De prijs van veiligheid

Onderstaand artikel is overgenomen met toestemming van de auteur, Anarchiel, en verscheen eerder op zijn eigen site.

Vanaf aankomende 8 september moeten Europeanen die naar de Verenigde en Volstrekt Verloren Staten van Amerika willen afreizen eerst hun privégegevens elektronisch laten registreren. Deze gegevens worden vervolgens in het Electronic System for Travel Authorization opgenomen waarna overheidsinstanties er “routinematig gebruik van mogen maken“. Het geheel met de naam Visa Waiver Program is – hoe kan het tegenwoordig ook anders – bedoeld om de veiligheid te vergroten. Maar de beste grap moet nog komen.

U gaat namelijk 14 dollar (10 dollar als basis plus 4 dollar ‘administratiekosten’) betalen om uzelf te laten registreren. Daar is ie weer hoor: de schijnveiligheid wordt wederom betaald door het brave burgerschaap dat toch geen recht van spreken heeft en daarom zonder meer zwijgzaam zal buigen voor de uit de VS afkomstige, maar zelf gefinancierde registratiedrang. Voor uw eigen veiligheid. Uhu. Tot je de volgende quote leest:

De regering van Barack Obama wil de 10 dollar per reiziger besteden aan de oprichting van een Corporation of Travel Promotion. Dat moet juist zorgen dat het aantal bezoekers aan de Verenigde Staten flink gaat toenemen. Obama ziet daarin een mogelijkheid om 40.000 banen te creëren. Daarnaast verwacht de federale regering een toename in belastingen van 321 miljoen dollar per jaar.

Wie had dat kunnen bevroeden. Wat een wereldschokkende verrassing. Het geld wordt helemaal niet besteed aan het zogenaamd verbeteren van veiligheid, het gaat gewoon richting corporate vrinden die zich geheel toevallig in de toeristische branche bevinden. Joh. Tevens hilarisch om te beseffen dat je als Europese toerist dus extra mag betalen om jezelf blijkbaar te stimuleren naar de VErenigde Verrückte Staten af te reizen.

Tja?

1 gedachte over “De prijs van veiligheid”

  1. Toen broodprijsverhogingen nog via Economische Zaken liepen werd de broodprijs een keer met een paar centen verhoogd… om reclame voor brood te bekostigen.
    Daar zit wat in!

    Dus dit zijn vanaf nu de kosten van een visum?
    De laatste keer dat ik naar de VS ging werd ik ondervraagd door een overduidelijke Rus die een flaconnetje wodka bij de hand had dat hij zo te ruiken geregeld raadpleegde tussendoor.

    Ach, die goede oude Koude Oorlog.. 😎

Reacties zijn gesloten.