O wat is het toch fijn/om in Neerland te zijn

Een terugblik op mijn terugkeer, onlangs.

De straten zijn niet veel schoner geworden. Maar affiches in mijn woon- en geboortestad kondigen aan dat “de nieuwe handhavers” gerechtigd zijn boetes op te leggen. Voor mijn veiligheid, dat weet ik zeker.

Het warme gevoel dat ik er aan moet ontlenen ontbreekt. In de agglomeratie Amsterdam is het intussen verplicht in het openbaar vervoer de ov-chipkaart te gebruiken. De strippenkaart was al zeer vreemdelingonvriendelijk, maar was een toonbeeld van attentie en inschikkelijkheid ten opzichte van dit ding. Ik kan mij niet voorstellen dat de conducteur v/m in dat enorme glazen hok nog een lange toekomst heeft. Ooit was hij/zij afgeschaft door een overheid die een gouden geloof in ons aller goedheid had, maar vooral een open oog voor wat er te bezuinigen viel. Conductrices konden vervangen door een stempelautomaat. Dat bleek op den duur geen goed idee. Maar nu is de conducteur een professioneel praatjesmaker, die je vooral moet groeten: Prettige dag verder. Een of andere halfplatte Henkenstem kondigt aan dat dit Leidse Square Enterteenment Erria is, van een 8-track vermoedelijk. Daar heb je ook al geen conducteur meer voor nodig. Nu nog op bepaalde punten de Murder-and-Fire-Area aankondigen, dan zijn we rond.

Op de haltes van de ondergrondse staan al regelmatig commando’s van zeven of meer smerissen (met honden) plus ontelbare “controleurs” de rechtse hobby van het controleren uit te leven. Voor de veiligheid, dat spreekt. Zoiets kan ook in de tram, in plaats van conducteurs, al wordt het wat moeilijk doorlopen met die honden als het druk is. Misschien kan bepaald worden dat je op de halte ook een geldig “vervoerbewijs” moet hebben? Een regenbestendige chipautomaat ontwikkelen, moet kunnen.

Wat goed dat de overheid vanaf nu mijn verplaatsingen volgt, opslaat en documenteert. Het zal je niet baten als je een anonieme chipkaart hebt. Je kunt hem eigenlijk alleen opladen via bank- of girorekening. Bingo, denkt het Superministerie van Justitie, een langzamerhand net zo honende naam als “Defensie”.

Hoeveel Stasiagenten zal Nederland er op den duur op na blijken te hebben gehouden, als de muur gevallen is? Goeie vraag. De muur is er nog niet eens.

Een trage man begeeft zich zo te zien net als ik naar de uitgang. Hij steekt zijn linkerelleboog uit, hetgeen een manoeuvre blijkt te zijn bij het hehe pufpuf zich pontificaal op zo’n gezellige chemisch-toiletstoel te laten neerploffen. De mep in mijn middenrif vertraagt mijn uitstapsnelheid en doet mij het chippen vergeten. Dat is dan vier euro extra plus nieuw basistarief bij het overstappen dankzij het elleboogje. Fijn om in NL terug te zijn.

Eens kijken wat de woningbouwvereniging te melden heeft op haar site. “Vanaf nu kunnen wij direct boetes innen in verband met woonfraude”. Woonfraude. Boetes. Geen projecten of leuke frisse nieuwbouw aangekondigd, maar boetes bij “woonfraude”. Er is ook helemaal geen nieuwbouw voor huurders. Er is het een en ander te koop.

En dit is nog maar in het pre-Bruintijdperk, nu het nog een zooitje is en onveilig, en er maar raak wordt geïmmigreerd. Binnenkort wordt het pas echt veilig op straat en krijgt wie straf nodig heeft, straf. De affiches van de VVD hebben dit al fijnzinnig aangekondigd.

Neerland zal weer Neerland wezen! Stervend heb ik het u gemeld, sprak Bilderdijk, en wie wil het hem niet nazeggen?

26 gedachten over “O wat is het toch fijn/om in Neerland te zijn”

 1. Excellent stuk!
  Volgens de logica van het CDA – slaafs aan Beatrix’ Bilderbeg fascisten – moeten we onze vrijheid opgeven om de democratie te redden.

  Laat mij hier uw profeet van het evangelie der vrijheid zijn: we hebben eerder een staatsgreep om de democratie èn onze vrijheden te waarborgen dan een overheid die ons op valse gronden ‘Big Brother’ serveert.

 2. Ach Ja , terugkomen …
  Ik was zelfs weg van 1996 tot 2001 en had dus de hele opkomst van Fortuyn en de Krapulisatie van de Nederlandse volksaard gemist … Eigenlijk nog steeds het gevoel alsof ik nooit in “mijn” Nederland ben teruggekomen ..

  Wat me nog het meest verbaasd is het enorme aantal “Blech-trommel toeteraars ” lui die ooit behoorlijk links waren en nu achter Wilders aan lopen ..

 3. Dit is werkelijk supersterk:

  “Hoeveel Stasiagenten zal Nederland er op den duur op na blijken te hebben gehouden, als de muur gevallen is? Goeie vraag. De muur is er nog niet eens.”

 4. #3. Nexus

  een muur hoeft niet van steen te zijn.

  de muur is er al heel lang en wordt steeds verhoogd en verstevigd.

  blij dat ik niet binnen die muur woon.

  even terug in Nederland, 2008, het land dat “vol” is gaf mij geen blijheid. er lopen ook geen “blije” mensen rond daar. het is haat, nijd en regels, zeuren en klagen, wat ik ontmoette.

  ik nam 1 maal de bus en kreeg de neiging om de chauffeur over zijn hekje te trekken. de onbeschoftheid van die dienstverleners. en waarom? te weinig salaris? daarna maar weer de auto gepakt, dit soort mensen mijd ik, indien mogelijk.

  lege wegen, niemand buiten, geen beweging, gordijnen dicht. na 10 uur al. natuurlijk hangt het er vanaf waar je bent. soms het gevoel dat behalve Amsterdam “heel Nederland” zo is.

  mocht ik een keer terug gaan met vakantie? dan heb ik een inburgeringscursus nodig.

  ik werd al dol van al die parkeer verschillen door het land. in Amsterdam een kaart nodig, dat wist ik niet. Beethovenstraat, en toen ik de kaart had, stond mijn auto met een “wielklem”. Rotterdam weer totaal anders. dat maar geriskeerd en geluk gehad. denk aan de koopzondagen of andere kul. dat hoor je te weten, zo niet dan een bon.

  al die sacherijnige mensen. mocht Nederland verder Verwilderen dan zien ze mij daar nooit meer terug. toch ben ik hem dankbaar, uiteindelijk heb ik een beter leven door mijn vertrek. door hem ben ik gaan kijken in een eng?Moslimland. aanrader trouwens. vriendelijkheid, vrolijkheid, beleefdheid, bijna vergeten, maar het bestaat nog steeds.

 5. @info
  Gelukkig woon ik tegenwoordig in een zgn “zwarte wijk ” met héééél weinig autochtonen .. en op mijn werk is dat ook al zo , of mijn collega’s zijn Allochtoon , of plegen “rassenschande “met een Allochtoon … De paar losse Nederlanders zijn als minderheid wel te verdragen …

 6. #5. Ali B.

  er is dus hoop voor mij ;-).

  de “losse” Nederlandse, humanist, agnost is hier nog gelukkig. maar je weet nooit.

  wat is rassenschande met een Allochtoon?

  ehm. een Afrikaanse die met een Marokkaan trouwt? geen idee.

 7. ehm.
  als ik “toegelaten” word.

  want het “Nederlandse” gevoel ben ik kwijt. dat ben ik verloren de laatste 10 jaar. en ja, wat ben ik nu? “mijzelf” met wel nog een paspoort. (niet vergeten dat te verlengen. je krijgt het niet “zomaar” terug).

 8. Rassenschande is een oud begrip wat mij als nederlander die met een Marokkaanse getrouwd is af en toe toegeworpen word , het vermengen van de edele germaanse genen met “allochtoone vervuiling ” Nazi’s stuurde er mensen voor het kamp in …

 9. ja, paspoort nodig. want indien familie bezoek daar? dan moet ik een visum aanvragen en dat weigert Nederland ook graag. schijnt niet eenvoudig te zijn.

  de mogelijkheid is er om hier te blijven na 3 jaar. maar dan verlies je wel je Ned. paspoort.

  pffffttt.

 10. #8. Ali B

  ja, mij werd dat vroeger uitgelegd als: je kruist geen teckel met een bouvier.

  lang geleden al.

  (ik had een keurige Surinaamse vriend. vandaar).

 11. info Schreef:

  #8. Ali B

  ja, mij werd dat vroeger uitgelegd als: je kruist geen teckel met een bouvier.

  lang geleden al.
  😆 heb je zulke korte benen dan 😆
  (ik had een keurige Surinaamse vriend. vandaar).

 12. oeps foutje

  info Schreef:

  ja, mij werd dat vroeger uitgelegd als: je kruist geen teckel met een bouvier.

  lang geleden al.

  (ik had een keurige Surinaamse vriend. vandaar).

  😆 heb je zulke korte benen dan 😆

 13. #12. A. B. en jij maar meteen denken dat ik de teckel was. :mrgreen:

  hoe noem je zoiets? ook een staaltje van discriminatie 😆

 14. ah een klein hindoestaantje , donker en glad en jij een struisse Nederlandse met donkere krullen :mrgreen: 😛

 15. #14. AB uw onzin is off tpic. maar fijn dat u fantasie heeft, ga door zou ik zeggen. koop een dairy.

 16. @3,4
  “De muur” is in dit verband de stop op immigratie uit “moslimlanden”. Waarschijnlijk tegen alle mogelijke verdragen in, maar alleen al het feit dat het schoelje het serieus lijkt te bespreken zegt alles.

 17. #17. Nolly, zag gisteren Nova. (niet de laatste) en begreep dat Nederland al aan de grens zit van wat mogelijk is. wil men meer dan moet men werken aan een beleidswijziging van de EU en zo’n wijziging, daar gaat 4 jaar overheen voordat die er doorkomt. ALS het er al door komt.
  de Stichting, CDA en VVD zijn bezig met gebakken lucht.
  de nieuwe MP moet dan veel reisjes maken. die zal niet veel aanwezig zijn in Nederland. en resultaat?

 18. Het is helaas iets minder gunstig. De Europese migratiebeleidskwesties zijn voor volgend jaar op de agenda gezet. Doordat het Verdrag van Lissabon is getekend, heeft het Parlement meer invloed dan vroeger. Dat is zowel goed als slecht. Goed omdat bijvoorbeeld de fractie van De Groenen al wakker is, op dit punt. Slecht omdat de Europese Volkspartij, (CDA, CDU, Partido Popular, clubs van Berlusconi en Sarkozy en een heleboel vervelende mensen uit Midden-Europa), de grootste is, en meerderheden kan zoeken met de liberalen en de eigenaardige rafels op rechts zoals de Britse Tories, de CU/SGP, de Wilderianen en al hun vrienden en kameraden uit Midden-Europa. OOk de Noordelijke Socialisten, en daar zitten bijvoorbeeld onze SP en Sinn Fein bij, delen niet allen in gelijke mate de denkbeelden over migratie van bijvoorbeeld de Duitse en Nederlandse Groenen.

  Wie blijven er dan over: de Sociaal Democraten en de Liberalen. Dat wordt nog problematisch, want zowel bij de Sociaal Democraten als bij de Liberalen is van de Nederlanders geen openlijk pro-migratie geluid te verwachten. Hans van Baalen gaat het niet worden, op dit punt. En ook Nederlandse socialist Thijs Berman, die ik ken en overigens enorm waardeer, is op dit punt orthodox in de lijn-Albayrak van de PvdA. De enige die een beetje normaal over migranten praten zijn de vertegenwoordigers van D66.

  Er is dus geen reden om te denken: dat komt wel goed. En er is ook geen reden om te denken: dit duurt nog wel even. Het duurt namelijk vrij kort.

  Aan de andere kant: ik zie deze coalitie er nog niet een-twee-drie van komen, en mocht Bruin 1 er wel komen, dan heeft men op enig moment zoveel sociale onrust aan de broek, dat men zich hier nu niet op kan gaan richten.

 19. Ik ben niet zo zeker van sociale onrust .. Daar is de meerderheid van de Nederlandse bevolking te passief voor .. Brood en SBS6 is genoeg om het volk stil te houden , en voor de schuldvraag hebben ze een standaard antwoord “Links en de door hun binnengehaalde Moslims zijn het probleem ”
  Wie geeft een krachtig links tegengeluid ?? Job Cohen en de PvdA al zeker niet , Femke is tegenwoordig Groen-Liberaal , en Roemer , ach ik blijf hopen dat die nog tot iets uitgroeid maar veel hoop heb ik niet 🙁

 20. De Herapathisering van de Massa is geslaagd ,
  Geloof is misschien opium voor het volk , consumentisme is Heroine
  SBS 6 , RTL , Telegraaf ect de spuit …

 21. Nou, op het moment dat de WW wordt verkort tot een jaar, en het eigen risico omhoog gaat naat 600 euro pp per jaar, moet jij eens zien hoeveel sociale onrust er komt op de radio en tv.
  Niet direct met demo’s met aansluitend mani, dat is een beetje voorbij, maar je kunt ook op een andere manier je ongenoegen laten blijken.

  Als Maurice de Hond over laten we zeggen acht maanden gaat peilen dat de VVD op 18 zetels staat, de PVV op 16 en het CDA op 15, terwijl ome Job doorschiet naar de 47, dan is er onrust in de tent.

 22. Natuurlijk niet , De PVV was hun haren in onschuld , beloofd dat de 600€ niet nodig is als Allochtonen niet in de ziekenhuizen mogen komen en de verkorting van de WW word opgelost door werkkampen voor werkeloze Allochten die een kanaal graven van Maastricht naar Geleen en het daarna weer moeten dichtgooien

 23. “…..door werkkampen voor werkeloze Allochten die een kanaal graven van Maastricht naar Geleen en het daarna weer moeten dichtgooien”

  Klopt, want de trainen voor de Eind Lösung moeten nog door Girt en trawanten voorbereiden worden.

 24. Ik herken de droevigheid , maar als men op een boerderij is gaan wonen doet het meer pijn om terug in Amsterdam te zijn?
  Ik kan het zuur prima volgen maar ook weer niet alsof de markt hel zich op alleen op Adam op palen heeft los kunnen laten.
  Het is langer qua huizen markt done om in de hoger Neeerlandse gelegen gebieden een 2e onderkomen te kopen.
  Er is volgens mij iets aan de hand met een oude adamse wet, PvDA die stelt dat 2e huizen in Adam verhuurt dienen te worden.
  Krakers verbod etc en huidige krakers.
  Goed zo Adam!
  En ik stel me voor dat ook VVD Adam het niet eens met Wilders zal zijn.

Reacties zijn gesloten.