Hoe je een manifestatie omtovert in een bedreiging

Gisteren was er een ABVAKABO FNV manifestatie tegen de bezuinigingsplannen op de thuiszorg door het kabinet van Rutte en Asscher. Er waren verschillende sprekers, waaronder Fleur Agema van de PVV. Tijdens de manifestatie werd door enkele leden van de Internationale Socialisten gedemonstreerd tegen de aanwezigheid van de PVV. Het is natuurlijk vreemd dat een partij die in beginsel tegen vakbonden is op een manifestatie van een vakbond spreekt. Logisch dat dit weerstand oproept, zou je denken.

De PVV staat op het standpunt dat de bezuinigingen moeten worden teruggedraaid en dat het geld maar elders vandaan gehaald moet worden, bijvoorbeeld uit ontwikkelingshulp, kunstsubsidies of de afdrachten aan de EU. Daarmee los je natuurlijk niets op, maar je verschuift de problemen. In Nederland zijn veel mensen tegen het helpen van de allerarmsten en meest kwetsbaren in de wereld. Of tegen kunst en wetenschap die ze niet begrijpen. Of tegen internationale samenwerking die Nederland dwingt mensenrechten en burgerrechten te respecteren. Hoe dit zich verhoudt tot een vakbond is mij een raadsel.

Tijdens de manifestatie is iets gebeurd waardoor Agema het hazenpad moest kiezen. Wat er precies is voorgevallen is onduidelijk, maar volgens PVV aanhangers werd ze bedreigd, weggejaagd en zelfs aangevallen. In de in die kringen gebruikelijk retoriek werd geschreeuwd dat de kogel van links kwam en dat socialisten fascisten zijn. Daar sta je dan met je vakbond. Om hun zaak kracht bij te zetten werd op het Breivik-fanforum Amsterdam Post dit voorval nog wat verder opgeblazen, want hiermee was volgens Frikschoten opnieuw bewezen dat de Europese Unie een soort nazistische Sovjet-Unie was die wordt gecontroleerd door moslims. Uiteraard werd dit bericht driftig rondgepost door de PVV aanhangers op twitter. The Post Online tweetOok het door Veronica gefinancierde The Post Online bemoeide zich via twitter met de kwestie. Die stelden dat het ontnemen van burgerrechten langs democratische weg heel democratisch is. Ook GeenStijl liet zich niet onbetuigd en noemde een tweet van een fanatieke PVV-aanhanger, waarvan onduidelijk was of die überhaupt op de manifestatie was, als bron. En zo werd de manifestatie tegen bezuinigingen in de thuiszorg voor de PVV aanhangers een manifestatie tegen alles en iedereen die het niet met de PVV eens is en door de PVV en hun aanhang als bedreigend wordt ervaren.

Mijn advies aan ABVA/KABO: geef de PVV geen platform. De PVV is niet geïnteresseerd in thuiszorg of rechten van werknemers, alleen als het onderwerp misbruikt kan worden in hun heilige oorlog tegen Islam, de EU, links en gezond verstand. Op zo’n manifestatie horen geen figuren thuis die in democratie een middel zien om de democratische rechtsstaat, arbeidersrechten en burgerrechten om zeep te helpen. Of aanhangers van een Noor die 70 jongeren doodschoot en vinden dat hij er nog best wat meer had kunnen doodschieten. Een moordenaar die van bloemetjes houdt is nog steeds een moordenaar.

Update 17.00 uur: Enig onderzoek wijst uit dat GeenStijl het verhaal dat Agema is verjaagd baseert op een tweet van een PVV aanhanger die niet aanwezig was op de manifestatie tegen de bezuinigingen op de thuiszorg. Als bewijs voor het ‘verjagen’ of ‘bedreigen’ van Agema noemt de PVV aanhanger in kwestie iemand van GroenLinks die het heel erg vond. Er is ook geen aangifte bij de politie gedaan. Maar soit, er worden meer mensen ontslagen in de thuiszorg dan er eertijds werden ontslagen toen de mijnen dichtgingen. Maar een niet-bestaande bedreiging is nieuws.

@wltrrr kijkt met belangstelling uit naar de avonturen van Geert de Twijfelachtige in Los Angeles. Hij spreekt daar vandaag voor een gezelschap homofoben, creationisten, mannen die vinden dat vrouwen van nature minderwaardig zijn en liefhebbers van veel geweld tegen onschuldigen. Hij gaat de aanwezigen waarschuwen tegen moslims, de EU en communisten en hoopt weer op een koffer vol Amerikaanse dollars om zijn campagne van angst en haat in Nederland voort te kunnen zetten.

10 gedachten over “Hoe je een manifestatie omtovert in een bedreiging”

 1. Ik ken een zeer demokratische ScienceFiction film waar men zo besluiteloos was dat men een planeet, die probeerde om hulp te vragen, aan puin liet schieten. Het lukte net niet. Gelukkig is dat SF en lijkt het totaal niet op wat hier op aarde gebeurt. Inderdaad een melkweg ver weg hier vandaan.
  Star Wars.
  Maar had loopt wel synchroon met deze planeet.

 2. == Mijn advies aan ABVA/KABO: geef de PVV geen platform. ==

  Met andere woorden, dan hoef je ze ook niet meer weg te jagen…

  Dus.. iedereen hoort erbij, behalve de PVV want in onze democratie bepalen wij wel welk gedachtegoed wel en niet gehoord mag worden. Heeft dit GoedVolk nou nog steeds niet door dat ze wat dit betreft bepaald niet onderdoet voor de partij die ze zo graag de mond wil snoeren?

 3. @2, de pvv is wilders. En de ideeën van dat figuur kennen we.
  Hij hoort niet thuis op sociale demonstraties.
  En zijn ideeën over omgaan met de allerarmsten, ik heb de laagste uitkering die ze hebben, en daar korten ze constant op.
  Toch heb ik liever dat ze mij nog wat meer korten dan korten op de ontwikkelingshulp.
  Maar wilders, Hij doet het niet voor zijn kiezers maar alleen ter meerdere eer en glorie van zichzelf, en dat geld volgens mij voor alle pvv ers, voor zover ze iets doen.

 4. @Satuka Sinds wanneer is het verplicht om een partij die tegen vakbonden is een platform te bieden op een manifestatie van een vakbond? Ze geen platform bieden is niet hetzelfde als de mond snoeren. De PVV is vrij om zelf een manifestatie te organiseren.

 5. #3 van het ministerie voor ontwikkelingssamenwerking kun je maandelijks een blad toegestuurd krygen.

  de ontwikkelingshulp die op staatsnivo werd geschonken kwam vaak niet by de allerarmsten terecht.

  de grote winsten door olie etc. in sommige ontwikkelingslanden komen helaas ook meestal in de verkeerde zakken.

  een bezuiniging op de gezondheidszorg door de aanpak van de grootverdieners, superspecialisten regelneven ipv weer te bezuinigen op de handen aan het bed is aan te raden.

 6. “er kan ook democratisch besloten worden minderheden niet te beschermen. maakt het niet minder democratisch”
  Mevrouw, er is democratisch besloten dat u met uw kinderen vergast moet worden omdat u moslima bent ….
  Weerzinwekkende lui bij die rioolsite van krijsertje Brussen….

 7. ThePostOnline zegt het goed – het kan democratisch gekozen worden om de PVV nergens uit te nodigen. Het heet sanitair cordon. Dat maakt het niet minder democratisch.

  Wel hebben dan de mensen met dubbele standarten als Halsema de pest aan de democratisch gekozen en uitgevoerd sanitair cordon.

 8. Nou, dit zou waarschijnlijk ook een heleboel over de beweringen over “bedreigingen” rond Wilders en anderen duidelijk kunnen maken.

  Men kiest bij moeilijke vragen het hazenpad en roept wegrennend “bedreiging”. Zo kennen we reeds de ultra-rechtse zombies.

  Het is uiteraard echt spijtig dat de Renske Leijten die verkeerde autochtone solidariteit tegenover het zwartmaken van allochtonen oppakt om verder met Agema te willen meelopen.

  Spijtig. Maar wel goede aanvulling waar liggen de wortels van de xenofobie in Nederland.

  Zerotolerance voor Xenofobie, Racisme en Discriminatie!

Reacties zijn gesloten.