Weg met die misselijkmakende 4 mei herdenking

Er is alweer een hoop gediscussieerd over wat er wel, en wat er niet herdacht mag worden. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei biedt uitkomst:

“Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.”

Dat is dus duidelijk.

Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog zijn wij bij diverse conflicten betrokken geweest. 6 jaar geleden beschoot het Nederlandse leger aan de andere kant van de wereld, in Afghanistan, het plaatsje Chora met een pantserhouwitser:

Volgens Defensie is de pantserhouwitser een paardenmiddel waarbij slachtoffers vallen, maar de Nederlandse troepen zouden daarbij geen gevaar lopen (RTL).

Die slachtoffers vanwege de inzet van ons paardenmiddel herdenken we uiteraard niet. Zijn die überhaupt wel geteld? Geen idee. Maar in Afghanistan zijn ook wat Nederlanders gesneuveld en die herdenken we dan weer wel.

Ongeveer 10 jaar geleden viel de USA Irak binnen, gesteund door een zogenaamde “Coalition of the willing“, waar, uiteraard, Nederland ook aan deelnam. De Irak-oorlog was gebaseerd op leugens. Veel mensen wisten dat direct al, maar nu kunnen we toch wel aannemen dat iedereen dit weet. De “coalition of the willing” richtte een bloedbad aan, honderdduizenden burgerdoden, en het aantal mismaakte babys is in Irak sindsdien verzevenvoudigd:

Een klomp vlees met poliepen, meer octopus dan mens. Mannen met buiken alsof ze hoogzwanger zijn. Baby’s met één of helemaal geen ogen, met een waterhoofd, klompvoeten of juist zonder ledematen.(AD)

Herdenken wij dit? Welnee, wij herdenken de NEDERLANDERS die in Irak gesneuveld zijn.

Weer wat langer geleden, 1995, assisteerden de Nederlanders bij het afslachten van een 6000-tal moslims, die we eigenlijk hadden moeten beschermen. We hielpen althans met opladen in de bussen en speelden er verschrikkelijk slecht piano bij. Herdenken wij dit? Nee, we herdenken de NEDERLANDERS die bij het conflict in voormalig Joegoslavië gesneuveld zijn.

Nog wat langer geleden, de Koreaanse oorlog. Over de achtergrond van dit conflict kan ik dit artikel op deze site aanbevelen. Nederland deed actief mee aan deze oorlog. Miljoenen burgerdoden. Herdenken wij die? Nee, we herdenken etc.

waffen ssWeer wat langer terug. De Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog. Ook “Politionele Acties” genoemd. Als beesten hebben we daar huisgehouden. Als SS’ers hebben we tienduizenden mensen uitgeroeid. Herdenken we die? Welnee, we herdenken de NEDERLANDERS die bij dit conflict zijn gevallen.

En, uiteraard ontdekken we nog een honderdduizendtal onschuldige Joden die we in Amsterdam hadden verzameld om vervolgens op te laden op de trein naar Polen. Uiteraard was dit de schuld van de nazi’s maar er is geen land dat zo graag van zijn Joden af wou als Nederland.

Tenslotte dient nog vermeld te worden er aan de zijde van deze nazi’s een 22.000 Nederlanders meevochten in de Waffen-SS. Er was, buiten de Duitsers, geen volk enthousiaster over de Waffen-SS dan de Nederlanders.

De strijd aan het Oostfront was geen picknick en heeft dus aan menige Nederlander in nazi-uniformpje het leven gekost. Die worden, conform de herdenkingsrichtlijnen van het Nationaal Comité 4 en 5 mei dus ook herdacht.

22 gedachten over “Weg met die misselijkmakende 4 mei herdenking”

 1. De Nederlanders die dienst namen bij de Waffen-SS en sneuvelden worden -in tegenstelling tot wat men uit de geciteerde tekst zou concluderen- tijdens Dodenherdenking níet herdacht. Dit in tegenstelling tot Nederlandse militairen die vrijwillig aan de zijde van de geallieerden meevochten en sneuvelden. Zij worden tijdens Dodenherdenking wél herdacht.

  “De geschiedenis wordt geschreven door de overwinnaar” is in dit geval een vrij wrang spreekwoord.

  Nog interessanter wordt het wanneer het gaat om de “foute” Nederlandse burgers die niet door eigen handelen zijn omgekomen, maar bijvoorbeeld door een bombardement: die worden wél herdacht als zijnde burgerslachtoffer, maar tegelijkertijd níet omdat ze “fout” waren.

 2. Worden de Internationale Brigadiers die in Spanje vielen trouwens wel of niet herdacht ??

 3. Vergeet er nog bij te vermelden wie er allemaal op TV staan te herdenken met bloed aan de handen en racistische wensen .

 4. “Nederlandse slachtoffers”
  Het gaat bij de Nationale Herdenking niet om de daders of buitenlandse slachtoffers, maar nadrukkelijk om de Nederlandse slachtoffers.

  Nederlandse gesneuvelden in Indonesië, Korea, Nieuw-Guinea, Joegoslavië, Irak, Afghanistan waren DADERS maar dat mag niet gezegd worden.

 5. Die hele officiele herdenking is om te kotsen precies om de redenen die JvdH aangeeft en vd Kluft nog even samenvat: er worden daders van foute oorlogen, Nederlandse daders van verschrikkelijke zaken, herdacht.
  En verder wordt volgens mij de stemming in Nederland dankzij bruin steeds meer eentje van ‘nou vooruit, nog één keer dan: we hebben ten slotte een ‘marokkanenprobleem’. …

 6. De rijksRoverheid is een van de geldschieters van dit commitee. Dan verwacht je toch niet echt een kritisch geluid?

 7. Trouwens, was Jorge Zorreguieta ook bij die vertoning op de Dam?….

 8. @jvdheuvel mei 4, 2013

  Het is nogal makkelijk vanachter je toetsenbord te typen dat we geen Nederlandse slachtoffers mogen herdenken! Schaamteloos met het moraal vingertje wijzen naar “foute” mensen of zogenaamde Nederlanders!

  Het simplistische gelijk proberen te halen over 22000 Nederlanders die meevochten in de Waffen SS en dat die volgens de herdenkingsrichtlijnen van het Nationaal Comité 4 en 5 mei dus ook worden herdacht, is gewoon PURE onzin!

  Nederlanders die dienden in de Waffen SS, behoorden niet meer tot ingezetenden van het Koninkrijk der Nederlanden! Sowieso waren ze door deelname aan de Waffen SS geen burger meer van het Koninkrijk der Nederlanden.

  @5 – Arnold J. van der Kluft

  Ik had het niet van je verwacht! Maar sind waneer is de Nederlandse militair een dader vanaf het iraakse conflict?

  Over het algemeen is het geschreven artikel een gebrek aan respect en inzicht!

 9. 11 – Ralph van der Geest

  Sinds wanneer zijn de interne Argentijnse aangelegenheden ook de onze?

  Al was Jorge Zorreguieta ook bij die vertoning op de Dam, wat zou dat?

 10. 12 – janz – 4 mei 2013 at 11:01 pm –

  Wist je ook dat er Japanse krijgsgevangen vochten aan de zijde van het Indo leger?! Wij deden precies hetzelfde met SS-érs!

 11. @5 Jij bent niet helemaal gezond in je hoofd. Dit is echt een “zieke” opmerking die gelukkig maar door nog minder dan 1% van de Nederlandse bevolking gedeeld word. Misschien zit jij wel fout, dan die 99% van de bevolking, denk daar eens over na. Als je dit soort opmerkingen maak ben je echt totaal de greep op de werkelijkheid verloren.

 12. @15 Helemaal gelijk, laten we ons vooral niet bezighouden met de grove fouten van anderen.
  Op die manier kunnen onze soldaten mooi hier blijven om ons eigen landje te verdedigen tegen invallende Russen ipv in foute oorlogen meehelpen om burgers op te ruimen…

 13. Iedere oorlog zijn eigen daders en slachtoffers. Geef ieder zijn eigen herdenking. Alles op bijelkaar zou mooi zijn, maar aangezien er niet van geschiedenis geleerd wordt, laat ieder zijn rouw of schuldbesef op eigen wijze invullen. Ik vind het misselijkmakend om te drammen over de 4 mei herdenking.

 14. Ah ik vind het misselijkmakend die mensen die komen jengelen als ik iets over de 4 mei herdenking zeg. Dan heb ik zoiets van sodeflikker op.

 15. Ik zei toch dat het niet gezegd mag worden dat die Nederlandse militairen geen slachtoffers maar daders waren/zijn.

 16. Waarom pas herdenken vanwege WOII? We moeten onze V.O.C. periode meenemen toen begon Nederland zelf ook genocide te plegen. WO II is een peulenschil vergeleken met 400 jaar kolonieen.

Reacties zijn gesloten.