Er werd iets groots verricht


Een Paiwanlied. De Paiwan is een volk op Taiwan (er is geen verband tussen de namen), dat onder de Portugese naam Formosa kennis heeft mogen maken met de VOC-mentaliteit.


Vedda-dans op Sri Lanka (Ceylon). Toeristische attractie.


Rio Antigo, Os Índios Tabajaras. Dat is niet hun handelsmerk, want dat is Spaans want dat begrijpen de Yankees en Noordeuropenen beter olee olee, maar het gaat er even om dat de Tabajara een volk was (is?) dat naar men zegt vreedzaam is weggekruist met Europeanen, en dat in de kortstondige Nederlandse kolonie op de noordoostkust van Brazilië.
Los Indios Tabajaras hadden een enorme hit met Maria Elena, dat jarenlang in de Nederlandse hitparade heeft gestaan (1963-1965). Hier heeft geen Winnetousentiment een rol bij gespeeld, het is gewoon heel mooi en dat werd vroeger gewaardeerd in Nederland.


Kuma Kawkié, Yuri da Cunha. Angolees (Kimbundu). Geen idee waar het over gaat, u wel?

Wat muziek uit streken die “Nederlands” waren voordat “Nederland”bestond, behalve dan in de vorm van de VOC- en de WIC-mentaliteit. Niet alleen de dodo heeft de zegeningen ontvangen.
Als dit hier komt te staan heb ik misschien wel twee minuten intens aan de dodo gedacht, of aan de niet-“vreedzame” Indianen van Brazilië. Aan de wilden van Formosa of Ceylon. Aan de weggevoerde slaven uit de kolonie Angola. Of toch aan de honderden die mijn naam droegen en weggevoerd zijn en niet teruggekomen.
Twee minuten is weinig, hoor.