Marktwerking in zorg krijgt doodklap van Volkskrant

Na 3 online formuliertjes te hebben ingevuld en een bezoekje aan de Kamer van Koophandel mag de Volkskrant zich nu de trotse eigenaar van een heuse “instelling voor medisch specialistische verslavingszorg” noemen. Zie hun site  ‘GGZ Bontiusplaats‘ . Op de site vind je veel meer info zoals de “alles is oké” brief van het ministerie van Volksgezondheid.

Ik zie de handtekening van mevrouw Schippers (VVD), beoogd opvolger van Marx Rutte, er niet onder staan. Zou dit toeval zijn? Niet bekend.

Schippers, die we onder andere kennen van haar huilpartijtje naar aanleiding van een vallend lampje, kwam onlangs nog in het nieuws toen ze aangaf te spugen op ziekenhuizen. “Als ik rondspuug in de randstad dan raak ik 5 zieken huizen”, zei ze. Een eigenaardig citaat.

Aan Schippers (VVD) ligt het niet. Vul een paar formuliertjes in, en je bent in business.

Volgens zorgverzekeraar DSW zullen de nota’s van de kliniek waarschijnlijk probleemloos uitbetaald worden.

Lees ik op de Volkskrant site. Dat is mooi! Dat is goed! Als volstrekte leek een verslavingskliniek oprichten en je bent meteen in business.

WILLEN IS KUNNEN
WILLEN IS KUNNEN

Hoe heette dat ook al weer? Succes is een keuze? Nee heet: particulier initiatief. On-der-ne-mer-schap. Als ondernemer moet je je helemaal niet afvragen “ben ik wel geschikt?” of “weet ik hier wel iets van?” Welnee! Je moet gewoon in het diepe springen. Gewoon DOEN! Dat is ondernemen. Je kijkt niet naar winstverwachting, maar je ziet KANSEN.

En voor je het weet heb jij die succesvolle verslavingskliniek en concurreer je de dure klinieken misschien wel helemaal weg!

Op die manier kunnen we de zorgkosten onder controle krijgen: MARKTWERKING IN DE ZORG JOECHEI.

Aldus de VVD.

Wat alleen jammer is, is dat naarmate er meer marktwerking in de zorg is, de kosten van de zorg duurder en duurder worden. ZE RIJZEN DE PAN UIT! Aldus de VVD. Vreemd hoe zou dit komen?

Zijn er misschien te veel regels, voor deze arme ondernemers? Dat hoor je altijd in VVD-kringen. Welnu om als volstrekte leek een door het Ministerie van Volksgezondheid goedgekeurde verslavingskliniek, die aan zorgverzekeraars mag factureren, te beginnen, zijn er misschien ook wel te veel regels! 3 formulieren! Maak daar 1 formulier van! Of 0! Anders wordt het nooit wat met ondernemend Nederland.

Dit doet mij trouwens een beetje denken aan die “reïntegratiebureau’s”. Hoeveel online formulieren zou je daar voor moeten invullen voordat je mag gaan factureren?

Reïntegratie kost ons miljarden per jaar. Niemand weet wat het oplevert. Ik heb eigenlijk nog nooit, echt nog nooit, iemand horen verklaren dat hij aan het werk was gekomen door een reïntegratiebureau.

Er is ook onderzoek naar gedaan. Niemand snapte de uitkomsten van dit onderzoek maar er was een jaar aan gewerkt, dus vast heel belangrijk.

Nou ik wens de Volkskrant in ieder geval heel veel succes met hun kliniek.

12 gedachten over “Marktwerking in zorg krijgt doodklap van Volkskrant”

  1. Ik kende iemand die bij een reïntegratiebureau zat.
    Nou die vond dus geheel zelfstandig zonder hun hulp werk .
    Missie geslaagd voor integratiebureau. En vaker dat soort verhalen gehoord .

  2. Bij reintegratie bureaus werken veelal mensen met een of andere opleiding waar totaal geen vraag naar is maar ze hebben de mazzel dat gemeenten ze verplicht in de hand moeten nemen in de hoop je uit de bijstand te krijgen. Het enige wat die bureaus gevuld met nutteloze gezelligheids dames (veelal alfa opgeleide mantelpakjes) voor elkaar krijgen dat je van ellende in de ziektewet geraakt. Ze vragen zo 10k euro p/p en het enige wat ze doen is je als een klein kind behandelen terwijl ze weten dat jezelf beter bent opgeleid dan zijzelf en dat je al alles hebt gedaan om uit de shit te geraken.

  3. In 2009 had je de affaire rond Winners Way, de ‘verslavingszorg’ van de Pinkstergemeente in Leiden. Ondanks diverse tv-programma’s, kamervragen etc. over alle misstanden aldaar, was de staatssecretaris blijkbaar niet bij machte om zomaar eventjes de subsidiekraan dicht te draaien – dus die bleef nog een tijdje vrolijk doorstromen.
    Blijkbaar is er sindsdien niet veel verbeterd… Een Vandaag constateerde destijds nl. al: “Iedereen die dat wil kan -zonder over papieren te beschikken- een verslaafdenopvang beginnen”. (http://www.eenvandaag.nl/gezondheid/35016/commerciele_verslavingszorg_schiet_tekort)

  4. noem krapuul gewoon een kliniek voor geestelijk gestoorden . Zal vast geen probleem zijn.

  5. Ja en dan subsidie aanvragen bedoel je? Maar dan moet jij ook dwangarbeid gaan doen.

  6. Het verhaal staat overigens wel volkomen haaks op het rigide, onlogische en schijnbaar totaal willekeurige toelatingsbeleid van de verzekeraars voor aanbieders in de thuis- en ouderenzorg.

    Daar loop je met al je diploma’s, je onbetaalbare kwaliteitscertificaten, je klachtenregeling, je cliëntenraad,je CQ index, je MTO, je goeie moed en je peen en uien gezicht tegen een muur aan.

    Niet dat ik er nou zo’n meelij mee heb maar zelfs grote zorginstellingen die begin van het jaar urenafspraken maken krijgen miljoenen aan overproductie niet uitgekeerd van de verzekeraars, dus ‘probleemloos uitbetalen van nota’s’ is met een korreltje zout te nemen.

  7. @8 🙂 ja, ik ben wat dat betreft wel in de verkeerde tak gaan zitten geloof ik, want als ik het voor het geld had gedaan had ik bij het Kruidvat achter de kassa nog voordeliger geweest geloof ik, met alle respect.

  8. De huidige gezondheidszorg kwam tot stand nadat de oude volledig gesloopt werd naar extremistische neoliberale werkwijze opgebouwd op fiction kletspraat over “mogelijke” zorgkosten in 2040.

    Inderdaad Bagdad Bob praatjes om de mensen angstig te maken en de nieuwe werkwijze door te drammen.

    Het nieuwe zorg is geoptimaliseerd voor optimale winst voor verzekeraars onder aansturing van managers. mensen zijn economische eenheden die zoveel moeten opleveren.

    Binnen de nieuwe managers zorgkader gaat niet om de zorg maar om structuren met winstgevendheid, management en uitpersen van veel geld.

    De Volkskrant heeft het goed ingezien.

Reacties zijn gesloten.