Aan de slag! Terug naar wat WIJ nodig vinden (2)

Wie zijn “Wij”? Wat mij betreft de mensen die proberen aan de terreur van de Markt en het gesundes Volksempfinden te ontkomen, en verder iedereen die zin heeft om ook eens van de gebaande paden af wijken.

Goed, we vervolgen onze tocht en kijken verder om ons heen hoe we de Machtige Geldzuigmachine overbodig kunnen maken. De bakfietsen rijden al begreep ik, mooi zo. Er komen nogal wat tips binnen en ik ga er steeds een aantal noemen, vul aan naar believen, verdere tips welkom en commentaar uiteraard ook.

Medicijnen: Alles wat over is wordt meestal naar een apotheek gebracht en verbrand. Maak per straat of wooncomplex een inzamelpunt, en bewaar ze in donkere droge dozen, niet boven de 15-20 graden. Zelden zijn over-de-datum medicijnen onbruikbaar. Een verpleegkundige, arts of apotheker die mee wil werken is er vast wel te vinden. Dat medicijnen snel over de bruikbaarheidsdatum heen zouden zijn is vrijwel altijd onzin. Dat is ons wijsgemaakt door de farmaceuten die liever al na een week alles onbruikbaar verklaard willen hebben. Het gaat mij er niet om dat mensen nu gaan snoepen uit die medicijndozen (=disclaimer), maar in periodes van aanstaande crises (zoals reeds in Griekenland bijvoorbeeld en spoedig ook hier) kunnen ze levensreddend zijn als de toevoer stopt of als we onze eigen pillenfabriekjes aan het bouwen zijn.

Hulpmiddelen: douchestoelen, krukken, rollators, po’s, urinaals, verbandmiddelen, trapliftjes, looprekjes, noem maar op, als je ze niet meer nodig hebt geef ze dan aan een opslag in je buurt, er heeft toch wel iemand een hoekje vrij in de garage? Geef ze weg aan mensen die zeggen het nodig te hebben. Gewoon uitgaan van vertrouwen, niks controles of administratie, mensen brengen het na gebruik vanzelf wel terug.

Zorg: Die gaan we helemaal anders organiseren. Het moet maar eens afgelopen zijn met die combinatie van bouw- en zorgmaffia. Het geld gaat overal heen behalve naar de zorg. Te gek voor woorden. Daar komt een apart hoofdstuk over, geschreven samen met onze vaste reageerder Jan (althans dat hoop ik). Een systeem helemaal los van de Markt gaat het worden.

Dan nog wat makkelijke tips:

IMG_1306
KRANTEN LIBELLE EN MARGRIET WORDEN GERECIRCULEERD DOOR ANNEBELLUM

Van een vaste Krapuullezeres  kregen we zelfs een foto. Al die abonnementen zijn belachelijk duur. Hang ergens een rekje op of zet een tafeltje neer. Leg er een briefje bij waarvoor het is, namelijk recirculatie. Heb je een halletje in je flat zet er twee stoeltjes bij dan heb je een leeshoekje en kan je ook nog lekker kletsen of  roddelen. Het mes snijdt aan vier kanten: Goedkoop, minder bomenkap, gezellig en zo komen er steeds minder van die flutblaadjes in omloop. Als het rek leeg is en je zit daar met zijn tweetjes naar de muur te loeren, ga dan bij elkaar op de koffie en wie weet hoe leuk je dagen zullen worden.

Vraag eens of iemand een wifirouter open wil laten staan. Met zijn allen op één abonnement. Een versterkertje doet eventueel  de rest. Voor een euro of twee per persoon/huishouden ben je klaar. Al die angst voor hacken enzo is ons aangepraat. Neem vooral allemaal een aansluiting en allerlei anti-virussoftware, jaja, het zal wel, er worden wat praatjes verkocht door de verkoopmaffia.

Ook kan je via die open router één telefoonabonnement nemen met 24/24 gratis bellen. Zet die telefoon op dat tafeltje in de hal en bellen maar met zijn allen.

Doorgaan met tips sturen svp,  morgen ga ik verder.

23 gedachten over “Aan de slag! Terug naar wat WIJ nodig vinden (2)”

 1. http://www.bd.nl/uitgebreid-zoeken-1.211513

  Voor je toekomstige verhaal over zorg. Het oprichten van een coöperatie. Vroeger ( meer dan 100 jaar geleden) werden coöperaties opgericht om gezamenlijk iets te bereiken. Zie de boerenbond, melkcoöperaties, zelfs een bank (boerenleenbank). Ook uit idealistische gronden de woningcoöperaties. Toen de idealen verdwenen en alles marktconform moest worden liep het spaak. Zie o.a. wat Blok met de woningcoöperatie wil gaan doen.
  De zzp-ziekte/arbeidsverzekering is een goed voorbeeld van wat mogelijk is. Maar laat de commercie buiten!

 2. Lees de verhalen van J.R.R. Tolkien anders eens. Ik ben heel erg geïnspireerd geraakt door de lieftalligheid van het bestaan van de Hobbits in The Shire, zo zouden WIJ allemaal moeten leven!

 3. @1: Annebellum:

  Zou je de juiste link willen plaatsen of aan mij toesturen?
  Coöperaties in de Zorg lijkt me een boeiend onderwerp.

 4. @1 de link werkte niet. Maar onderstaand het artikeltje waarnaar ik probeerde te verwijzen.
  Meer informatie door op de site van het BrabantsDagblad bij “zoeken” de term “zorgcoöperatie” in te vullen.

  [DEN BOSCH – De gemeente Den Bosch start begin 2014 een proef met een zorgcoöperatie die om te beginnen huishoudelijke hulp kan bieden.

  Daarmee denkt ze werkgelegenheid te behouden onder meer bij thuiszorginstellingen. Bovendien blijft op die manier deze zorg bereikbaar voor een grote groep mensen, benadrukte wethouder Huib van Olden (CDA) donderdagmiddag.

  In een aantal kleinere, landelijke gemeenten werken al zorgcooperaties. Mensen worden daar lid van, betalen contributie en kunnen zelf samen benodigde zorg of hulp inkopen.

  In de gemeente Den Bosch wil wethouder Van Olden de proef beginnen in Rosmalen samen met Hevo, waarbinnen al veel senioren zijn georganiseerd. Bij de proef zijn ook thuiszorginstellingen IVT en Pantein/Divers.]

 5. @4: Annebellum:

  Tja..Een wwethouder van het CDA, ook nog in den Bosch..Daarbij is die Pantein/divers een grote instelling die ook doet aan bouwwerken, en niet zo’n kleintjes ook.
  Kijk maar bij pantein .nl eventueel, rechts.

  Cooperaties ja, van boven opgelegd met een al bestaande verwevenheid, nee. En vanuit het CDA al helemaal niet.

 6. REAGEREN VIA ANONIEME PROXY IS NIET TOEGESTAAN OP DEZE SITE ZIE DE HUISREGELS.

 7. @7:

  Ja, dat zien we in dit landje wie het hier voor het zeggen hebben hè? Handjevol tuig. Maar jij vindt het wel goed zo blijkbaar die samenleving van jou.

  En dat soort persoonlijke opmerkingen als :

  [ Wie de schoen past trekke hem aan]

  ben ik inmiddels beu, voeg liever eens wat zinvols toe in plaats van dit gejengel.
  Ga dat ergens anders doen svp, je loopt nu al een aantal keren te zieken om te zieken, verder niks.
  Maar misschien moet ik trollen niet te eten geven, wellicht beter,

 8. REAGEREN VIA ANONIEME PROXY IS NIET TOEGESTAAN OP DEZE SITE ZIE DE HUISREGELS.

 9. Inderdaad gezeur en gezeik zijn we hier niet van gediend. Zie verder de REGELS.

 10. Er is al een Broodfonds waar zzpers vrijwillig inleggen om elkaar te helpen overleven als iemand ziek wordt.
  Zijn er zaken waar je sowieso een eigen bijdrage voor moet betalen in de zorg? Waar je die bijdrage in een pot kunt stoppen die je als cooperatie dan zelf beheert?
  Kijkt iemand naar dat plan uit den Bosch? misschien is het mogelijk zo;n soort dingen op te zetten met kortsluiting van wethouders en grote organisaties?
  ( sorry dat ik het niet zelf doe, maar kan zover niet kijken)

  Iets anders: op radio 1 wordt geklaagd, ook door officials, dat steeds meer mensen het groen uit hun tuin opgraven en de zaak plaveien. Je zou een coop op kunnen richten die voor oudere mensen en mensen die het te druk hebben de tuin onderhouden in ruil voor wat ruimte voor eetbare spullen. die je dan weer kunt uitventen met die bakfiets.

  Laat je gemeente in parken ruimte geven voor fruitbomen ,bessenstruiken, kruiden, etc.

  Kijk naar braakliggende plekken in je omgeving, kijk of daar iets mee te doen is.

  Wat er nog aan kloosterlingen is wordt elke dag ouder, en soms hebben ze gigantische tuinen.

  Maak inkoopcooperaties voor van alles en nog wat.

  Op internet al sites waar je spullen gratis kunt aanbieden en ophalen?

  Goed opgeleid en tijd over ? Meld je bij scholen waar kinderen zitten die geen hulp van hun ouders krijgen en ga huiswerkhulp geven. of biedt het aan in het plaatselijke krantje.

  Maak wat je maar aan kennis hebt zoveel mogelijk gratis beschikbaar. Ruil ev. uren die je daar aan besteedt voor iemand ’s anders uren.
  Het letssysteem zoals ik het ken was eigenlijk alternatief geld, en je kon de prijs vragen die je wilde. Er moet een uitwisseling mogelijk zijn waarbij iedereen even veel waard is.

  Geef altijd meer dan je geeft. Als dat in de mode komt komt het wel goed.

 11. @11: L:

  Dank voor je tips, ga er later mee aan de slag.

  [ Geef altijd meer dan je geeft. Als dat in de mode komt komt het wel goed.]

  Ik denk dat je bedoelt: Geef altijd méér dan je ontvangt : )

  Dat is de crux denk ik ja. Dat staat diametraal tegenover Kapitalisme.

 12. @13 Oh, en die wegen waar jij over rijdt, de scholen waar je naartoe bent gegaan (of waar je kinderen naartoe gaan), de ziekenhuizen die er staan? Dat noem jij allemaal ‘niets’?

 13. Types als @13 zouden nog 10% opzettelijke-ontwetendheidsbelasting moeten betalen, vanwege de schade die hun egocentrische domheid dagelijks aan de samenleving toebrengt.

 14. Stupiditeitstax. Misschien dat we hier kunnen beginnen met tolfheffing.

 15. @12

  Heb altijd gewerkt vanuit het principe dat ik nooit meer mag verdienen dan de mensen met en voor wie ik werk. En i.h.a. hadden mijn klanten het niet breed.
  Hoe zit dat bij jou?

 16. @16, goede taxvoorstel. De partij die deze doelgroep belichaamt is PVV en we zouden kunnen starten met een extra 15% heffing overeenkomstig doelstelling.

  Past perfect en de resultaten zullen zeker van groot maatschappelijk belang zijn.

 17. @17: L.

  Denk dat je deze reactie op @13 gaf,
  weet ik wel zeker eigenlijk ; )

 18. @19
  Tuurlijk,
  maar ik was kwaad op Wally en dan moet je eigenlijk niet schrijven. Sorry.

 19. @20: L.

  Nou zo netjes als jij dan nog blijft lijkt me geen enkel punt, daarbij is je vraag ook nog inhoudelijk.
  Dit soort reageerders, nu dus ook weer onder @21 , zijn erop uit om je te teasen.

Reacties zijn gesloten.