“Zorg”-instelling NOVO en de Marktgekken: een dode

NOVO is zo’n gigagrote zorginstelling met een prachtige website vol modernistisch gewauwel. “Zijn wie je bent” staat op de voorpagina van hun site, ook hun slogan. Daar is duidelijk ernstig over nagedacht, wat een ongelooflijk stom geleuter. Inmiddels maken ze de dienst uit in zo’n beetje heel Groningen, kijk hier maar. NOVO biedt “zorg” aan zo’n 2200 verstandelijk gehandicapten in Groningen en Drenthe. Verspreid over 80 locaties werken er 1400 medewerkers, wat verdient het bestuur en de directie daar trouwens?

Vorig jaar overleed daar een gehandicapte vrouw nadat ze door vier persoonsleden met geweld tegen de grond werd gedrukt. Ze moest worden gekalmeerd volgens het personeel en dat deden ze nogal hardhandig:

De vrouw overleed als gevolg van inwendige en uitwendige verwondingen en bloedingen. Ze had onder meer gebroken ribben en verwondingen aan hals, nek en mond. De vrouw kreeg mogelijk te weinig zuurstof, staat in een sectierapport.

Ze logen wat die vier persoonsleden, maar dit keer was de camera niet uit,  daar was volgens de inspectie voor de gezondheidszorg iets heel anders op te zien dan de verklaringen:

De camerabeelden van de betreffende avond komen volgens de inspectie niet overeen met de verklaringen van de betrokken personeelsleden over het incident.

Het radioprogramma Argos brengt vandaag een reconstructie van de dood.

Het Openbaar Ministerie besloot aanvankelijk om de betrokkenen niet strafrechtelijk te vervolgen. De nabestaanden tekenden daartegen beroep aan, waarna het gerechtshof in Leeuwarden alsnog bekeek of er moest worden vervolgd. Het hof besloot deze week dat er definitief niet vervolgd wordt. (huh, LRD?) De vier zouden uit noodweer hebben gehandeld en een strafzaak zou kansloos zijn. Het is niet bekend of het hof het IGZ-rapport heeft ingezien, voor de uitspraak volgde.

Ik word hier zo kotsmisselijk van. Voor de rechter ermee. Weet je waar ze zich druk om maken dat NOVO samen met de Dienst “sociale” werkvoorziening in Groningen? :

Beide organisaties zullen zich onder andere richten op het zoeken naar geschikte werkplekken voor mensen met een (licht) verstandelijke beperking. Werkplekken bij bedrijven en instellingen en het voorbereiden van deze mensen op deelname aan het arbeidsproces en het delen van kennis.

BASTA! Zijn jullie bedonderd! Het moet maar eens afgelopen zijn met die onzin. Zoek liever uit hoe die vrouw overleden is, kennen jullie helemaal geen schaamte? Waarom seponeert het Hof zo’n zaak terwijl er beelden zijn? Wat is hier aan de hand?

8 gedachten over ““Zorg”-instelling NOVO en de Marktgekken: een dode”

 1. le roi danse: 2200 gehandicapten en maar 1400 personeelsleden?
  De werkdruk was veuls te hoog…
  en bovendien hebben we deze instellingen nodig als werkverschaffing voor overtollige politici

 2. Zo “bijzonder gewoon” dat ik het twee keer schreef zie ik nu.
  Overigens is dit dus typisch weer een combinatie Zorg-Vastgoedmaffia. Later méér.

  Renske Leijten heeft het opgepikt en gaat Kamervragen stellen over de dode mishandelde vrouw, waarschijnlijk ook over G4S als ze dat boven tafel kan krijgen. Dat NOVO is een volkomen gesloten bolwerk ondanks alle mooie zweefpraatjes.

  Weet iemand een site waarop de salarissen van de directie voor en na de fusie staan? Of weet je het “gewoon” ? Het hele gedoe heeft topzware managementlagen.Kan ook per PM op Twitter.

  /boos\

 3. Lieve mensen,

  De werkdruk was echt niet hoog op die groep. Er zaten namelijk nog maar 3 bewoners op die groep.

  Roelie was eigenlijk te hoog in IQ om daar geplaatst te mogen worden. Haar zijn fantastisch beloftes gemaakt, waardoor zij zelf daar heen gegaan is.
  Mocht zij weg willen dan kon ze ten allen tijden weg en zouden ze haar helpen met een andere woonplek.

  Sommige begeleiders hadden persoonlijk iets op haar tegen. En dit is waarschijnlijk ook de reden dat zij vervroegd de buitendeur op slot gedaan hebben en zij niet mocht bellen om een logeerplek te regelen.

  Terwijl Roelie al bewusteloos was zijn zij door gegaan met haar te mishandelen. Ze hebben niet 1 keer maar meerdere keren op haar enkels/benen gestaan.

  Volgens forensische artsen is er met veel gewicht/geweld op haar hals gedrukt. Hierdoor had zij een gescheurde halsslagader en een kapotte mondbodem. Het bloed zat tot en met de ruggenwervels. Ook had zij een aantal hersenbloedingen en een bloeding bij de slaap.

  Daarnaast had zij meerdere andere verwondingen. Vanaf de vingertoppen tot en met de borstkassen was zij bont en blauw. Ook had zij verwondingen in haar gezicht o.a. mond en neus.

  Tijdens het politieverhoor verklaren de begeleiders zelf dat zij haar in het begin een aantal keren hebben horen zeggen: ‘ik stik”
  Bij elk geluid of kleine beweging lijkt het alsof zij haar juist meer gingen afknellen.

  Behandelcentrum Onnen heeft geen BOPZ-aantekening
  Dus deze begeleiders hadden haar met geen vinger aan mogen raken. En isoleren had al helemaal niet gemogen!

  Om zich te verdedigen doet Roelie een keer een hap in de mouw van en dikke jas. Dit kan volgens diverse mensen geen bloedende bijtwond gegeven hebben.
  Op die avond beweren alle 4 gebeten en gekrabt te zijn. De politie-agenten rapporteren niet over aanwezige verwondingen. 3 dagen later zijn alle 4 onderzocht door een forensisch arts van de politie Drenthe. Deze constateert bij geen van de 4 verwondingen.
  8 dagen later gaan de 4 onder begeleiding van hun advocaat naar de politie voor verhoor.
  Daar komt 1 van de 4 met zelfgemaakte foto’s met een bijtwond met dikke bloeddruppels op haar hand als bewijsstuk aan.
  Dat justitie met dergelijke bizarre dingen niets doet is niet te begrijpen.

  Wij zijn erg bezorgd over de veiligheid van alle mensen met beperkingen, die begeleiding of andere zorg nodig hebben . Dit vooral nu het gerechtshof ondanks alle bewijzen heeft besloten niet te gaan vervolgen

  De instelling heeft zelf nog 3 van deze 4 in dienst en de 4e werkt bij het zusterbedrijf waar NOVO een holding mee heeft.

  De inspectie heeft zware kritiek geuit, maar kan niet het ontslag van deze 4 afdwingen.

  Alle kosten voor dure advocaten worden door de instelling betaald. Geld wat ten koste van de zorg gaat.

 4. @4;

  Dank je voor je bericht, en veel sterkte.. We doen wat we kunnen. Afschuwelijk.. Hiervan moet wat mij betreft de onderste steen boven komen.. Het lijkt op vermoord worden door een instelling.

  Mag Renske Leijten die Kamervragen gaat stellen eventueel je email-adres hebben? Ik heb wat contact met haar over deze ellendige toestand. Dat email-adres hoef je niet hier te plaatsen, maar is bij de redactie van Krapuul bekend.

 5. Dat mag. Ook kan men contact opnemen met:

  BoutOveres Advocaten
  t.a.v. L. Wachters

  Bezoekadres:
  Ossenmarkt 7
  9712 NZ Groningen

  Postadres:
  Postbus 7015
  9701 JA Groningen

  Telefoon 050-3140840
  Fax 050-3128112

  info@boutoveres.nl

 6. In hoeverre zijn mensen nog individueel verantwoordelijk als een systeem door en door verrot is? Opleidingen deugen niet, begeleiding niet, regels niet, de benadering van mensen met psychische problemen niet, om maar eens wat te noemen.

  Ergens moet er verantwoording worden afgelegd. Maar dat gebeurt juist “onderop”. Waar de werkers ook met de spanningen komen te zitten veroorzaakt door “de” politiek.
  De beleidsmakers horen net zo goed, en wellicht nog eerder, voor de rechter. Maar deze rechters zijn zelf weer onderdeel van het systeem. Wie is waarvoor en wanneer verantwoordelijk ?

 7. hoeveel zorgdirecteuren hebben geen gigantische salarissen .
  dit heeft niets te maken met rechts of neolib, neee gewone hebzucht en schyt aan de gewone mens.

  dit land sukkelt naar beneden
  ik denk dat DREES zich omwentelt in zn graf.
  Maar SamSom zal ons redden?????

Reacties zijn gesloten.