Aan de slag! Terug naar wat WIJ nodig vinden (1)

Met wij bedoel ik niet ZIJ die de boel verziekt hebben met hun marktdenken onder het valse voorwendsel dat we zo blij worden van concurrentie en winstmaximalisatie. Gaan we wachten tot de boel ineen zakt en de pleuris uitbreekt? Laten we nu al de meesten aan hun  lot over? Of gaan we weer een aantal voorzieningen die hard nodig zijn opnieuw invoeren? Mijn opzet is dat we de grote bedrijven, de uitvreters en die o zo Gewichtige en Onmisbare Mensen overbodig gaan maken door gewoon weer zelf te beginnen. De piramide van onderop uitgraven, dan komen ze vanzelf wel naar beneden die praatjesmakers die leven op de Gewichtige Bovenlagen.

Op mijn vorige schrijfsels over dit onderwerp is nauwelijks gereageerd, jammer want mijn bedoelingen zijn toch echt serieus. We klagen, jammeren, lezen Goede Artikelen waar we vervolgens elkaar op wijzen (die waarin nou eens mooi staat hoe het precies zit, met veel dure bombastische woorden geschreven die we dus snappen om zodoende te laten merken hoe slim ook wij zijn, jajaja, goed artikel zeg, nou!, dank je voor de  leestip hoor!), maken allerlei analyses en zeuren over rentepercentages, staatsschulden, inflatie en de euro tot we een ons wegen, maar hoe we het anders kunnen gaan doen daar denken weinigen over mee. Dat is dan weer veel te moeilijk blijkbaar, we blijven liever intellectualistisch kakelen.

Zo heb je aan alle fraaie analyses ook geen moer, die hangen dan als een onbruikbare laag over de wereld heen als een ballon gevuld met gebabbel waar we uiteindelijk niks aan hebben als de bommen vallen en er mensen sterven ( hier en nu dus). Zijn we bang om voor Gewoon Mens aangezien te worden? Denkers zijn nodig, ik ben geen anti-intellectueel, kan ook niet, want dan zou ik namelijk tegen mijzelf zijn, maar mag het  soms na al dat gedenk ook wat praktischer worden? In de lucht blijven fietsen schiet niet echt op.

Ook probeer ik en passant de Grote Burgeroorlog nog op tijd te voorkómen en in ieder geval een aantal zaken op zijn plek te hebben om door te kunnen leven als dit Kapitalisme weer eens vastloopt, deze keer op een manier erger dan ooit tevoren vrees ik. Je mag me gerust  voor gek verklaren, daar zit ik verder totaal niet mee trouwens. Maak je borst maar nat, er komt een serie over dit onderwerp aan.

Is het echt onmogelijk dat er weer een broodkar door de straat gaat rijden? Er een melk- en een groenteboer langs gaat komen? Zet weer je boodschappenlijstje in de lege flessen klaar voor de melkboer, en hij brengt de volle mooi voor je deur. Wat een zegen zou dat zijn voor ouderen, gehandicapten en sowieso iedereen. Juist omdát we allemaal naar die Gigagrutters rennen zijn ze weggegaan, ergens beginnen en het wiel weer de andere kant op laten draaien lijkt me zinvoller. Kunnen we die boodschappen aan huis niet opnieuw organiseren? Per wijk regelen? Bakfiets kopen, biologische bakker bellen, klaar. Misschien in de wijk bekend maken of even langs de deuren lopen dat zo’n ding gaat rijden. Limburg wordt wat ingewikkelder, dat is waar, die hebben bergen. Misschien daar met een hulpmotortje dan maar.

Een andere met daarin honing van een imker, biologische kaas van een klein kaasboerderijtje uit de buurt, groente en eieren idem dito, het kan desnoods allemaal in dezelfde kar. Blijf maar wat rondfietsen met die bakfiets. Bel erop zoals een ijsboer had, en je weet dat je even op moet letten als je die hoort. Gewoon wat kopen, 1 ding per dag, en de bakfiets kan blijven rijden.

bakfiets
OPNIEUW VERVEN EN FIETSEN MAAR

Een kar met de belangrijkste dingen kan ook, denk aan rijst, suiker, koffie, pleepapier, zeep, lucifers, wat blikken soep, thee, frisdrank en condooms. Zo maken we weer een babbeltje met elkaar op straat, de melkboer belt weer eens aan en er zijn minder van die rotauto’s nodig, ik zie eigenlijk geen enkel nadeel. Nee, er valt geen goud mee te verdienen, maar dat is ook niet nodig. Mensen die het niet genoeg vinden om redelijk geld te verdienen en een bakfietsenimperium op willen bouwen en aan loonuitbuiting willen gaan doen hebben we niet meer nodig, dat is juist waarom alles fout ging en we nu met de gebakken peren zitten.

Stel dat je per verkoopding een euro extra zou krijgen, dan heb je aan 30-40 verkopen per dag genoeg. Dat gaat heus wel lukken. Ja ik hoor de Kannietisten al krijsen: TE DUUR!  Maar vergeet je ook niet je autokosten die je maakt voor de supergrutter? En de ellende daar? Misschien gewoon meer durven, en ons niet zo snel vast laten redeneren.

Overweeg ook eens meer te laten maken bij ambachtsmensen zoals timmermensen (M/V). Ze brengen het ook nog aan huis, het staat prachtig kant en klaar in elkaar getimmerd en bespaart je aldus de zenuwinzinking die je hebt na IKEA zelfbouwding Frökele. Over bezuinigingen in de GGZ gesproken.

Laat je kleding eens verstellen of vermaken in plaats van weg te smijten. Overal zitten snijdertjes te wachten op werk. Kortom: probeer eens wat uit, denk eens na over wat er wél kan. Het is echt veel eenvoudiger dan ons is wijsgemaakt en we zelf óók nog zijn gaan geloven.

Zou leuk zijn om eens een lijstje van reageerders te lezen met plannetjes. Ik heb er genoeg, daarover later méér.

25 gedachten over “Aan de slag! Terug naar wat WIJ nodig vinden (1)”

 1. Hier in de buurt komt er tegenwoordig een autootje met aardbeien langs de deuren.

 2. Ik vond je vorige stukken heel goed en dit stuk slaat de spijker op zijn kop: we kunnen allemaal in ieder geval iets doen.
  KLM en Royal Air Maroc aanschrijven niet mee te werken aan deportaties. En het werkt als ik zo op ‘deportatieverzet.nl’ kijk!
  Ik leen geen geld van een bank, tracht langer te doen met spullen, we hebben een repaircafe in het dorp, ik probeer AH en al die andere giganten met het valse image van kruidenier zoveel mogelijk te negeren…
  Ik lees geen kranten en kijk geen t.v. welke horen tot de main stream media: die liegen en het is allemaal propaganda…
  Zeg je abonnement op op die kutkranten als NRC, Trrouw, de Volkskrant en weet ik hoe ze verder heten…
  Lokaal voedsel verbouwen in volkstuinen zou ook een hele goede stap kunnen zijn….
  Er is ongelooflijk veel wat men kan doen, niemand hoeft zich machteloos te voelen….

 3. Super idee, en denk ook dat er veel behoefte is! Kijk idd naar de vergrijzing , eenzame , gehandicapten! Ik denk dat je hier een goed idee hebt. Je zal bijvoorbeeld met de plaatselijke vers groenteboer , eierboer, bakker en of slager afspraken kunnen maken, dat jij voor hun rijdt en bezorgt, zo sla je 2 vliegen in een klap!
  Top idee!!

 4. @1: Laurent:

  Mooi zo, het begin is er 🙂 Kan die aardbeienboer niet ook meer fruit en wat andere dingen meenemen?

  @2:

  Precies, al de dingen die je opschreef komen ook nog aan bod.

 5. Ja inspirerend, zelf 5 jaar geleden alles opgezegd, baan, huis, hypotheek en nu met een heel klein zorgteam voor ouderen bezig in de wijk.
  Intussen is onze hulp in sommige gevallen gunstiger dan het inschakelen van de reguliere zorg met bijbehorende eigen bijdragen.
  Er moeten mogelijkheden zijn om dit gewoon zelf onafhankelijk te regelen, daar ben ik m’n hoofd over aan ’t breken.

 6. @5: Jan:

  Goh, wat goed. Het zal zo echt moeten, het zelf gaan doen. Je hebt mijn mail nog? Misschien samen een stuk schrijven over ZORG ? Dit is heel wezenlijk denk ik. Zover mogelijk redenerend in het : ze zullen geen cent meer aan ons verdienen.

 7. Puik. Heft in eigen handen!
  Ik ben er serieus mee bezig.
  Misschien is er een centrale plek (blog?) nodig waar niet oeverloos geluld wordt, maar waar concrete ideeën kunnen worden uitgewerkt/opgebouwd, specialismes kunnen worden gegroepeerd/gebundeld, dezelfde idealisten als WIJ kunnen worden gemobiliseerd, enz enz
  Of is die plek er al?

 8. @5, Jan, wat geweldig! Kan je niet hier je v erhaal eens opschrijven. Hoe je precies tot die toch wel ingrijpende stap bent gekomen, hoe het je daarna is vergaan, hoe het gaat met dat zorgteam..het lijkt me heel erg inspirerend en leerzaam.

 9. Ik was erg leuk begonnen met het idee Eetbaar Nederland en was daar met een aantal mensen ingedoken.

  Helaas niet mensen uit mijn directe buurt, want al mijn pogingen om samen met mensen iets te ondernemen zijn niet vruchtbaar hier lijkt wel. Ik pas waarschijnlijk niet in het beeld dat men graag heeft en daardoor is het moeilijk iets van de grond te krijgen. Dus begon ik mijn uppie met een buurttuin op gemeentegrond, waarbij ik ook een stukje grond bij mijn eigen tuin aantrok, omdat dat gewoon handiger zou zijn ivm de buurttuin. Ik zou er beter bij kunnen en ruimte hebben voor stekjes om uit te delen en te planten.

  Op veel plaatsen in het land wordt dat gedaan en ook guerilla gardening vindt volop plaats. Nou ben ik van korte lijntjes en geen geouwehoer en geblala in dat soort dingen en vooral ook niet van planning (ik weet overigens wel heel goed wat ik doe), maar dacht dat dat vast wel goed kwam met de gemeente als ze mijn plannen en ideeën en visies zouden horen, mocht er een kink in de kabel komen.

  En ach, uiteindelijk is het gewoon iets wat ik vanuit mijn goede intenties liet groeien, geen pestkopperij of ander provocerend gedrag van mijn kant, gewoon helemaal enthousiast en leuk beginnen. En juist ook omdat ik zie dat ons voedsel in een richting zit die niet ok is om het zo maar even te zeggen.

  Tot een groenopzichter en iemand die over vergunningen gaat bij het tuinhek stonden. Het zou consequenties hebben dat ik niet bij de gemeente was langs gegaan. Ik zei nog in mijn naieviteit en enthousiasme dat ik geen consequenties zou verwachten, maar juist een leuke samenwerking en dat ik dan nu de eerste stap had gedaan en dat dat toch helemaal leuk was?! Ik vertelde ook eerlijk dat ik best wel activist was in die zin dat ik voor een andere samenleving ben en ik daar wel ideeën over heb, deze ook beslist wel uitdraag en mij daar voor inzet.

  De mannen gingen weg en ik dacht dat komt gewoon goed. Niets was minder waar, een week later kwamen 3 buitengewoon opsporingsbeambtes op mijn stoepje en ik dacht wat krijgen we nou dan? Ik dacht dat er een gesprek mogelijk was, maar dat kon allemaal niet, ik kon een verklaring afleggen ja, welke ik uiteindelijk geweigerd heb, omdat het op deze manier ging. Een boete zou ik krijgen voor vernieling van gemeentegronden (ik had nogal toegevoegde waarde er neer gezet door een heel aantal fruitboompjes neer te zetten) en doordat ik nog steeds niet door had dat ik ergens schuldig aan moest zijn, moest ik behoorlijk intimiderend gedrag aan laten meten van deze mensen en een bedreiging op de koop toe als ik niet snel mijn legitimatie zou laten zien. (ik zeg jullie staan hier toch.. je weet nu toch wie ik ben en we kunnen er toch gewoon over praten.. NOT… nee ze deden hun werk (verschuil) en dit was de opdracht en o ja als ik in de natuur wilde wonen, dan moest ik maar gaan verhuizen en anders moest ik nodig gaan stemmen was ook nog een opmerking). Verder werd mij ook verteld dat ik de boel zelf mocht afbreken en als ik dat niet snel deed, dan zouden er mensen komen die dat voor mij zouden doen en dan waren die kosten voor mij.

  Al met al een zeer onaangename belevenis voor een mens die het gewoon goed bedoeld en zie dat de waanzin door gaat en er oplossingen moeten komen.

  Na het contact met de buitengewoon opsporingsbeamtes heb ik geheel ontdaan en echt shakend van de schrik de gemeente gebeld en een klacht ingediend over zoveel machtsvertoon. Ik vroeg ook wanneer ik dan die mensen kon verwachten die de boel zouden slopen en toen kreeg ik te horen dat iemand van de groenvoorziening de volgende dag langs zou komen om te praten. Dus ik dacht.. ok, dat is beter.

  Niets was minder waar. Meneer van de groenvoorziening stond voor de deur en ik nodig uit met uitgestoken hand en in alle openheid om te gaan praten, maar dat was niet de bedoeling. Praten onmogelijk, discussie ging hij niet zei hij en mij werd eigenlijk alleen vermeld dat ik de week er op (het was woensdag) op maandag alles weg moest hebben.

  Weer heb ik de gemeente gebeld om om uitstel te vragen voor dit, want wat ik rustig en veel in mijn eentje heb opgebouwd, later met hulp van een goede vriend die dan hier zijn weekenden kwam helpen, kan ik niet 123 zomaar wegtoveren en aangezien ik een natuurmens ben en het goed wil doen voor de planten en de dieren heb ik dus tijd nodig. Uiteindelijk heb ik dat op vrijdagmiddag nog voor elkaar kunnen krijgen. Een week uitstel.

  Inmiddels heeft een vriendin van verder weg al geholpen de fruitboompjes uit te graven, heb ik al een deel van de tuin leeggehaald en wss wat hulp om dit weekend alles terug te plaatsen.

  Verder heb ik gedonder met het bepalen van wat nou de erfafscheiding precies is, want zowel gemeente als verhuurder kunnen/willen mij dit niet helemaal duidelijk maken. Of ik moet het kadaster laten komen om de boel uit te meten.

  En ja ok, ik heb een stukje gemeentetuin bij mijn tuin aangetrokken, dat is waar, maar ik kan me er niet schuldig over voelen. De grens is en was onduidelijk, het bosje wat er stond een zootje, de gemeente haalt zelf veel bomen weg en maakt bermen kaal, dus ja wat doe ik fout? Ik maak ruimte voor iets leuks en iets goeds, een burgerinitiatief dat meer op burgervervolging lijkt.

  Ik ben in ieder geval een heleboel energie, leukigheid, enthousiasme, geld en zin en illusie armer met mijn Aan de slag! projectje hier.

  En ja, dit is geen 3 seconden reactie geworden.. daarom wilde ik er ook later op terug komen, maar bij deze.

  Wat is de les hierin? Geen idee.. iets van het zit je mee of tegen ofzo. Ogen zijn open of niet. Je staat er alleen voor of je hebt geluk dat er meer mensen zijn die dezelfde ideeën hebben. In ieder geval voor mij geldt.. ik zit hier niet in de gemeente waar ik op mijn plaats ben. niet in het dorp waar ik pas, niet in de straat waar ik pas. Dat is dan wel duidelijk geworden.

 10. REAGEREN VIA ANONIEME PROXY NIET TOEGESTAAN OP DEZE SITE ZIE DE HUISREGELS.

 11. Ik ben niet zo’n helder licht in het bedenken van wereldoplossingen maar die aardbeitjes/etc.zou je in de straat/wijk onder elkaar ook zelf kunnen kweken. Zelfs op een stadsbalkonnetje. Aardbeitjes/etc. zou je onder elkaar kunnen delen/ruilen.

 12. Ik ben Eetbaar Nederland begonnen, helaas niet zo succesvol (dit even in het kort om als test te dienen, aangezien ik een mega verhaal had geplaatst en deze niet zichtbaar is)

 13. Sjesus Petra, ik geloof gewoon niet wat ik lees. Wat een stelletje randdebielen om zo’n geweldig initiatief de grond in te hakken. Zum kotzen.

 14. Ik zie nog de bakkerskar voor de deur en in gedachten ruik ik de broodgeur die vrijkwam als de klep openging…
  Heb het nog in Portugal mogen meemaken: een ezelskar met brood aan de deur, karrevoerder gebruikt een toeter om zijn aanwezigheid aan te kondigen. Uw bestelling komt morgen…

  Andere kant: mijn afgelegen wonende ex-schoonouders, tarweverbouwende boeren, kochten voor twee weken supermarktbrood in dat ze vervolgens in de vriezer bewaarden. De absurditeit van dit productie- en distributiestelsel…

 15. Ik wist ook gewoon niet wat ik meemaakte.. en kan het nog bijna niet geloven ook. Heb nog het gevoel van dat komt wel goed, maar dat komt het niet natuurlijk. En als ik nou hele grote stukken land had weggepikt.. welnee.. ik was maar met een heel klein stukje begonnen, kleine fruitboompjes ook nog en als er mensen op in zouden haken uit de buurt zou ik gaan uitbreiden. Gewoon leuk. NOT dus. Nou ja. Leuk geprobeerd dus, maar ik kijk inmiddels uit naar een andere woonomgeving, liefst buitenland en ergens zelfvoorzienend wonen met mensen die dit zien zitten en het leuk vinden ook. Misschien dat dit de bedoeling is van deze tegenwerking, kan ook nog.

 16. Wat denk je dat de voedsel- en gezondheidspolitie gaat zeggen over die kar met brood? Misschien moeten alle afnemers samen een vereniging worden om niet onder de tucht van Brussel te vallen.

 17. @19

  Ja, dat is ook wat ik in gedachte had, burenhulp of iets dergelijks. Zou niet weten waarom je niet voor een wijk de boodschappen rond mag brengen.

 18. @17 In de 50er jaren werd het een luxe , niet je eigen brood hoeven bakken, niet meer je eigen groente hoeven te verbouwen. Misschien kochten de ex-schoonouders ook vrije tijd en vrijheid met dat brood uit de supermarkt. En status, van ‘peasant’ werd je ‘burger’.

 19. REAGEREN MIDDELS ANONIEME PROXY IS NIET TOEGESTAAN OP DEZE SITE ZIE HUISREGELS.

 20. Alle sympathie voor je initiatief, Le Roi. Alle gefröbel in de marge helpt.

 21. @22:
  Ja hoor MET VOORAF toestemming. Netjes de regeltjes volgen, net als iedereen. Braaf zijn en doen wat het gezag zegt hè?

 22. REAGEREN VIA ANONIEME PROXY IS NIET TOEGESTAAN OP DEZE SITE ZIE DE HUISREGELS.

Reacties zijn gesloten.