De Turken leren ons dat niet alles verloren is

Straks houden de protesten op en kan Erdogan zijn agenda uitvoeren. In de gevangenissen zitten dan duizenden tegenstanders, om onbegrijpelijke redenen, in de ziekenhuizen liggen dan duizenden gewonden en ook op het kerkhof melden zich tegenstanders van Erdogan.

De rode mevrouw die een symbool werd van waar het protest eigenlijk over ging, zal wel een symbool blijven. De mevrouw in de hotpants waar collega Kluft over schreef, die met de weggedraaide ogen, waarvan dagen geleden op deze site al werd beweerd dat ze overleden is, is ook een symbool.

De man met ontbloot bovenlijf met de politielaars boven zijn hoofd, die op het punt staat de hersens eruit te stampen, en alsof dat niet genoeg is, de man die een dreun van een traangasgeweer mag verwachten, is ook een symbool.

De man met een gapend gat midden op zijn gezicht, omdat een politieman het nodig vond om daar een traangasgranaat in te knallen: symbool.

En zo kent de strijd in Turkije vele symbolen.

De halfmarokkaan, CDA-excuustruus Ibrahim Wijbenga; symbool. Omdat het altijd nog zieker kan.
Vandaag gewerd het ons dat maniak Ibrahim Wijbenga offcieel in “het Strategisch Netwerk Radicalisering en Polisarisatie” zit.


Ik hoop dat ze de sleutel weggooien.

Toch is er hoop.

Dat bewijzen deze dappere Turken. Laat je godverdomme niet in de stront douwen. Geef niet op!

Deze dappere vrouwen sterven liever dan dat ze zich laten ringeloren door boeren in een robocop uniformpje. Liever laten ze zich kapotslaan of kapotspuiten door dit soort SS’ers. Dit is het soort spirit dat een land groot maakt. In Nederland durft niemand meer de straat op want ze smijten je in een busje en grijpen je in je kut vanwege een kartonnen bordje.

In Turkije spuiten ze je kapot omdat je een rood jurkje aan hebt. Maar houdt dat je tegen? Nee!

En daarom is Nederland klein en Turkije groot!

Geef niet op! Strijd!

Vecht godverdomme. Vecht door en laat je niet mollen door de staat. Niet in Turkije en niet hier.

7 gedachten over “De Turken leren ons dat niet alles verloren is”

 1. Prachtig geschreven! En helemaal juist.
  Misschien moeten ze die vunzige tokkie van een Wijbenga eens trakteren op een flinke wolk traangas….

 2. Wat mij verbaasd in al dit is dat niemand de vraag stelt waarom de media zo selectief zijn in welke protesten ze laten zien .. Egypte wel , Bahrain amperan , Turkije weer wel , de Monsanto protesten haalde amper het nieuws ect ect ..

 3. @2, Goede vraag. Laat ik een suggestie doen op straffe van er helemaal naast te zitten. Laat ik me ook beperken tot de landen die jij noemt en er één voorbeeld aan toevoegen en me beperken tot wat de gelijkgeschakelde media hier laten zien…in dit land, Nederland.
  Egypte: Moebarak en zijn regime liepen op hun laatste benen en voor Rutte en zijn eerste bruine kliek was het een dankbare gelegenheid nog even wat olie op het vuur van de hetze tegen moslims hier ten lande te gooien.
  (Alleen al daarom verdient deze eerste bruine regeringsleider sinds Seys Inquart al levenslang).
  Bahrein: belangrijke handelspartner van Nederland. Toen demonstranten er in elkaar getrapt werden door de politie en er in de straten doodgeschoten werden, was dat voor Beatrix geen enkele reden om niet op de koffie te gaan bij dat vunzige regime dat overigens CNN betaalde – en CNN accepteerde dat – om het regime in een gunstig daglicht te stellen.
  Monsanto: als gelijkgeschakelde pers ga je toch niet je broodheren bezoedelen?
  Griekenland: nauwelijks berichtgeving over protesten om de bevolking in de waan te laten dat de politiek van uitbuiting en vernietiging van de maatschappelijke structuren een heilzaam recept is.
  Turkije: veel – gekleurde – berichtgeving om te laten zien ‘dit gebeurt er met jullie als je de euvele moed hebben de straat op te gaan’…intimidatie dus.
  Wat denk jij? Ik ben trouwens erg benieuwd naar wat anderen opvalt en hierover denken.

 4. Mijn inziens de eerste voorwaarde van normale communicatie is een degelijk, betrouwbare berichtgeving.

  Die is er niet. De gecontroleerde media zijn weer in dit geval begonnen met hun gebruikelijke zombie-verhaaltjes die uiterst oppervlakkig en nietszeggend zijn.

  Ik zal hier een zeer bescheiden poging don om de situatie in Turkije adequaat om te schrijven.

  Volgens de woorden van een professor uit Istanbul, heeft hij nooit deze samensmelting van links, midden en rechts gezien zoals nu in deze protest die specifiek zich op Erdogan richt. Mensen zitten samen op het plein want ze willen hun vrijheden terug en ze vinden dat hij autoritair optreedt. Wat inderdaad een feit is.

  De Premier Erdogan zou tegen de eerste demonstranten gezegd hebben dat ze met een verkozen regering te maken hebben, dus moeten ze de tijd van de regeringsperiode hun mond dicht houden en de regering laten doen wat ze maar willen. (Waar lijkt dit op?)

  “Als ik het wil bouw ik hier niet de zoveelste Mol voor Istanbul maar een moskee over het hele plein!. Duidelijk?”

  Wat in verheviging van de protesten heeft geresulteerd.
  Daarop greep de politie op de bekende manier met uiterst geweld waarop doden vielen.

  Dit heeft de protesten verhevigd.

  Daarop zeiden onze Nederlandse media dat het maar een onbegrijpelijk verschijnsel was. Er was niet zoveel gevolg – kijk naar de rest van de stad.

  Inderdaad, helemaal hetzelfde beeld als toen in Cairo, maar dit vergeten onze gecontroleerde journalisten u te vertellen. Even een ommetje met de waarheid maken ze.

  Toen heeft een der grote syndicaten van Turkije een twee daagse staking aangekondigd, wat nauwelijks in onze pers gerapporteerd werd. Ambtenaren stopten hun werk uit solidariteit met de demonstranten en tegen het geweld van de politie.

  Nou. dit is niet alles – de politieke scène in Turkije is inmiddels aan het veranderen – dit zult u van onze media niet horen. Daar kom ik straks op terug.

 5. Wat mij wantrouwig maakt in de Turkse situatie : de vele al keuring gedrukte spandoeken die zichtbaar waren op de eerste dagen van het protest .. ik ruik daarbij de stank van de Kemalisten .. Veel van mijn linkse en Soefie Turkse kennisen zijn echter ook weer tegen Erdogan .. Ironisch gezien er in de eerste jaren van diens regering juist meer vrijheid kwam ..Terwijl beide onder de Kemalisten vervolgd werden Maar dat krediet lijkt Erdogan verspeeld te hebben ..

 6. Wat je zegt is een goede aanvulling.

  Erdogan heeft altijd geregeerd met grote steun van de bevolking, vaak boven de 50%. Dit heeft hem 11 jaren lang de vrijheid gegeven om zijn beslissingen volledig door te voeren.
  Hij is de onbetwiste nummer 1 van zijn AK-partij geworden waarbij een andere belangrijke politicus – Abdullah Gul werd ergens in de kast op het laatste plankje bovenop in het hoekje gezet.
  Het scheen dat er nooit iets aan deze situatie zou kunnen veranderen. Tenminste totdat de protesten op gang kwamen.

  De Premier liet in deze situatie zien dat hij voor geen enkel millimeter voor de protesterende zou gaan buigen en vertrok inmiddels met een bezoek aan Marokko.

  Toen kwam de verandering – de uitgerangeerde Minister van Buitenlandse zaken Abdullah Gul heeft officieel zijn excuses aan de demonstranten voor de politiegeweld aangeboden en heeft erkend dat hun protest legitiem is. De politie heeft vervolgens het geweld iets gematigd. Dit gaat haaks in tegen de houding van Erdogan.

  Volgend jaar zijn er reeks verkiezingen in Turkije, sommige erg belangrijk. Deze protestgolf tegen Erdogan is geen goed bericht voor hem. Daarnaast Abdullah Gul die weer uit het stoffige hoek gekomen is, zou een belangrijke rol in de toekomstige gebeurtenissen kunnen spelen. De macht van de Premier is niet meer zo vanzelfsprekend.

  Tenslotte moeten we niet vergeten dat de oorlog tegen Syrië (op Joegoslavisch model) mede mogelijk gemaakt is door het steun en facilitatie van Turkije.
  Men zou eventueel ook Iran onder druk willen houden of de oorlogen misschien nog gaan uitbreiden. Wat nu in Turkije gebeurt is geen goed bericht voor de NAVO.

 7. @5 Erdogan is gewoon veel te ver gegaan. In de eerste tijd wilde hij nog in de EU en heeft mooi weer gespeeld door meer democratie mogelijk te maken. Toen Turkije ging boomen, mede verdienst van Erdogan overigens, was de wens naar de EU voorbij en daarmee de beteugeling van Erdogans machtslust.
  Ik ben overigens benieuwd wat de positie van Gül zal zijn. Die twee worden concurenten bij de volgende presidentsverkiezingen en ik kan me voorstellen dat Gül een politiek slaatje uit deze protesten wil slaan.

Reacties zijn gesloten.