paralelen in dit stuk .. en dan daar bovenop het feit dat Krotopkin er dol op is ….

 20. anarchisme verwerpt het idee van de staat

  in feite dus van elke vorm van -cratie

  in theorie leuk als we allemaal geen opportunistische hufters waren

  in de praktijk is er altijd wel 1 op de 100 een zo’n type
  en daarbij valt het hele concept

  was getekend ; iemand die allerlei jaren ’70 sociale experimenten aan de lijve ondervonden heeft.

  En trouwens 1 gek is het probleem niet ; het probleem zijn de schapen die achter zo’n gek aanlopen.

  anarchisme ontkent dat concept en is derhalve niet werkbaar .

  was getekend een voormalig anarchist die zich bekeerd heeft tot socialisme

 21. In 1809-1812 hebben de anarchisten hun grote kans (Napoleon tanende en Willem 1 nog niet in zicht) laten liggen.
  Bovenstaand haatzaaiend en kwetsend geweeklaag komt dus rijkelijk laat.
  Bovendien, klagen en vervolgens niets constructiefs aandragen als alternatief is zo kansloos.
  Er is geen speciale weblog nodig om (nog meer) te klagen over de maatschappij. Ga dan gezellig op geenstijl zitten schelden en tieren met de rest van ons schapen. Dat komt op hetzelfde neer; te arm om te emigreren (waar kun je heen?), maar wel de frustraties van de maatschappij eruit gooien om het enigszins leefbaar te houden.
  Zie op de “anarchistische webhangplek” zelf al veel opportunistische hufterigheid (mensen die anders denken die genadeloos worden gekleineerd ter meerdere eer & glorie van het team etc), dus anarchisme zal wel een natte droom blijven.

 22. In 1809-1812 hebben de anarchisten hun grote kans (Napoleon tanende en Willem 1 nog niet in zicht) laten liggen.

  – Behalve Godwin, de enige echte, had je verder geen exemplaren van die soort in die tijd.

 23. Nolly van der Kluft Schreef:

  In 1809-1812 hebben de anarchisten hun grote kans (Napoleon tanende en Willem 1 nog niet in zicht) laten liggen.
  – Behalve Godwin, de enige echte, had je verder geen exemplaren van die soort in die tijd.

  Je bedoelt dat er toen een naametiket op een stroming werd geplakt.
  Al zolang er staten zijn zijn er voorstanders èn tegenstanders.

 24. Zekers.
  Domela Nieuwenhuis werd overigens weggelachen toen hij de Nederlandse anarchisten van toen noemde op een anarchistisch congres. De Polsbroekers, later bekend als Zwijndrechtse niewulichters. Dat waren er nog geen vijf omstreeks 1812. Dus tja, de gemiste kansen van toen…
  (We weten niet eens zeker wat “Nederland” was in die tijd).

  Goed ,terug naar het onderwerp, al zat daar ook niet veel kop of staart aan.

 25. jvdheuvel Schreef:

  Heb je die “Eerst kijken” knop gezien onder “Post comment”?

  😎 Soooo bleit da ie trug is , fang meer vauten 😎

Reacties zijn gesloten.