Misdaden met uw geld gepleegd, ABP en PGGM beleggen in G4S

Basic RGB
STOP G4S !

Over het wereldwijde bedrijf G4S schreven we al eerder. In Nederland onlangs in het nieuws door de toestanden in de Detentiecentra in verband met de dorst- en hongerstakers waar ze de “bewaking” doen, maar de camera’s uitzetten als er iets is wat we niet mogen zien. Foutje, het bewijs van een mishandeling per ongeluk gewist. Vreemd met al die hightech beloerspullen daar. Geen Tweede Kamerlid dat er vragen over stelt.

Bij de Schipholbrand in 2005, ook een Detentiecentrum, was beveiligingsbedrijf Securicor daar namens Justitie ook al verantwoordelijk voor de “bewaking”. 11 Doden kleefden aan de naam van dit bedrijf, en het dook in 2009 maar onder en werd onderdeel van G4S. Toch worden er nog dagelijks door de overheid nieuwe contracten gesloten met dit bedrijf -ook wel het grootste privéleger ter wereld genoemd-, ze hebben 650.000 mannen en vrouwen in dienst.

De lijst van wantoestanden gepleegd in naam van dit bedrijf is te groot om op te noemen, wereldwijd zijn er overal actiegroepen bezig dit bedrijf te stoppen. Ook hier kan je méér lezen.

Miljoenen mensen in Nederland betalen mee aan de activiteiten van dit bedrijf via hun pensioenfondsen, met name het  ABP en het PGGM beleggen in deze smeerlapperij. De hele lijst van investeerders is hier te lezen. Het ABP staat bij 0.46%, het PGGM eronder met 0.10. Ze zijn zelfs grote investeerders. Het lijkt me hoog tijd dat mensen hun fondsen onder druk gaan zetten hiermee te stoppen. Of maakt het u niet uit? Alles voor het rendement?

Het is toch een gotspe dat het PGGM op hun site durft te beweren:

Eén van onze kernwaarden is ‘respect voor mens en omgeving’. Verantwoord beleggen betekent voor PGGM het geheel van beleggingsactiviteiten waarbij bewust rekening wordt gehouden met de invloed van milieu- (Environment), sociaal- (Social) en goed ondernemingsbestuur (Governance) factoren.

Je moet je geld maar via je pensioenfonds in zo’n bedrijf willen hebben. Als u het nog niet wist, dan nu toch in ieder geval wél.

 

Met dank aan reageerder L. voor de toegestuurde informatie.

14 gedachten over “Misdaden met uw geld gepleegd, ABP en PGGM beleggen in G4S”

 1. Top stuk LR! Onder investors lees ik: Aegon,BNP Paribas, BP, Deutsche Bank, Allianz, Goldman Sachs (uiteraard zou ik zeggen), Dexia …dit zijn de wat bekendere namen in Nederland.
  Hier http://www.stopthewall.org/g4s-israeli-occupation-palestine-and-emergence-g4s-brazil, hier http://www.opendemocracy.net/ourkingdom/collections/g4s-securing-whose-world en hier http://www.opendemocracy.net/ourkingdom/adri-nieuwhof/g4s-feels-heat-of-international-boycott-campaign
  meer over dit vunzige bedrijf dat, zoals in de laatste link wordt betoogd wel degelijk ‘voelt’ dat er aktie ondernomen wordt tegen G4S…
  In aktie komen loont!

 2. De voor de hand liggende oplossing is om de betreffende Minister en Staatssecretaris aansprakelijk te stellen voor de misstanden in de gevangenissen.

  Vooral voor het feit – niet functionerende camera – die op last van de wetgever in de gevangenis geïnstalleerd is, daar moeten direct consequenties voor de Minister en Staatssecretaris volgen.

  Want ze schenden de Eerste regel van behoorlijk bestuur zoals de wetgever (Het Nederlandse volk) het aanbeveelt – Transparantie, Openheid en controle over het handelen en doen van de overheid.

  Onze politiek mag niet gevaarlijk tot valse lippendienst aan de mensen rechten vervallen. Hoewel de salaristrekkers in de Tweede Kamer blijkbaar geen enkel probleem mee hebben.

 3. heb de PGGM alvast maar geschreven dat ik wil dat ze hun inveseringen terugtrekken.
  Universieiten hebben al contracten niet verlengd. Het europese parlement ook niet. Als er steeds meer schandalen komen worden ze niet alleen om ethische, maar ook om financeile redenen een onveilig bedrijf.

  En dan zouden we eigelijk vandaag weer op mars moeten zijn tegen Monsanto. Dagwerk heb je met die de wereldverpestende, geld van beneden naar de top zuigende , ons en alle regeringen regerende slechtdoeners.

 4. pdf
  .http://www.globalexchange.org/sites/default/files/StoptheCell.pdf

  Wat een zwijnen…

  GEO has been involved in a number of controversial incidents in American prisons.
  In 2001 a prison inmate at a GEO facility in New Mexico, Gregorio de la Rosa, was
  killed in dubious circumstances. In 2006 a civil jury found GEO liable for the death,
  and ordered the company to pay compensation of $47.5 million to the Mr de la
  Rosa’s family. Last year a grand jury indicted GEO Group to stand trial for the
  murder of de la Rosa, accusing guards of beating the prisoner to death with padlocks
  stuffed into socks. GEO Group is also being sued in regard to an incident were seven
  prisoners were kept locked in a cold shower room for five hours wearing little or no
  clothing. In 2007, GEO Group also settled a lawsuit with the family of a woman who
  was allegedly raped and beaten after being locked in the same cell block as male
  inmates. The woman committed suicide shortly after the incident.

  pdf vond ik hier
  http://www.globalexchange.org/economicactivism/g4s/worldwide

  Dat kluppie moet oprotten….

 5. @5 en 6

  ….en snel

  Want zie wat het volgende terrein is waarop ze zich gaan begeven: ze hebben o.a. het uitzendbureau voor zorg en welzijn ‘Inzetbaar’ overgenomen’. Inzetbaar levert mbo/hbo/etc personeel, aan allerlei zorginstellingen, van jeugdhulpverlening tot het verpleeg/.verzorgingshuis vooral, zegt een medewerker van Inzetbaar ‘ waar sprake is van ernstige ontregeling in gedrag’.
  en, heel verontrustend: ‘G4S biedt ons een grote professionaliseringsslag’

  http://www.g4s.nl/nl-NL/sociale%20verantwoording/sociaal%20jaarverslag/

  dit is sociaal jaarverslag van G4S Nederland op video.

  En voor Inzetbaar :

  http://www.inzetbaar.nl/,

  en wat de professionaliseringsslag is zie je hier

  http://www.zekerenveilig.nl/

  Het ziet er allemaal even geruststellend uit.

  ( komt oud liedje boven, Kladderadatsch ?

  ‘wij zijn onaangepast
  de anderen tot last
  men kent maar een oplossing
  opsluiten in een inrichting

  Veilig opgeborgen
  gaan ze voor ons zorgen
  je spuit onze geesten lam,
  maar diep in ons brandt nog de vlam… ,

  maar dat is nou even buiten de orde )

 6. @7: L :

  Ja, ik denk dat er twee dingen moeten gebeuren. Dat is waarover jij schrijft tegenhouden, en tegelijk van onderop opnieuw kleinschalige opvang gaan regelen en al die rare belangenversttengelingen overboord kieperen.

  Het is jammer dat wij al zo stokoud zijn, maar er is grote behoefte aan bijvoorbeeld anti- psychiatrie krisisopvang zoals wij die ooit uitvoerden. Het zal je maar gebeuren in handen van die G4S lui te vallen zeg.

  Het punt waar ik me zorgen over maak is het feit dat er geen jongere generatie is die nog kan denken buiten de huidige structuren. En als wij met onze ervaring en kennis willen vertellen luisteren ze niet naar oude gekken ( denk ik zomaar).

 7. @9:

  Ah! Juist, de electronische enkelbandenmaffia, ook al in handen van G4S, zelfs in het Verenigd Koninkrijk hebben ze twijfels, maar nee, dit sukkelig landje gaat vol op het orgel. Je kan hier de uitzending van Argos beluisteren waarin zelfs Alex Brenninkmeijer zegt fan te zijn van dit spul.

  http://weblogs.vpro.nl/argos/

  “Justice ministers have delayed the outsourcing of HMP Northumberland because of an investigation into mismanagement in contracts with private security companies which provide electronic tagging.”

 8. @ 9. Ze zullen er onherroepelijk allemaal uitmoeten.
  In de link uit de Uk die je gaf komen nieuwe namen naar voren..
  Serco, bv. ook een heel groot bedrijf dat meedeed in het bieden voor het taggingscontract. Een bedrijf dat ook in Nederland gevestigd is. Ook niet bepaald schoon.
  Ik zie bij Corporate Watch dat na de dood van dhr. Mubenga G4S de deportaties niet meer mag doen. Nou is er een bedrijf Armatus, en meteen dezelfde problemen.
  Ik weet niet meer waar te beginnen met linken, het deugt nergens.

 9. @11:

  Het taggen met die banden deugt niet, het deporteren ook niet, dus ieder bedrijf of persoon die eraan meedoet ook niet. Het moet gewoon stoppen.

 10. Te laat om te corrigeren: bedrijven of personen die eraan meewerken dát etcetera.

Reacties zijn gesloten.