Woudfunding en liberalisme

Het moet ideologisch bepaald zijn, met liberalisme heeft het niets te maken: de behoefte van een club als de VVD en zijn plebejische aanhangsel de PVV om cultuur en natuur op te ruimen. Als mensen al vroeg op geldwaarde gewaardeerd dienen te worden(waarde voor wie of wat? dit geloof is wel heel spookachtig) dan kunnen wij wel nagaan dat cultuur die geen geld in het laatje brengt (wiens laatje?) en natuur er al helemaal niet toe doen – op de vuilnisbelt er mee of in de verkoop.

Sociaal-democraten,. liberalen en anarchisten ontmoetten elkaar ruim een eeuw geleden in de gedachte van natuurbescherming. Dat de voor liberaal poserende VVD, in feite al jaren de borreltafelkletspartij van hoofdzakeljk parvenu’s (#wiezegtdatnog?), niets met erfgoed, ook al is het ’t verleden van de liberalen in Nederland, heeft is duidelijk. Dat de PvdA, waarin de vrijzinnig-democraten zijn opgegaan evenals de sociaal-democraten, dit erfgoed al met evenveel genoegen in de uitverkoop doet – tja, vermag het verbazing te wekken? (Het genoegen moet natuurlijk met calvinistisch aandoende zwaarmoedigheid getemperd worden: we doen dit niet graag, dat mag u niet denken, maar het is regeringsakkoord en zo en “we” hebben het geld nodig).

De (naar mijn schatting) vrijzinnig-democraat Thijsse en de uitgesproken sociaal-democraat Heimans hebben De Levende Natuur voor het grote publiek in geschrifte toegankelijk gemaakt en hebben het initiatief genomen tot de oprichting van Natuurmonumenten, het Naardermeer voorop. (Er zit meer geschiedenis aan vast en daar zal ik het nog wel eens over hebben). Dat Staatsbosbeheer eveneens een rol is gaan spelen als natuurbeheerder is een ontwikkeling als gevolg hierop geweest. Maar met “de staat” weet je maar nooit, al was het maar omdat dit apparaat in handen kan vallen van allerhande tuig dat vooral uit is op zelfverrijking (ik wil best nog zo genuanceerd zijn door te zeggen dat dit niet altijd zo hoeft te zijn of geweest hoeft te zijn).

Terreinen van Staatsbosbeheer gaan in de uitverkoop om de wegenaanleg, de opsluiting van vreemdelingen en de aankoop van JSF’s blijvend te kunnen bekostigen.
Op 11 mei is de eerste veiling van terreinen bij het Overijsselse Daarle, een plaats waar ik eerlijk gezegd zelfs niet van gehoord heb tot het nieuws over deze veiling doorkwam. Er is een Nederlandse politieke partij die een wetenschappelijk bureau heeft dat genoemd is naar een echte Nederlandse liberaal, van wie een nazaat het een en ander aan de partij schenkt. De Partij voor de Dieren. De partij die zich nu inspant om het door Dijsselbloem verkwanselde landschap alsnog op te kopen en te behouden. Op het eerste gezicht vreemd, maar tegelijkertijd is het waarachtig liberalisme: als natuur niet veilig in handen is bij zich noemende liberalen die de staat in handen hebben dan koop je deze nepliberalen uit. De PvdD gaat er van uit dat vijf euro voor een vierkante meter een passende prijs is voor wat er in de uitverkoop gaat. Het beheer is de partij wel toevertrouwd. Vreemd dat een partij land zou opkopen? Niet als de heersende partijen uitverkoop houden. Waarom mogen VVD en PvdA natuur verkwanselen en waarom zou de PvdD dat niet tegenhouden als het in de poppenkast van de Tweede kamer om niet gaat?

Als ik enigszins vermogend was zou ik meer hebben bijgedragen dan ik nu heb gedaan, maar ik hoop eens een kijkje te kunnen nemen, al was het maar uit de verte, op het mede door mij uit de klauwen van moordapparaat Staat gekochte natuurgebied. De plaatsnaam ken ik nu tenslotte ook. Daarle, 11 mei aanstaande.

De manier om bij te dragen, meer hierover en de lancering van het aardige woord woudfunding.

7 gedachten over “Woudfunding en liberalisme”

 1. Het woord parvenu werd uitgevonden voor dit soort types, het ruikt naar fluwelen vvd drollenvangers en gepoederde pvv pruikjes. We kunne beter helpen met opkopen van ons land voordat het Derde ‘Reich’ dat doet

 2. @1 Gavi, over het Dritte Reich gesproken. In Duitsland houden zich naast BUND, Die Grünen en tal van andere natuurbescherming-organisaties, ook een handvol NPD-activisten en Freie Kamaradschaften bezig met natuurbescherming. Ook zijn er een aantal neonazistische biologische boeren bekend. Dit alles als uitwas van de Blut- und Bodentheorien van de nazi’s.
  Het is inderdaad opvallend, dat alleen daarvoor ontstane organisaties en de idioten van rechtsbuiten ich actief met natuurbehoud bezig houden. De grotere midden-partijen hebben wel wat in hun program staan, maar zich met de natuur bezighouden doen ze niet. Tenzij er geld is te verdienen.

 3. @2: Cornelis:

  De Freikörperkultur en sowieso Natur zijn pas later verbonden met Duits fascisme. Gezonde, jonge, frisse mensen in de open lucht om het ras zuiver te houden en de beste soldaten en kanonnenvoerbroedkippen te maken Het bestond al veel langer, ik meen zelfs al vanaf 1700, en in grote delen van Europa.

 4. Ik probeerde met mijn betoogje niet de natuurbeschermers met neonazi’s gelijk te stellen. Um Gottes Willen! Ik ben zelf lid van BUND en zeker geen neonazi.
  Het gaat mij om de laksheid en kortzichtigheid van de gesettlede politiek op dit gebied, vooral VVD/PVV: er is geen geld mee te verdienen, dus moet het maar aan de hoogstbiedende weg. Duidelijke uitzonderingen zijn slechts PvdD en evt. GL.

 5. @4:

  Snapte ik wel hoor, maar legde even het verband tussen fascisme en natuurfreaks. Daarmee bedoelde ik niet het behoud van natuur.
  Hoop wel dat het geen Männerbund is waar je lid van bent? : )

 6. Zonder natuur kunnen we niet dat is ons weldenkende (links) mens wel duidelijk. Maar die VVDers willen toch gezonde werkslaven ?

  Nu als je geen bossages, parken of plekken heb waar je als uitgebluste kantoorpik niet meer even je hoofd leeg kan laten waaien door een wandeling ga je nog sneller geestelijk kapot. Dat kost de maatschappij dus heel veel geld.

  Of is het doel van de VVDer dat je nog sneller dood gaat en plaats maakt voor vers slaven bloed. ?

  Het is ook de VVD en Verhagen CDA die overal op elke hoek van NL een Kerncentrale wil(de). Lekker snel en zoveel mogelijk beknibbelen op veiligheid want tjah dit is Rusland niet toch hier gaat niks fout.

  Die Russen hebben nog de mazzel dat ze een enorm land hebben die kunnen nog een kernramp bufferen (dit klinkt heel raar). Maar als er hier eentje fout gaat dan is het land onbewoonbaar.

 7. Het was ook de KLM top (VVDers pur sang) die hun piloten met minder brandstof dwongen te vliegen. De SP ging daarover in het geweer.

  Alles om overal maar geld uit de squeesen. Als een citroen..

Reacties zijn gesloten.