Repressie tegen honger- en dorststakers in Rotterdam

De Afghaan Sayam Uddin Nessar, leider van de honger- en dorststakers, is tegen de afspraken in toch weer in afzondering geplaatst. Het lijkt een kwestie van tijd voordat hier ongelukken van gaan komen, maar het detentiecentrum onder verantwoordelijkheid van Teeven weet dus van geen wijken. Isoleren die mensen, als ze vervelend zijn, afspraak of geen afspraak.

Ik zou maar alvast eens gaan nadenken hoe je je er weer onderuit denkt te kletsen bij de volgende dode, Teeven. En ik zou vooral ook eens voor de spiegel oefenen hoe je daarbij iets gevoeliger kan overkomen dan de gemiddelde betonzuil, anders zou het wel eens afgelopen kunnen zijn met je prachtcarrière als krijmfijter en politiek opportunist van de VVD via Leefbaar Nederland weer terug naar de VVD.

Deportatieverzet roept op tot verspreiding van onderstaande. Bij dezen.

Publieke aanklacht tegen het beleid van repressie dat Fort Europa heet.

Zestig asielzoekers in detentiecentrum Rotterdam zijn al vier dagen in hongerstaking. Achttien van hen weigeren sinds woensdag 8 mei ook te drinken.
Ze protesteren tegen het asielbeleid dat vluchtelingen criminaliseert: ze worden op straat gegooid zonder een rooie cent, zonder opvang en ze worden tot 18 maanden opgesloten in gevangenissen. De honger- en dorststakende vluchtelingen eisen dat ze niet meer als crimineel worden behandeld. Heel duidelijk verklaren ze dat ze vrijheid en bescherming willen.

Golf van hongerstakingen
Op woensdag 1 mei zijn twintig vluchtelingen in detentiecentrum Schiphol begonnen met een hongerstaking. Terwijl bewakers het protest bruut onderdrukten door de stakers in de isoleercel te gooien, weigerden vanaf maandag 6 mei ook in detentiecentrum Rotterdam 80 vluchtelingen te eten. Een dag later gingen vijftig vrouwen in detentiecentrum Brugge (België) in hongerstaking.
Een dorststaking is nog gevaarlijker dan een hongerstaking: in het laatste geval kunnen mensen het 40 dagen volhouden voordat ze in een kritieke situatie belanden, terwijl een persoon die niet drinkt, na een week dood is.

Arrogantie overheid
De Nederlandse overheid heeft een ongelofelijke arrogantie tentoon gespreid. In het begin reageerde ze niet eens op de eisen van de vluchtelingen. Een Kamerlid van de VVD ging zelfs zo ver om te verklaren dat de hongerstakers “de regering in gijzeling namen” met hun protest. Op donderdag 8 mei kwam de DT&V met een waardeloos “aanbod”. In ruil voor een einde aan de hongerstaking, werd beloofd de 17 uren die iemand per dag in zijn cel opgesloten zit, te verlagen met een paar uur per dag. Natuurlijk gingen de honger- en dorststakers niet in op dit belachelijke voorstel. Ze gaan door met hun protest.

Ondertussen begint de situatie zeer ernstig te worden. Vrijdag 10 mei is de derde dag zonder water voor de vluchtelingen die geen enkel ander middel hebben om hun stem te laten horen, dan een honger- of dorststaking. VLUCHTELINGEN WORDEN ONDERDRUKT! Vluchtelingen die een veilig bestaan zoeken, worden door een Kafkaesk-bureaucratische molen gegooid waarin ze niet-bestaand bewijs moeten leveren, als enige mogelijkheid om een verblijfsvergunning te krijgen. Eenmaal afgewezen, worden ongedocumenteerden op straat geflikkerd en wordt hen basale mensenrechten ontzegd, zoals voedsel, onderdak, werk, zorg. Op straat worden ze opgejaagd door racistische politie. In detentie wordt hen hun waardigheid afgenomen, hun autonomie, hun leven en hun toekomst. Eenmaal gedeporteerd, hoort niemand meer iets van ze.
Momenteel eisen de vluchtelingen in Rotterdam heel duidelijk hun rechten en hun vrijheid op. De overheid moet snel en adequaat reageren, wil ze niet verantwoordelijk zijn voor tientallen doden.

Toon je solidair!
We roepen jou op om je solidariteit te tonen! Solidariteit met de honger- en dorststakers in het bijzonder, en met vluchtelingen in het algemeen. De staat is gericht op het uitsluiten van iedereen die niet direct uit te buiten valt door kapitaal. Maak bekend hoe dit krankzinnige beleid van repressie tienduizenden levens verwoest. Toon je solidariteit door deze aanklacht te verspreiden!

Print deze brief uit en plak hem overal op, bij voorkeur op de muren die de uitsluiting van Fort Europa symboliseren: het parlement, ambassades, deportatie-kantoren, immigratie-kantoren, etc.
Brief verwijderd? Plak ‘m opnieuw. Overal.

BIND DE STRIJD AAN MET FORT EUROPA!

1 gedachte over “Repressie tegen honger- en dorststakers in Rotterdam”

  1. Ik schaam mij als geboren Nederlander diep voor de wijze waarop de overheid omgaat met mensen in nood, die zich als asielzoeker in ons land bevinden. Het interview met Sayam Uddin Nessar in NRC heb ik als schokkend ervaren. Is dit Nederland? Is de bureaucratie hier zo dramatisch uit de hand gelopen? Zijn we zodanig beroepsblind of is er zo’n gebrek aan dossierkennis, dat niemand zich afvraagt waarom deze man na 20 jaar legaal in Nederland te hebben gewoond en gewerkt, dreigt te worden uitgezet? Waar is de mens achter de dienstdoende functionaris gebleven? Durft er in dit circuit nog iemand zijn nek uit te steken? Bestaat er nog zoiets als slagvaardige besluitvorming? Ik vrees, dat het antwoord op al deze vragen negatief is. Het wordt hoog tijd, dat Nederland zich de spiegel voorhoudt, ook al is het niet fraai wat we dan te zien krijgen. Er zal veel moeten veranderen eer we ons weer een tolerant en rechtvaardig land mogen noemen.

Reacties zijn gesloten.