Suflaki, Griekse bonenschotel, tomatenrijst en zaziki

Foto: @huibree
Foto: @huibree
Als je dit klaarmaakt smaakt het GEGARANDEERD alsof je bij een poepsjieke Griek zit te eten.  Echt beter dan een ordinaire griek trouwens. Met deze verse kruiden ruikt je hele (of halve) huis urenlang naar de zomer. Dit moet je gewoon doen. Of zoals Justin Bieber onlangs in het Anne Frank gastenboek schreef: ik hoop dat je een belieber bent.

Ingrediënten (voor 2 personen)

 • 1 varkenshaas – gewoon een mooie dikke.
 • Paar (zeg 4) goeie dikke uien – let op vaak verkopen ze rotzooi. Knijp er eens in voordat je ze koopt ze moeten goed HARD zijn.
 • Bakje champignons – doe eens gek en koop ze in gesneden vorm, scheelt tijd.
 • Zoveel knoflook als je maar wilt, ik gebruikte dit keer in totaal 6 tenen (geperst).
 • Tomaten (naar behoefte, minstens 500 gr) – Wat kan ik daar over zeggen: soms zit het mee, soms zit het tegen. Maar mooie trostomaten of zo, daarmee moet het wel lukken. ECHTE koks pellen altijd hun tomaten, ik doe dat dus echt NOOIT.
 • (Zee)-zout – met zo’n molentje, echt hip.
 • Italiaanse kruiden – kies een versie zonder zout. Vaak zit er zout in de italiaanse kruiden en geloof me, dat slaat ECHT NERGENS op, toch is het helaas zo.
 • Half kopje basmati rijst – normaal is voor 2 personen 1 (koffie-)kopje echt RUIM voldoende (hoe vaak moet ik het nog zeggen) maar bij dit gerecht zitten ook:
 • 3 aardappels.
 • Olijfolie.
 • VERSE tijm – de ware KOK heeft dit in zijn tuin of zoiets weet ik veel maar ik koop deze dingetjes in plastic bakjes bij de AH in de koeling.
 • VERSE peterselie – idem.
 • VERSE munt – idem.
 • Halve citroen – ja.
 • 2 a 3 ons sperciebonen – de AH verkoopt tamelijk kleine zakjes (gebroken) sperciebonen, die hoef je niet meer schoon te maken enzo.
 • Zaziki (zelf gemaakt, of prefab uit de winkel).
 • Feta, niet te veel, laten we zeggen 3 eetlepels fetablokjes uit een potje.
 • 1 bouillon blokje (rund). Je kan ook het kookvocht van de koeienkop, koeienpoten en koeienorgaanvlees gebruiken dat je de dag tevoren soldaat hebt gemaakt, dit zal volgens sommige reageerders ook ongetwijfeld de bedoeling zijn, en ook Grieks, maar ik gebruik in dit soort gevallen 1 bouillon blokje.
Wel een beetje doorwerken
Wel een beetje doorwerken

Voorbereiding van ’t vlees:
Oké, je begint dus met de varkenshaas snijden (met een tamelijk scherp mes) in plakken van 1 centimeter dik. Vervolgens gooi je die in een schaaltje. Daar eetlepel of 3 olijfolie over. Vervolgens hak je je VERSE tijm, en je VERSE munt lekker fijn. Zeg 3 eetlepels van elk. Dit gooi je in je schaaltje erbij. Daar even lekker zout op doen. Gewoon even schroeven met die molen alsof je een tv kok bent. Wees ook niet te zuinig met de zwarte of witte of whatever gekleurde peper. Dan knijp je je halve citroen er boven leeg. Knijp er 3 tenen knoflook boven uit. En dan lekker roeren roeren roeren. Vervolgens laat je het marineren. Hoe langer hoe beter. Er zijn mensen die zeggen dat je het 12 uur moet laten marineren (in de koelkast) maar dit begrijp ik niet, want dat zou betekenen dat als ik om 18u mijn suflaki wil gaan bakken ik ’s ochtends om half 6 had moeten opstaan om de varkenshaas en de kruiden te hakken. Dit kan uiteraard niet de bedoeling zijn, maar alles tussen de 12 en 1 uur laten marineren is goed, waarbij dus geldt: hoe langer hoe beter. Tijdens het marineren af en toe omroeren. Stel bijvoorbeeld je laat het 12 uur marineren, dan roer je het ieder uur een keer om. Maar stel dat je het maar een uur laat marineren, dan roer je het ieder kwartier om. Capiche? Door de citroen wordt het vlees trouwens wit. Dat is dus de reden dat je vaak van dat witte vlees krijgt bij de Griek.

Voorbereiding van de bonenschotel:
Schil en snij de aardappels in plakjes. Gooi met de bonen in 1 pan met ruim water. Zout toevoegen. Ik doen in zo’n geval 2 theelepels. Zet aan de kook. Laat max 7 minuten koken. Giet af. Zet weg.

Voorbereiding: de rijst
Rijst moet altijd zogenaamd nog een tijdje staan te staan als het eigenlijk al lang klaar is. Daar kan je dus mee smokkelen. Maar ik ga er in dit geval van uit dat je begint aan de rijst met het doel om in 1 keer door te werken naar het eindresultaat van de volledige maaltijd, al zou jij bijvoorbeeld ook deze rijst ruim van te voren kunnen maken en eventueel zelfs nog in de magnetron kunnen gooien ter opwarming.

Als je dit leest heb je dus nog ongeveer 20 minuten.

– Pak een pan, gooi daar genoeg olijfolie in om de boel een beetje glad te maken en warm deze op.
– Schil een ui en snij deze in blokjes. Gooi in de pan.
-“Fruit” de ui, dat betekent dat je stukjes uit er “glazig” moeten uitzien.
– Gooi tijdens het bakproces van de ui een in blokjes gesneden tomaat erbij.
– Gooi er water bij, zeg 400 cc of zo.
– Gooi je half kopje rijst erbij.
– Gooi er een bouillion blokje bij.
– Breng aan de kook.
– Roeren roeren roeren maak er maar een soort soep van.
– Breng je “soep” verder op smaak met zout en peper en wat je nog meer lekker vindt.
– Het is de bedoeling dat het inkookt, ik weet niet of dat lukt met 400 cc maar na 8 minuten (!) haal je je pan van het gas en je giet hem af. Wat je ook kan doen is niet acht minuten wachten maar gewoon af en toe je soep/rijst proeven tot je vindt dat de rijst goed naar rijst smaakt.
– Zet de pan, met deksel erop, op tafel. Daar ben je vanaf.

De bonenschotel en de suflaki
Terwijl de rijst nu op tafel staat te epibreren heb je 10 minuten de tijd voor je bonenschotel en de souflaki.

– Pak een wok. Gooi er wat oliefolie in.
– Schil 2 uien en snij in blokjes.
– Fruit de uien.
– Gooi de champignonplakjes erbij en bak mee met de ui.
– Laat dit alles even goed lekker heet bakken terwijl jij 2 trostomaten in blokjes snijdt.
– Gooi de tomaatblokjes er in.
– Gooi er even TV-chefkokstijl wat zeezout bij.
– Idem voor peper.
– Knijp er 3 tenen knoflook boven uit.
– Strooi er wat italiaanse kruiden bij, baat het niet dan schaadt het niet.

– Laat ondertussen een grillpan heet worden voor de souflaki of steek de BBQ aan. Als je je souflaki had willen BBQ’en had je die BBQ trouwens een aantal uur geleden al aan moeten steken.

Terug naar de wok:
– Gooi je aardappelschijfjes en bonen in de wok.
– Roeren en schudden met de wok

Souflaki:
– Pak je souflaki
– Positioneer ze netjes in je hete grillpan.
– Beide zijden 2 minuten lekker heet grillen

Wok:
– Nu snijd je een eetlepel of 3 verse peterselie en die gooi je bij je bonenmengsel.
– Nu gooi je er een eetlepel of 3 fetablokjes bij uit een potje.
– Roerschud de wok.
– Je kan wat proeven en eventueel nog wat op smaak brengen maar als het goed is heb je er al ruim peper/zout/knoflook/peterselie bij gedaan dus die smaak zit wel goed.

KLAAR

Zet op tafel en serveer dit alles met zaziki.

Bon appetit!

4 gedachten over “Suflaki, Griekse bonenschotel, tomatenrijst en zaziki”

 1. Tomaten tip – ca. 1 minuutje in kokend water dompelen en floeps het schilletje valt er zo af.

 2. Ik ben al moe van het lezen en dan moet ik nog beginnen al die spullen in huis te halen ….

Reacties zijn gesloten.