Aan de slag! Terug naar wat WIJ nodig vinden (3)

Goed, verder met wat kleinschalige dingen die we direct zelf kunnen gaan doen. Maar: dit alles is uiteraard niet zaligmakend en gaat niet ver genoeg. We zitten ook nog met een aantal andere hoofdstukken zoals de organisatie van zaken op wijknivo en het opzetten van wijkraden, wie heeft daar wat ervaring mee? Of weet daar wat zinnigs over te zeggen? Eigenlijk heb ik geen zin om theoretische verhandelingen te gaan houden over Anarchisme, laten we maar eens bekijken en bedenken hoever we zelf komen.

In en onder het vorige artikeltje stonden al wat tips, we gaan verder:

Inkoopcoöperaties. Voor biologische artikelen in grotere verpakkingen. Supermarkten proberen ons een poot uit te draaien door steeds kleinere verpakkingen te gebruiken. In Nijmegen is er bijvoorbeeld de VOKO. Door een vereniging te vormen kan je samen goedkoper goede producten (in)kopen.

Weggeefwinkels. Daar ben ik een paar keer geweest, werkt prima. Waarom moet altijd alles worden afgewogen in waarde? Heb je iets niet meer nodig, breng het weg, een ander is er vaak blij mee. Kijk eens rond of er iets voor jou bij is. Kan je ook organiseren in de wijk, bijvoorbeeld 1 keer per maand een weggeefmiddag op straat, in een garage of bij iemand thuis.

Rechtshulp. Er zijn vast studenten te vinden die willen helpen met ingwikkelde toestanden bij schulden en dergelijke. Hang een briefje op in een universiteit of vraag het in een krantje. Kantoor lijkt me niet nodig, kost alleen maar geld.

Reparatiemiddagen. Gooi niet steeds alles weg, maar kijk of het te repareren is. Een repaircafé heet zoiets, maar waarom dit een Engels woord moet zijn ongaat me eerlijk gezegd. Het idee vind ik prima.

roze tuk tuk
MET TOEKTOEK TEMPO DOELOE OVERAL NAAR TOE EN NIET DUUR JA

Wijktaxi. Soms hebben mensen vervoer nodig. Bied je auto voor kostprijs aan, help elkaar wat als je zo’n machine hebt. Als burenhulp kan dat zonder vergunningengedoe enzomeer. Of laat een toektoek rijden in je wijk.

De Zorg organiseren is ingewikkeld. Zelf woon ik in een complex met ongeveer 90 ouderen vanaf 45 jaar. Ja, vanaf die leeftijd ben je een oudere, kan het ook niet helpen. Stel nu eens dat je met zijn allen 30 euro per maand inlegt, dan kan je een fulltime kracht in dienst nemen die er altijd is. Of twee halve krachten. Zelf doen zónder al die gebouwen en extra managementlagen. Als ” wooneenheid” of straat je eigen verpleegkundige of verzorgende regelen. Laat ze toch verrekken die managers, die hebben we helemaal niet meer nodig, weg met die nietsnutten. Overleg met een commissie waaraan een kracht moet voldoen en  maak een advertentie. Wedden dat dit lukt?

Over de Zorg ga ik nog verder denken en schrijven, maar het idee om met een aantal mensen per straat of complex je eigen zorgverlener(s) in dienst te nemen vind ik dus nog helemaal niet zo slecht. En veel en veel goedkoper want alle geldverslindende managementlagen zijn eruit, gebouwen zijn niet meer nodig. De verpleegster of verzorgster woont bij jou in de wijk of vlakbij, is atijd bereikbaar, en heeft zelf ook vast weer lol in het werk als er niet met de stopwatch hoeft te worden gewerkt. Misschien is een (gedeeltelijke) ruil ook mogelijk. Stel dat zij of hij kinderen naar de opvang kan brengen, een ander helpt met huiswerk of het huis schoonmaken, dan is het misschien uiteindelijk zelfs mogelijk in de aanvangstijd met minimale “geld”overeenkomsten te werken. Ergens moeten we gaan beginnen. Gewoon doen stel ik voor.

28 gedachten over “Aan de slag! Terug naar wat WIJ nodig vinden (3)”

 1. REAGEREN VIA ANONIEME PROXY IS NIET TOEGESTAAN OP DEZE SITE ZIE DE HUISREGELS.

 2. @1:

  Ja? Was je er al? Blijkbaar. Nog iets aan de discussie toe te voegen? Of kom je lekker trollen?

 3. hier in de buurt hebben we de Algemene Hulpdienst = een vrywilligers organisatie.
  maar we moeten het afleggen tegen de beroepskrachten en managers……..

 4. Helemaal ok, al dat extra grof betaalde managers’werk’ kan verdwijnen, vergaderen wordt verboden, logboek voor dringende mededelingen, overleg tijdens koffie. Noem hulp geen werk maar gewoon hulp, dan klinkt het wat menselijker. Ik wil wel de aanwezige wijkzuster in mijn wijk zijn, qua hulp ben ik dat al. Extra doosjes pleisters in huis en rolletjes verband. Het kan best…. nu nog de goede wil!

 5. @4: Gavi Mensch:

  Ben je zelf verpleegkundige als ik vragen mag? Stel, in zo’n complex waar ik woon, we verzamelen per maand 2000 euro, kan jij daar bruto dan mee uit de voeten? En vervanging tijdens vakantie bijvoorbeeld? dit moet toch te doen zijn? Je komt dan bv bij ons complex een stichting ofzo in dienst, bepalen in overleg de voorwaarden, klaar toch? Materiaal kopen we ook zelf in. Biologisch verband enzo : ) en we gooien niets meer weg, hulpmiddelen opnieuw gebruikt.

  En je rijdt voor spoedgevallen met de roze toektoek waar ik dan een gigantisch zwaailicht en een sirene op ga bouwen 😉

 6. Bedankt voor de tip!

  Ik ben net langs de VOKO gereden en heb me ingeschreven. Ik verhuis over een paar maanden uit Nijmegen/NL, maar ik dacht toch dat het belangrijk zou zijn om te zien dat – en hoe – het anders zou kunnen. Nou inderdaad: inkoop en distributie van voedsel op basis van vertrouwen, samenwerking en zonder winstoogmerk. Sinds 1979! Een stuk gezelliger, goedkoper, en dankzij de juiste inkoop ook gezonder voor jezelf en voor het milieu.

  Plus, je komt op de hoogte van die dingen in de buurt, die met dezelfde insteek georganiseerd worden.

  Ik ben er gewoon een beetje blij van geworden. Heel wat anders dan het gefrustreerd en chagerijnig door de supermarkt lopen.

  Dus: zoek een voedselcoorperatie bij je in de buurt en ga er langs om te kijken en je te laten informeren. Als er geen is – de formule lijkt me relatief eenvoudig overal te installeren.
  Misschien heeft iemand meer text over het hoe-en-wat van een voedsel coorperatie, en hoe het te organiseren? Ik ga binnenkort iig even meelopen in ‘de winkel’.

 7. @6: Steve:

  Leuk joh, ik word een beetje blij van jouw beetje blij : ).
  De VOKO kan je vast wel uitleggen hoe je dit organiseert. Inderdaad, het vertrouwen alleen al, een verademening.

  Daarbij word ik niet echt vrolijk van de biologische supermarkten nieuwe stijl:
  100 deodorantjes, 200 soorten zeepjes, 300 etherische olietjes.

  Er is bij de VOKO ook de mogelijkheid om koffie te bestellen bij een groepje mensen die de koffie rechtstreeks bij de boeren kopen, het verschepen, het in Duitsland zelf branden ofzo, en dan verder verspreiden, er blijft niets aan strijkstokken hangen is alleen kostendekkend. Het is iets duurder, maar mij smaakt de koffie prima.
  Dat kan eens in de zoveel maanden besteld worden.

 8. In een complex met 90 personen x € 30,- maakt € 2.700,-.
  Haal daar de werkgeverslasten en vakantiegeldreservering vanaf en je houdt bruto nog geen € 2.000,- per maand meer over. En daar wil je dan een verpleegkundige voor huren ?
  En wat gaat die doen ? Zich doodvervelen totdat er iemand met een schaafwondje komt ? Of je hebt hulpbehoevenden die je moet helpen met wassen en aankleden en die kunnen dan, als het er een stuk of tien zijn, tot ’s middags wachten als de verpleegkundige eens tijd heeft. En voor drie keer € 30,- kunnen ze een verzekering krijgen voor alle mogelijke zorg !
  Het hele stuk ademt zo’n ontstellend gebrek aan realiteitszin, organisatie-inzicht, kostenbewustzijn en efficiencyanalyse. Arme verpleegkundige met een jaarsalaris van zo’n € 22.000,-.

 9. @8 als het je niet bevalt dan flikker je toch gewoon op? Ik begrijp niet wat jij hier na al die jaren nog doet met je zielige gezeik. Wat moet jij een naargeestig bestaan lijden zeg.

 10. @5 als je dat met een complex voor elkaar krijgt wat let je om dan met een lokale kleine particuliere organisatie om de tafel te gaan zitten om zorgafspraken te maken, heeft wat haken en ogen maar een werkbaar en heel leuk idee.

 11. @8 Ja, lekker afwachten tot de gemeenten het gaan regelen, die stralen vooralsnog weinig realiteitszin uit nu je d’r toch over begint.

 12. @10 Jan:

  Aan welke particuliere organisaties denk je bijvoorbeeld? Kan je het wat concreter maken? Eerlijk gezegd zou ik een systeem willen verzinnen waarbij alle “overhead” eruit is. Maar wil jij een voorbeeld geven svp?

  Eigenlijk vind ik dat de overheid het zou horen te regelen, daar wringt voor mij ook wel de schoen. Waar begint de terugtrekkende overheid ( die dat wel OK vindt), en waar begint het echt nieuwe initiatief. Zijn we niet aan het opdweilen wat de staat afstoot? Vooralsnog beleef ik meer plezier aan het : weg met die managers.

 13. @13:

  Zeker. Maar je hebt denk ik twee halve of drie 1/3-e krachten nodig in verband met vrije dagen, vakantie, etc. Daarbij krijgen ze dan ( bijvoorbeeld) gratis kinderopvang bij iemand in de buurt, ik noem maar wat.

  Het kan dus. Hetzelde geldt voor huishoudelijke hulpen bij bejaarden die, vind ik, hetzelfde horen te verdienen. Die laatsten kunnen ook een normaal goed loon verdienen als we alle kantoren overbodig maken. Planners enzo, wat moet je ermee in kleinschaligheid? Gemeentelijke beoordelaars? Allemaal ambtenarij die er zit voor zichzelf.

 14. Mogen de verpleegkundigen ook vakantiegeld krijgen ? Mogen ze een pensioenregeling hebben ? Misschien een eindejaarsuitkering ? Moet er niet ook een werkgeversbijdrage ziektekosten geheven worden. Wil je als werkgever niet dat de verpleegkundige een fatsoenlijke werkloosheids- en arbeidsongeschiktheidsregeling heeft ?
  Als je dat wilt dan wordt € 1.900,- bruto al gauw € 2.700,- werkgeverslasten. En wat doen we ’s nachts en ’s avonds ? Dan is er geen hulp, denk ik.
  Het is allemaal zo verschrikkelijk ondoordacht en naief.
  Voor netto € 30,- kun je een volledige ziektekosten verzekering kopen als je een laag inkomen hebt. Pakweg € 115,- premie minus € 85,- zorgtoeslag.

 15. @15:

  Als jij wil blijven denken binnen huidige bestaande kaders moet je dat zelf weten. En nee, ik zie geen enkele reden voor een eindejaarsuitkering. En in weekeinden enzo heb ik hierboven al iets over geschreven.

  En die ziektekostenverzekering blijft hoor. Waarom geef je nooit antwoord op mijn vaak herhaalde vraag: Waarom heb jij LIERA als nick?

 16. Is een anagram van mijn voornaam. Maar wat interesseert jou dat ? Overigens, drie keer 1/3 verpleegkundige wil zeggen dat ze verder maar de bijstand in moeten gaan. Flexibilisering van de arbeid kent in jou een echte pleitbezorger. En die kinderopvang die je biedt. Gratis ! Dus iemand moet de hele dag thuis blijven om op de kinderen van de verpleegkundige te passen ? Zonder vergoeding ?
  Je leeft in een fantasiewereld en denkt nergens echt over na.
  Een wedervraag. Als ik met een laag inkomen voor netto € 30,- volledig verzekerd kan zijn van huisarts tot verpleegkundige tot specialistische hulp in een ziekenhuis, dag en nacht. Waarom zou ik voor die € 30,- dan genoegen moeten nemen met een verpleegkundige op MBO 3 niveau slechts 8 uur per dag ? En je laat ze voor dat hongerloontje ook in de weekeinden werken.

 17. @12 nou inderdaad wat je zegt, eigenlijk is dit volgens mij de opzet waar het wmo beleid naar zal gaan leiden.

  Wat ik bedoel is er zit wel wat ruimte tussen helemaal geen overhead of de overhead van om het even welke grote thuiszorginstelling.

  Even hardop denken als je serieus met zo’n plan aan de gang zou gaan noemt @8 op zich best een paar zaken waar je tegenaan gaat lopen, 1 zorgverlener inhuren met een groot aantal oudere mensen is gewoon niet zo praktisch.

  Een kleine organisatie zou meer continuïteit en verscheidenheid van zorgverleners kunnen bieden, denk bv. aan hoe de éne VP goed is in katheteriseren terwijl een andere zich juist een kei is in het bijstaan van iemand met kanker.
  Je bespaart op je eigen bijdrage en je inleg in de pot wordt alleen aangesproken als de organisatie ook daadwerkelijk wordt ingezet.

 18. @18 ….”een paar zaken waar je tegenaan gaat lopen” Welnee, het hele plan is van A tot Z kolder.

 19. @18: Jan:

  Wat is voor jou de kleinst denkbaar werkbare “opzet” van een soortgelijk plan?

  Waar ik toch zou willen vragen buiten de gangbare bestaande structuren te denken. Overboord kieperen van bruikbare “infrastructuur” hoeft uiteraard niet, maar ik heb het idee dat die zo flexibel is als een looien deur, en eigenlijk kan je je alleen aansluiten bij wat er al bestaat.

 20. @17:

  Liera was een beruchte NSB-burgemeester, daarom vroeg ik dat.
  Verder geen zin meer in je gejengel.

 21. @19 – Je hoeft geen perfect plan te verwachten, ieder die hier nu al op één of andere manier mee bezig is zal hier in 2015 de vruchten van gaan plukken.

  @20 – Zoals al eerder gezegd ben ik hier ook al tijden over aan ’t prakkizeren, ik denk dat het voor een kleine particuliere organisatie een mooie uitdaging is om een complex onder haar hoede te nemen, je kan zo klein werken als je wilt.
  En de infrastructuur is op zich niet zo slecht het ligt er maar aan of je er gebruik van maakt met 9 RVB leden die elk 2,5 ton p/j krijgen of dat je er met z’n allen gezamenlijk op een voordelige manier gebruik van maakt.

 22. @22 het gaat niet om een perfect plan, maar als de basisgedachte al aan alle kanten rammelt, nou dan weet je wel waar het op uitdraait.
  Een idee. Begin nou eens om die 90 mensen te polsen of ze in staat en bereid zijn gezamenlijk zo’n € 35.000,- per jaar op te hoesten voor een verpleegkundige, 5 dagen per week.
  Kun je nog zo “buiten bestaande structuren denken”, daar eindigt al meteen het hele plan. Doe eens een beetje marktonderzoek en vraag het de mensen eens of ze wel behoefte hebben aan datgene wat jij voor ze uitdenkt. Stel dat je maar 10 geïnteresseerden vindt, dan moet je al zo’n € 350,- per maand vragen.

 23. @23 Jouw bezwaren tegen dit plan zijn nu bekend. Ik stel voor dat je nu even 10 minuten je bek dicht houdt.

 24. @22: Jan:

  Er worden nu al bijdrages gevraagd tot duizenden euro’s per maand. Aan de ene kant thuisblijven, je komt het tehuis niet meer in, aan de andere kant alles afgeschaft. Knettergek zijn ze daar in den Haag, maar dat weet jij als vakman op het zorggebied ook. We blijven zoeken Jan.

 25. @25 Nou inderdaad, die hele decentralisatie is ook zo’n goed plan zonder rammelende basisgedachte 😉

  Als je oudere familieleden hebt die nu tekenen van dementie gaan vertonen kan het echt geen kwaad om eens wat scenario’s te bedenken om dit goed op te vangen, gaat echt niet meer vanzelf.

 26. Had ik net een heel stukje klaar staan: moest ik inloggen!
  In mijn wooncomplex is een bewonerscommissie. Er bestaat misschien de mogelijkheid om hier een “stichting” van te maken, zodat er wat rechtsgeldigheid komt voor de salariëring van een “zzp-er” (vervelende term) . Deze hoeft geen 24 uur per dag aanwezig te zijn, maar doet verder hetzelfde werk wat anders door een zorginstelling met bijbehorende emolumenten gedaan zou worden. En er hoeft dus niet uit de neus gegeten te worden (@8) en waar kan ik een zorgverzekering voor € 30,= inkopen (@15)? Ik betaal me nu al ongans.

 27. @27: annebellum

  Dat inloggen kon je niet weten helaas als je de reacties onder andere schrijfsels niet had gelezen, sorry voor het extra schrijfwerk. Vervelende kwallen waren de site zo’n beetje aan het overnemen, en dan kan je niet anders.

  Ja, goed idee om van zo’n commissie een stichting te maken, misschien is een vereniging nog beter, omdat de leden daar inspraak in hebben, is wat democratischer dacht ik. Laat wat horen hoe dit verder verloopt?

Reacties zijn gesloten.