Wat heeft links de nek omgedraaid, of in het schuilkerkje gejaagd, Volkert? Of Wim Kok?

Ik ben geen politicoloog, heb dat ook nooit geambieerd, daar heb ik trouwens mijn (onbezoldigd moehahaha) personeel voor, maar ik heb wel een verdomd goed werkend stel hersenen. In tegenstelling tot wat nog wel eens over mij beweerd wordt door columnisten in kwaliteitskranten ben ik (nog steeds) geen gewelddadige straatvechter met Korsakov.

Wat niet is kan uiteraard nog komen, ik sluit niks uit

Maar eerst het verleden. Vroeger, voor WOII, had je in Nederland het onderscheid tussen links en rechts. No problemo. Dat kon toen gewoon. Dat onderscheid was weliswaar iets anders dan nu (de liberalen werden bij “links” gerekend), maar het bestond!

In de jaren 50, 60 en 70 bestond het ook, al rekende men toen de VVD toen niet meer bij links. Maar goed dat was, en is, uiteraard ook helemaal geen liberale partij. Van mij mag je de liberalen nog steeds best bij “links” rekenen, zolang je de VVD maar geen liberale partij noemt.

Wat zijn linkse partijen, wat zijn rechtse partijen? Zo bevroeg men mij begin jaren 80, toen ik een spreekbeurtje hield in 2e klas Gymnasium over politiek. Ik noemde een rijtje linkse partijen op, en een rijtje rechtse.

Dit had ik beter niet kunnen doen want HET ONDERSCHEID TUSSEN LINKSE EN RECHTSE PARTIJEN BESTAAT NIET (aldus de dienst doende docent) en het leverde me dus een 6- op. Wat overigens voor mij gedurende de jaren 80 een tamelijk gemiddeld cijfer was.

Maar goed, dit was eigenlijk de eerste keer dat ik geconfronteerd werd met het FEIT (meestal wordt dit standpunt je toegeblaft).

Een ander FEIT is dat “links” een nogal onguur imago heeft. Zoek bijvoorbeeld het Latijnse woordje voor “links” eens op: sinister.
Dat het onderscheid tussen links en rechts niet bestaat in combinatie met het sinistere imago van “links” verklaart wel het nodige.
Het verklaart waarom Hitler “links was”, in de diverse tegenwoordige factfree internetomgevingen.

– Het verklaart waarom Wim Kok al jaren aan het cashen is.

– Het verklaart waarom Dierenpartij, maar ook b.v. GroenLinksers niet “links” genoemd willen worden.

– Het verklaart GROSSO MODO waarom “linkse” partijen opschuiven naar rechts.

– Want vergis je niet, hoewel het onderscheid tussen links en rechts zogenaamd niet meer bestaat, en hoewel links helemaal niet meer hip is, RECHTS bestaat nog volop.

Rechtse mensen zijn er trots op rechts te zijn. Rechtse mensen steunen elkaar door dik en dun. De ene rechterhand wast de andere. Rechtse mensen willen rechtse taal op televisie en op rechtse websites. Rechtse mensen willen een rechtse regering.

Rutte (VVD) had samen met CDA en PVV “een akkoord waar rechts Nederland zijn vingers bij aflikt”.

Begrijpt u waar ik naartoe wil? Rechtse mensen hebben dit “je kan geen onderscheid maken tussen links en rechts” probleem helemaal niet. Die zijn gewoon keihard RECHTS.

Waarom willen mensen en partijen die je vroeger nog gewoon “links” kon noemen zo graag aanschuren tegen rechts? Zou het het bandwagon effect zijn? Rechtse mensen willen de succesvollen stimuleren in de hoop dat al dat succes leidt tot meer succes voor iedereen. Het is een beetje dat American Dream idee. Only in America kan je in de goot in slaap vallen met een dubbeltje op zak en wakker worden als een miljonair.

En wie wil er geen miljonair zijn?

22 gedachten over “Wat heeft links de nek omgedraaid, of in het schuilkerkje gejaagd, Volkert? Of Wim Kok?”

 1. De slotzinnen uit bovenstaande zijn een citaat uit een lied waarvan ik mij afvraag of velen het zullen kennen.
  En dan nog. De “bekende versie” die niet zo bekend is werd uitgebracht omdat het toch niet zo geloofwaardig was zwarte mensen te laten zingen dat ze misschien wel president van de Verenigde Staten zouden kunnen worden. 1963…

 2. Indien ik je goed begrijp, trek je de grens tussen (vooral eigen) belangen aanjagen van een kant en belangeloosheid (in dienst voor iedereen) van de andere.

  Net Jesus.

 3. Bovenstaande kun je aan de hand van muntjes goed gaan illustreren. Oftewel de wet van de Jungle.

 4. “Rechtse mensen willen de succesvollen stimuleren in de hoop dat al dat succes leidt tot meer succes voor iedereen.”
  Die gedachtengang vind ik niet eens zo slecht, vermits ze consequent wordt doorgevoerd en niet geperverteerd door neo-liberalisme. Dat propageert de succesvollen stimuleren in de hoop dat al dat succes leidt tot meer succes voor de (PVV: eigen) succesvollen. De rest kan stikken.
  Links streeft naar het welzijn van iedereen en dat vind ik sympathiek, maar in Nederland bestaat dat niet meer.

 5. Laat ik het zo zegen: mensen die Thatcher bewieroken als ‘rolmodel’…daar blijf ik graag ver uit de buurt.
  Daar stinkt het en vaak hangt er ook nog in die omgeving een bruine walm.

 6. Ach er is een hele generatie opgegroeid met thatcheriaanse ideeën – daarom is Nederland nu zo rechts .
  Het ikke en de rest kan stikke concept

 7. @jvdh: Dus het is allemaal de schuld van de Romeinen? Dat gaat dan wel heel ver terug… ‘Sinistra’ betekent in het spaans en italiaans in de eerste plaats ‘linkerkant’, die hebben die associatie niet zo.

  In mijn schooltijd hadden de leraren ook moeite om het verschil uit te leggen. Dat komt idd. door die ‘liberalen’: eigenlijk was links immers progressief en rechts conservatief, maar de positie van de VVD onttrok zich aan die logica. Die hadden nl. de redenatie omarmd dat vrijheid en gelijkheid omgekeerd evenredig waren – iets waar de oorspronkelijke liberale denkers raar van opgekeken zouden hebben. Een ander punt is dat links op een gegeven moment vooral voor de taak stond om verworvenheden te behouden, wat iets conservatieverigs heeft en niet hip overkomt in een van veranderingswoede bezeten maatschappij. En last but not least hadden we inderdaad Wim Kok die zijn veren liet vallen – overigens in hetzelfde jaar waarin ‘klein links’ de gedaante van GroenLinks aannam.
  Al met al was het dus vnl. ont-ideologisering wat de klok sloeg, de afgelopen decennia.

 8. Het Nationaal Sociaal-Democratisch Complex heeft jaren een links maskertje opgehad , maar vergeet niet dat de NVV van Wim Kok al met de werkgevers samenwerkte om de radicalere EVC om zeep te helpen , en dat den Uyl een goede vriend van Bernard en een Bilderberg lid was … , Dankzij hem geven we binnekort weer miljoenen uit aan een “troonsopvolging ” , Femke is als koekkoeksjong bij Groen Links terecht gekomen en heeft dat in een kloon van de PvdA veranderd.. De Nationaal Sociaal Democraten / Neo-Liberalen zijn nu zo zeker van zichzelf dat ze de maskers durven te laten vallen …

 9. de voorliefde voor de arbeids markt vervalsende immigrant speelt de hoofd rol in het vervreemden van de linkse politiek ,ha ,met deze site als dood steek in het reeds bloedende hart van de nl arbeiders utopie.

 10. @18 Het was rechts dat maar al te graag gastarbeiders binnenhaalden, en het was nog niet zo lang geleden Bolkestein die de regel wilde invoeren dat buitenlanddse arbeiders hier tegen de arbeidsvoorwaarden van hun eigen land konden werken. Schandalig, dat die buitenlanders zich hier willen laten uitbuiten, inderdaad.

 11. Nog even terug naar de titel. De moord op Fortuyn heeft natuurlijk ook niet geholpen bij het oppoetsen van het image van links.

 12. Ach , dat is alleen maar omdat “Links” en dan vooral de PvdA over zichzelf heenbuitelde om dat te ontkennen , terwijl de lui van de dierenrechten beweging , waar Volkert toch de meeste verbanden mee had , het geleuter gewoon negeerde …

 13. Rechts=links. Het is maar net hoe het uitkomt. Ik ben gewoon sociaal. Maar dat is ook al verwant aan kommunisme e.d.
  Waarom hebben we het dan nog over een sociaal akkoord ?
  Is eigenlijk een rechts akkoord ?
  Van uitstel komt geen afstal.
  Uitgestelde beperkingen.
  En ik heb een hekel aan beperkingen.

  De VVD is natuurlijk gewoon rechts.
  En de PvdA is aSociaal.
  Daar zit ook een verschilletje in.

  Doe toch allemaal nou is gewoon normaal.
  Dat gegraai aan de top wordt doodnormaal.
  Das natuurlijk ook ontzettend aSociaal.

  Ze moeten nu toch echt op gaan houden de wereld monsterlijk te maken.
  Politici zijn monsters en hebben GEEN gezicht.
  Ze veranderen steeds.
  Monsters zijn ook GEEN gezicht.

Reacties zijn gesloten.