Journaille vliegt weer eens gierend uit de bocht met e-sigaret

‘E-sigaret kankerverwekkender dan gewone sigaret’ staat in chocoladeletters in de Telegraaf. Nou, dat moet dan haast wel waar zijn. Toch? Uiteraard niet. Iedereen met meer dan 3 hersencellen snapt dat het inhaleren van 6000 verbrande stoffen schadelijker is dan het verdampen van enkele stofjes. Dat is dan ook de reden dat steeds meer rokers overschakelen op dampen. Het dampen heeft de afgelopen jaren een enorme revolutie doorgemaakt qua techniek. En de onbevredigende ervaring die je met ouderwetse en wat primitievere systemen vaak had, die hoef je nu helemaal niet meer te hebben. Veel mensen die dampen vinden damp ook lekkerder dan rook. Dampen is ook veel goedkoper dan roken, geeft geen overlast, maakt geen gele muren of gele vingers, en mensen die het volhouden en niet terugvallen op de analoge sigaret voelen zich een stuk fitter dan toen ze nog rookten. Er zijn zelfs mensen voor wie het dampen met een leuke doe-het-zelf hobby is, met al die geinige nieuwe hardware, knotsgekke supergoedkope stuntaanbiedingen in China met worldwide free shipping, en alle mogelijkheden die er zijn om helemaal zelf je eigen nicotinegehalte en smaakbeleving te bepalen. Dampers hebben vaak enorme verzamelingen. Dampen is leuk en goed.

Uiteraard moet dit dus kapot, en daarom probeert onze “volksvertegenwoordiging” regelmatig het dampen de nek om te draaien. Dampers leven immers langer dan rokers, worden minder ziek, en gaan dus niet die leuke extreemdure medicatie nodig hebben (jammer voor de farmaceutische industrie), en al die tijd dat ze tevreden hun wolkjes (nou ja, “wolkjes”, zeg tegenwoordig maar enorme mistbanken) uitblazen, brengen ze exact 0 cent in in het accijnspotje van vadertje staat. En dat vindt onze overheid helemaal niet leuk. Nee.

En wat kan de overheid er aan doen? Eigenlijk vrij weinig. Een dampapparaat lijkt verdomd veel op een zaklamp, qua techniek. De vloeistof bevat ingrediënten die overal in zitten. Er wordt wel eens “antivries” gehorrord, maar het zit ook in cake, en in cosmetica en triljarden andere verzorgingsproducten en voedingswaren. Er is 1 groot verschil met al die onschuldige zaken, de meeste dampers (maar zeker niet alle) dampen met de gruwelijke en levensgevaarlijke stof nicotine er in. Om de mensheid tegen dit gruwelijke probleem te beschermen worden er maatregelen verzonnen, zoals een maximale inhoud van 2ml in je dampapparaatje. Een absolute kul-bepaling. Zoals eigenlijk alle andere plannetjes van de overheden m.b.t. dampen.

De anti-lobby zit niet stil dus verschijnen er met grote regelmaat gruwelijke horrorverhalen over dampen in de media. Dit is weer zo’n voorbeeld. Dampen 15x kankerverwekkender dan roken. Sure. En dat is zo sensationeel dat moet dan door alle media omgeroepen en gepubliceerd worden. Hoe schokkender hoe beter. Biefstuk is trouwens ook kankerverwekkend. Wist u dat? Moet je het wel eerst een uur op de BBQ laten liggen maar dan wordt het vanzelf kankerverwekkend. Maar daar heb ik niks schokkends over in de krant gelezen. Biefstuk verbieden?

Nou bij Metronieuws hebben ze nu het grappige idee opgevat om te gaan onderzoeken wat hun kletsverhalen allemaal uitrichten:

“Metro zoekt e-sigaretrokers die willen vertellen wat deze berichtgeving met hen doet. Ben je hiervan in de war geraakt? Rook jij lekker elektronisch verder of schokt het onderzoek en stop je met de e-sigaret? (metronieuws)”

Stuitend is het.

1 gedachte over “Journaille vliegt weer eens gierend uit de bocht met e-sigaret”

  1. Pingback: Nederlandse journaille kan een voorbeeld nemen aan Fox News | Krapuul

Reacties zijn gesloten.