Volkskrantelijk Krapulisme-light

Stel je bent redacteur bij de Volkskrant . Zo’n Links-Light krantje dat onder PvdA’rs en Groen Linksers toch nog redelijk populair schijnt te zijn (  waarschijnlijk meer uit herinnering aan een in het verleden gevoerd redactioneel beleid dan om hedendaagse kwaliteit )

Dan krijg je van Novum/Ap een leuk artikeltje over Moslims in Maleisië die het aan de Dollar en Euro vastgeknoopte papiergeld zat zijn en een deelstaatregering die de gouden dinar en de zilveren dirham weer in willen voeren.

Hup , artikeltje even door de vertaalcomputer gepleurd , rare vertalinkjes gecorrigeerd en nu dan op zoek naar de foto om er bij te zetten ..

Plotseling blijk je helemaal niet zo genuanceerd te zijn .. want je besluit tot het gebruik van deze foto …

met als leuk onderschriftje : Een man kust een oud Irakees dinarbiljet met het portret van Saddam Hussein. (EPA)

Ah , kwaliteits-hoernalisme ten top , Je zoek even in je foto-database naar Dinar en je pleurt het er maar bij..

Immers het artikeltje gaat over een Dinar , toch? en Maleisiërs zijn ook bruin,

Toch ???  En die Saddam , dat was toch ook  een moslim , Toch ?? En plaatjes van de betreffende munt zijn natuurlijk niet 1,2,3 te vinden .

( links Maleisiërs, rechts Dirham  3,5 seconden zoeken met trage computer)

Leuk, al die associaties die je kan leggen : Aanhangers van de Seculiere Iraqeese Ex-dictator Sadam Hussain = Moslims in Maleisië  , Dat betekent natuurlijk dat: Seculiere
Iraqi Baath dictatuur = Islam in Maleisië  . Mensen in Maleisië die zilveren en gouden munten willen = Iraqis die Saddam terug willen….  Islam= Dictatuur ..

Of betekent dit gewoon dat voor de Volkskrant medewerker die dit stukje van een foto voorzag alle “bruintjes ” een grote massa zijn , vrij uitwisselbaar zodra ze maar iets met een munt hebben die Dirham of Dinar heet ???

3 gedachten over “Volkskrantelijk Krapulisme-light”

  1. Zo publiceerde Trouw onlangs een artikel over een lezing in New York, in het kader van een rel over een gebedscentrum. Als om te onderstrepen dat de groep lawaaischoppers niet helemaal ten onrechte 9/11 er aan de haren bij had gesleept, plaatste Trouw er een foto bij van vliegtuigen die door wolkenkrabbers vlogen.

  2. Zo staan er bij artikelen over migratie en integratie in Nederland ook altijd foto’s van Turks-Nederlandse moekes, met lange regenjassen aan, op de markt in Den Haag, of tegen een andere verloederde achtergrond. Er slingert ook altijd huisvuil op straat rond, en als het goed is, zijn de ruiten in een gevel dichtgetimmerd. Desnoods plaatsen ze een foto uit de jaren tachtig of negentig, als het beeld maar direct alle vooroordelen bevestigt.

    Het moet vooral niet te moeilijk worden, stel je voor dat je een foto zou plaatsen van Surinamers in hun voortuintjes in Almere, of van Indiërs achter hun computers. Of een foto van de Russische of de Koreaanse supermarkten in Amstelveen.

Reacties zijn gesloten.