De grote verzameling petjes van de zéérgeleerde Prof.Dr. H.M. Dupuis, VVD

Ze is medisch ethicus en sinds 1995 lid van de VVD, ze werd lid van de VVD uit bewondering voor de wijze waarop Frits Bolkestein thema’s zoals integratie op de politieke agenda plaatste, zie de link onder de nevenfuncties. Zo’n chique geleerde mevrouw in een partij die het verder met ethiek niet zo nauw neemt dat heeft wel wat, zeg nou zelf. Ze geeft toch wat cachet aan het doorgaans zeer ordinaire VVD-smoel, en ze maakte bliksemsnel carrière. Vier jaar later in 1999 was ze al lid van de VVD-fractie in de Eerste Kamer, en nadat ze tussen 2007 en 2011 eerste ondervoorzitter van de Eerste Kamer was, is ze nu weer gewoontjes lid van de Senaat.

Ze houdt zich daar onder andere bezig met Volksgezondheid. Hier begint de schoen al een beetje te wringen, want juist haar partij is deze Zorg aan het afbreken, sterker nog, de hele verzorgingsstaat moet maar weg aldus Halbe Zijlstra want die is onhoudbaar geworden. De VVD en Dupuis zullen het wel ethisch vinden. De gigalange lijst met de (vorige) nevenfuncties van Grande Dame Dupuis is nog vreemder, je kan deze hier lezen, ik haal er zomaar een paar uit. Leg  deze functies langs de afschafmeetlat van de VVD, en oordeel zelf:

Lid bestuur Stichting Welzijn Ouderen Voorschoten, lid bestuur Stichting Geuzenverzet (sic!), voorzitter Raad van Toezicht WoonZorgcentra Haaglanden, voorzitter Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland, lid dagelijks bestuur VNO-NCW, lid Adviescommissie Pakket CvZ (College van Zorgverzekeringen), etcetera, etcetera.

Hoe je als Gehandicaptenzorg zo’n VVD “weg-met-alles” mevrouw als voorzitter wil hebben? Leg het maar uit. O wacht, het is de ons-kent-ons Zorg-Vastgoedmaffiabranche, ik vergiste me, dacht even dat zo’n ethische mevrouw door nobele motieven gedreven zou zijn:  “De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) is de brancheorganisatie voor de aanbieders van zorg- en dienstverlening aan mensen met een handicap.”

zinloos lijden
U BENT OOK EEN BEETJE DUUR VINDEN WIJ VAN DE VVD

Dan is er ook nog haar betrokkenheid bij de Nederlandse Vereniging voor Vrijwillige Euthanasie. Lang geleden, eerlijk is eerlijk, maar ze schrijft nog vaak stukken in Relevant, het blad van deze vereniging. Dat schiet me regelmatig in het verkeerde keelgat, en ik schreef dan ook – om een beetje stijlvol over te komen deed ik dat op geschept briefpapier en met een in inkt gedoopte ganzenveer -, een brief aan de NVVE met de vraag:

“Gaat dat niet wringen? Zorg wordt afgebroken, en jullie maken je sterk voor een makkelijker euthanatisch proces? Kijken jullie ook naar de afbraakpolitiek in de “Zorg” van onder andere de VVD, een en ander ook in verband met jullie Levenseindekliniek?”

Nooit antwoord op gekregen, raar hè?

De VVD noemt het hoopgevend dat ouderen niet langer bang hoeven te zijn om dement te sterven en zo lang mogelijk kunnen genieten van het leven. De leden van de Vaste Kamercommissie VWS en minister Schippers (VVD) stemden dan ook in met de Levenseindekliniek inclusief de ambulante teams voor euthanasie.

13 gedachten over “De grote verzameling petjes van de zéérgeleerde Prof.Dr. H.M. Dupuis, VVD”

 1. Ons ambulante team van de Levenseindekliniek komt graag naar u toe.

  Vraag NU onze brochure aan.

  Wanneer u ons een volmacht van uw bankrekening geeft, krijgt u een 1-malige korting in de maand mei.

  OP=OP

 2. Ik weet het niet maar ik geloof dat ik het toch zo langzamerhand prettiger begin te vinden als eerst die VVD afgeschaft wordt (rechts is so wie so onhoudbaar en te duur geworden) en die VVD’ers een spuitje krijgen in die kliniek voor Levensbe-eindiging van ze.
  Trouwens, twittert die Dupuis ook regelmatig over ‘drukke zomers’ net als die andere muts?
  Moet haast wel met zo’n lijst ‘functies’.

 3. Zie ook dit artikel uit 1995:
  “Terug naar de euthanasie. Aan de wieg van het euthanasiasme staan naast Drion nog een aantal Leidse hoogleraren. De Leidse hoogleraar medische ethiek Dr. Heleen Dupuis zei eens: “Nu, in het ik-tijdperk aangekomen, moet de Westerse mens zich realiseren dat individueel voortbestaan wellicht niet meer de hoogste waarde kan zijn, en moet men als het ware terugkeren naar een nieuwe waardering van het collectieve welzijn, wie weet met verontachtzaming van de uiterste wensen van het individu”. Zoals de wens tot leven. Dupuis is ex-voorzitter van de NVVE. Ze pleitte samen met de Leidse hoogleraar kinderchirurgie J. Molenaar tegen het opereren van mongolide babies waar ‘gewone babies’ wél met een eenvoudige operatie geholpen worden. Na een operatie zouden de mongolide kinderen verder een prima leven kunnen hebben. Artsen laten nu jaarlijks minstens 300 pasgeborenen sterven. Maar ook oude en alleenstaande mensen worden soms niet meer geholpen. Zoals bijvoorbeeld bij acute longproblemen.”
  (http://www.doorbraak.eu/gebladerte/10042l02.htm)

 4. @3: Joke:

  Dank je Joke voor de aanvulling, de hele handel en wandel van Dupuis is me bekend. Helaas is het vrijwel onmogelijk om alles in één bericht te “proppen”.

 5. REAGEREN VIA ANONIEME PROXY NIET TOEGESTAAN OP DEZE SITE ZIE DE HUISREGELS.

 6. @5:

  Lijkt je dat een goed plan om hier in te voeren? “vrijwillig” versterven?

 7. @7: Weet je wat ook best wel iets a-sociaals heeft? Als een fortuinlijk individu als Dupuis meent te moeten roepen dat het asociaal is om een duur ziekenhuisbed bezet te houden. Dat heeft zij wel eens letterlijk gezegd namelijk.

 8. @8, Helemaal met je eens. En verder heeft het iets asociaals om te trachten de filosoof en ethicus uit te hangen op een gebied waar je blijkens je opmerking weinig van af weet @7. Want onfortuinlijke individuen zijn over het algemeen niet zo van ‘het coûte que coûte eisen’ en de beschaving van een maatschappij wordt naar mijn mening altijd nog afgemeten aan hoe met de allerzwaksten en onfortuinlijken wordt omgesprongen en daar staat de heilstaat van Teeven, Dupuis en Zijlstra wel heel erg ver van af, denk je ook niet Bart. Die ‘heilstaat’ van genoemden heeft meer weg van die andere, waar een programma liep dat ‘T4’ heette…

 9. @8 Ik heb haar ooit met droge ogen horen beweren dat mensen uit lage sociale klasse geen problemen zullen ondervinden van een gedeelde of kleine kamer in een verzorgingstehuis, mensen van ‘haar stand’, dit ging over haar vader, hadden recht op een eenpersoons,ruime kamer,dat waren ze nl gewend…..

 10. De VVD is …… ik snap er werkelijk niks meer van….. Argghhhhhh! Geef mij maar een spuitje….. euh oh nee nog even niet. Ik wil dit Kabinet nog een keertje zien vallen dan kan ik rustig sterven.

 11. Medische Ethiek. Met als keuzevak Arbeit Macht Frei en het bijbehoordende studie materiaal het boek “jij links, jij rechts” van ene Dr. Mengele

Reacties zijn gesloten.