Nederlands asiel- en terugkeerbeleid rammelt aan alle kanten

Staatssecretaris Fred Teeven mag dan vinden dat hij ontzettend goed en humaan bezig is met zijn asiel- en uitzettingsbeleid, een substantieel deel van het parlement, Amnesty International en nu ook de Adviescommissie Vreemdelingenzaken zijn er bepaald niet kapot van.

Vreemdelingen die niet kunnen worden uitgezet worden toch gewoon langdurig vastgehouden, een chantagemiddel van de Dienst Terugkeer en Vertrek om ze zo misschien toch te kunnen dwingen op te hoepelen. Zoals eerder vastgesteld kloppen de ICT-systemen ook niet, waardoor er soms mensen onterecht opgesloten worden.

Bovendien worden de prestaties van de Vreemdelingenpolitie afgemeten aan hoeveel vreemdelingen ze opgesloten kunnen krijgen, niet aan de hand van het aantal dat ze bijvoorbeeld zelf kunnen laten terugkeren. Daarbij wordt ook te snel naar het middel van detentie gegrepen inplaats van eerst andere, lichtere middelen te proberen.

Wie ook niet gecharmeerd waren van de methoden van de Dienst Terugkeer en Vertrek (kunnen we zo’n dienst trouwens niet eens instellen voor disfunctionerende staatssecretarissen? Terug naar het gat waar ze vandaan kwamen en voorgoed vertrekken uit welke publieke functie dan ook) en de marechaussee, waren de passagiers van vlucht AT 832 van Royal Air Maroc naar Casablanca, waarin de jonge marokkaan Abdellah verondersteld werd alleen terug te vliegen, met achterlating van zijn zus en moeder in Nederland.

“Toen Abdellah aan boord werd gebracht, heeft hij de passagiers op de hoogte gebracht van zijn situatie. Hij vertelde dat hij niemand heeft in Marokko, de taal niet goed spreekt, dat hij hier in Nederland begeleiding krijgt en die ook hard nodig heeft en dat zijn ouders en zus hier achter zouden blijven. Ook vroeg hij of hij de piloot mocht spreken. In eerste instantie werd dat door een stewardess van RAM tegengehouden, maar toen zijn alle passagiers gaan staan en hebben de piloot duidelijk gezegd dat de deportatie moest stoppen.” (Deportatieverzet)

Overigens werd Abdellah’s mond afgetaped toen hij daarna werd afgevoerd. Iets dat tegen de regels is, en door welke behandeling van diezelfde marechaussee in het verleden dan ook al eens iemand overleden is. Maar de marechaussee en aanverwante geüniformeerde diensten zijn in dit land steeds meer van het ter plekke verzinnen van regels of het handhaven ervan voor anderen, niet zo van het zichzelf eraan houden.

5 gedachten over “Nederlands asiel- en terugkeerbeleid rammelt aan alle kanten”

 1. Als ik het slot lees, rammelen de Nederlandse ambtenaren aan alle kanten want ze hebben door hun leidinggevenden het befehl en groen licht gekregen om alle mensen rechten aan het laars te lappen.

  Daarnaast rammelen de salaristrekkers van de 2Kamer aan alle kanten want ze vinden dit allemaal best goed.

 2. “..en nu ook de Adviescommissie Vreemdelingenzaken..”

  Het blijft bizar, ontkenning van aantoonbare feiten.

  @1, alle 2e kamerleden? Kom op, zeg.

 3. Hulde aan de passagiers aan boord van het vliegtuig van Royal Air Maroc.
  Ik hoop dat – mocht het zo ver komen – bemanning en passagiers a.s. maandag (van hoogstwaarschijnlijk een KLM vliegtuig) dezelfde moed aan de dag leggen als de marechaussee Yasir Safi tracht te deporteren.
  Verzet loont.
  Ik hoop dat iedereen via mediarelations@klm.com
  via het youtube kanaal van KLM (http://www.youtube.com/KLM)
  alsook de Facebookpagina van KLM zijn of haar afschuw uitspreekt over het verdienen van kopgeld door KLM aan die deportaties.
  En wat betreft zo’n DTV voor disfunctionerende bewindslieden: dat mag wat mij betreft met net zoveel geweld als thans toegepast wordt door de klonen van de
  bewakers van Westerbork tegen vluchtelingen.

 4. @3 Oh ja, dat een aftredend bewindspersoon met tape afgeplakt uit de Kamer verwijderd wordt 😈

 5. @4, Ja…en ik had ook al visioenen van isoleercellen op lage temperatuur, ventilatoren, scheurhemden, permanent fel licht en slaaponthouding met elk uur het met veel
  geweld open en dicht gooien van een celdeur en zo af en toe zo’n G4S misbaksel die die lui even een flink pak rammel geeft….
  Daarna dwangarbeid om wat terug te doen voor de samenleving 🙂
  Fel gekleurd hesje met daarop de tekst: ‘ik ben een incompetente bewindspersoon gebleken en ben nu écht aan het werk’:-)

Reacties zijn gesloten.