Hebben bedrijven de democratie gekaapt? (3)

GEBOUW VOL MET GEWICHTIGE MENSEN DIE DINGEN DOEN MET DERIVATEN

We gaan stoppen met het lenen van geld van de banken. Heb je tijdelijk wat nodig dan vraag erom aan vrienden of familie of richt met een aantal mensen een kleine coöperatie op. Rente vragen is te gek voor woorden. Bedacht door slimmeriken die met niks doen geld willen “verdienen”. Aandelen: van hetzelfde laken een pak, of het zou misschien moeten gaan om aandelen in een coöperatie, die zullen in de aanlooptijd geld nodig hebben. Maar vraag niet om winst op dat aandeel, waarom zou je dat moeten hebben? Daar begint toch eigenlijk ook al de gedachte dat je winst wil maken met niets doen? Als we dat zo gaan organiseren dondert vanzelf de macht van de banken wel in elkaar. We hebben onszelf wijs laten maken dat we hen nodig hebben. Dat lijkt maar zo, het is niet waar, we moeten dat rentesysteem van onderop uithollen en overbodig maken. Islamitisch bankieren vind ik ook niks, als ik de pracht en praal van die luxe kantoren zie weet ik genoeg, daar blijft geld aan strijkstokken hangen waar maar enkelen van profiteren.

“Ja maar, ik moet toch ergens wonen?” Ja hoor, natuurlijk, dat snap ik ook. Maar moet dat huis van “jezelf” zijn? Er is helemaal niets van jou. Een “eigen huis”, wat is het toch gepromoot. Je huis is van de bank, en je betaalt het twee keer door de rente en je wordt ook nog eens op straat gedonderd als de rente gaat stijgen en je de hypotheek niet meer kan betalen of als je zonder inkomen komt te zitten. Coöperaties oprichten die weer huurwoningen gaan bouwen en geen winst willen maken. Niks moeilijk, gewoon doen. Personeel hoeft er niet te zijn, er zijn best mensen in een wijk of dorp te vinden die een paar uur per week mee willen werken en geld willen geven zónder daar winst op te willen maken. Als ze dat toch willen wijs je ze maar de deur naar de uitgang.

Waar het op neerkomt is dat alle afgeleide belangen en de daaraan gekoppelde o zo onmisbare mensen met hun o zo belangrijke banen door ons overbodig worden gemaakt. Je kent ze ook wel, die luitjes die maar kakelen en kwetteren en chique lopen te doen want gottegot wat zijn ze belangrijk met hun aktetasjes en dure auto’s . Ze rijden en lopen je gewoon omver, je bestaat niet eens als mens, ze zien ons als wandelend geld, verder niks. Maar wat ze écht doen of toevoegen? Joost mag het weten, maar in ieder geval niet waar het in essentie over gaat: wonen, voor elkaar zorgen, eten, vermaak. Vuile handen maken dat doen ze niet, daar zijn ze te goed, te slim en te fijntjes voor. Nee derivatenhandel, marketing, lifestyle, mode, daar houden ze zich mee bezig, of ze studeren iets in die richting, en denken op hun 18-e al dat ze onmisbaar zijn. En ze weten heel zeker dat de mensheid op hen wacht om ons de Weg naar het Grote Geluk te wijzen. Nee, ze bekijken het maar, we maken hun zeer belangwekkende functies gewoon overbodig.

“Waar draait het nou eigenlijk om in mijn leven” is een vraag die we onszelf eens zouden moeten gaan stellen denk ik. Niet langer de indoctrinatie van de Markt overnemen, maar zélf gaan nadenken. We zijn toch geen levenslijnen voor de Kapitalisten? Sinaasappels die ze naar believen kunnen uitpersen? Hoe je dat leven dan vervolgens gaat leiden is mijn zaak niet zolang je maar geen al  te groot beslag legt op mijn vrijheid, schone lucht, rust enzomeer. Ik denk om maar eens wat te noemen dat de meeste mensen helemaal geen grote spaarpotten willen hebben als ze weten dat er voor ze gezorgd zal worden bij ziekte of ouderdom. Mensen willen goed en lekker eten, en zitten helemaal niet te wachten op Monsanto met zijn genetisch gemanipuleerde rommelproducten. We zijn door de markttereur vervreemd van zo’n beetje alle menselijkheid.

Als ik de Machtigen zie kwetteren en ouwehoeren dan denk ik vaak: Waar gaat dit over? Wonen die op een andere planeet? Het lijkt alsof er een hele grote laag hangt boven de werkelijkheid van alledag. Een laag gevuld met niets van enig belang, maar die we toch gewichtig en onmisbaar horen te vinden. Totdat wij al hun bedenksels en systemen overbodig beginnen te maken, de ballonnen door gaan prikken, dan zou wel eens snel het besef kunnen doordringen dat ze er niet langer zitten dan wij dat willen en zeggen: Mooi geweest nu. Wegwezen. We hebben jullie rotzooi niet langer nodig.

We moeten ervoor  zorgen dat de bestaande kapitalistische structuur overbodig wordt, terwijl we aan de basis opnieuw beginnen met kleinschalige initiatieven. Dit zou tegelijkertijd moeten gebeuren, het ene weg, het andere al op zijn plaats. Daarvoor is het nodig dat we onze angsten kwijtraken, anders blijven we denken in de doctrines van de Kapitalisten. Ik zie geen andere vreedzame uitweg uit deze ellende. De boel dondert sowieso in elkaar, gaan we er als verblinde konijnen naar zitten kijken?

Jammer dat er zo weinig wordt gereageerd, ik kan het niet in mijn eentje. Angst voor het onbekende? Hoe gaan we die coöperaties opzetten?

“Bedenk gij nette meneren, het tij zou kunnen keren!”

Wordt vervolgd

10 gedachten over “Hebben bedrijven de democratie gekaapt? (3)”

 1. Een alternatief weg is inderdaad duurzaamheid en kleinschaligheid maar de meeste mensen zijn zo hard geconditioneerd dat ze niet eens begrijpen wat je zegt, denk ik.

  Na de conditionering is de tweede pilaar het dwang dat vanuit de overheid ontstaat. De structuren ervan gaan steeds meer repressief werken.
  De neoliberale overheid bijvoorbeeld verdedigt uitsluitend de interessen van de bovenste laagje van de maatschappij. Voor het bewijs kijk wat er recentelijk met de gezondheidszorg en werkplaatsen gebeurt.

 2. Goed verhaal! Vooral op financieel gebied ben ik het met je eens, dat is voor een belangrijk deel een fictie, bedacht door de belanghebbende grootgraaiers, en al helemaal als je het hebt over derivaten, short-selling en hedgefunds.

  Technologisch zitten er echter wel haken en ogen aan schaalverkleining op bepaalde gebieden, denk ik. Door de bevolkingsgrootte en -dichtheid zoals die nu is, ontkom je er niet aan bepaalde voorzieningen, voedel en infrastructuur bijvoorbeeld, centraal en op grote schaal te organiseren. Misschien had het nooit zo ver moeten komen, maar nu het eenmaal zover is moeten we daar wel mee om zien te gaan.

 3. Volgende stukje zal een andere titel hebben: “aan de slag” of zoiets.

  @1: Misschien begrijpen mensen het niet Nexus, toch probeer ik een en ander al zo dicht mogelijk bij onszelf te houden.

  @2: Laurent: De grootte van de schaal is de oorzaak van veel problemen. Denk bijvoorbeeld aan het ontbreken van wijkwinkeltjes waardoor ouderen volkomen in de ellende zitten als ze niet meer goed kunnen lopen. Ik denk dat het mogelijk is om weer naar kleinere schalen te gaan. Daarover het volgende verhaaltje ; )

 4. Zolang Nederland een op joods-christelijke grondslag gebaseerde valse monarchie is zullen al die kapitalistische klaplopers in dienst daarvan muren blijven optrekken waar het crapuul tegenop loopt.
  Maar niet getreurd de oranje piramide erodeert .

 5. Het is inderdaad allemaal erg eenvoudig. Ik heb ooit een zelfbouw, nou ja, zelf laten bouwen, projekt geinitieerd. Maar helaas, op de een of andere manier vond men dat veeels te ingewikkeld.
  Men vindt het veel simpeler om naar een hypotheekschuiver te lopen en 2 voudig het dubbelle naar een bank en projektontwikkelaar te brengen. Reken maar na. naar een huis bouwkosten 100000 wordt voor 2 ton aan de man gebracht en jij betaalt de bank 4 ton. Als je het zelf doet is het 50000 materiaalkosten. Oh ja, om dat te bereiken wordt eerst een pand gesloopt dat oud is, maar voor 20000 weer bewoonbaar is. Zo doe je dat in dit kutland, en iedereen vindt het normaal en denkt dat het niet anders kan.

 6. Het had gekund, maar mislukte. Er is geen traditie om samen wat van de grond te trekken. Ik heb er een flinke kater van opgelopen, want ik dacht dat het mogelijk was met de groep mensen, waarvan ik veel al persoonlijk kende. Maar men is te gewoon de gebaande paden te bewandelen. Maar ik wil niet al teveel somberen. De tijd is er nu wel weer naar om de handen ineen te slaan! In de jaren 80, met de vorige crisis, konden we ook veel gezamelijk voor elkaar krijgen!

 7. een interesant blog is:tinyhouse.blog
  kleine zelfbouw huisjes.

  zodra by kleinschalige projekten ipv vakmensen academisch gevormde coordinators/regelneven/managers etc. betrokken worden en halve zolen met linker handen kun je het schudden.

  kleinschaligheid met enkele geestverwantwn de handen uit de mouwen…..

  zoals je ziet worden nu in amsterdam knutselflats en zelfbouwkavels aangeboden… de huizenmaffiosi zien in dat hun grypzucht grensen heeft

Reacties zijn gesloten.