Twee ton of op de vlucht – de loerende staat waakt over u

US_Navy_080123-N-4044H-052_Chief_Hospital_Corpsman_Chris_Maurer_demonstrates_to_Sao_Tomain_military_personnel_the_procedure_for_inserting_an_intravenous_drip_into_a_person's_veinHerinnert u zich de Duitse Democratische Republiek nog? O, u weet alleen de afkorting, DDR.
In de DDR luisterde of keek zo’n beetje iedere derde burger naar de andere twee om te kunnen rapporteren of dezen wel de juiste gezindheid uitstraalden of iets verkeerds in de Ogen van de Partij deed. Bij zo’n snuffel- en loerstaat geldt de niet voor niets al in klassieke tijden gestelde vraag: quis custodiet custodes? wie loert er op de loerders dus, even uit de losse pols vertaald nu.
De DDR heeft het niet gehaald. Misschien juist OMDAT er zoveel geloerd werd.

De Verenigde Staten hebben bijna in ieder land ter wereld een militaire basis. Dit in het kader van het wederzijdse veiligheidsbelang en de immer dreigende vijandigheid van dat enkele land dat geen basis op zijn grondgebied heeft. Iran, Rusland (hoewel?), China, Ecuador misschien – je bent nooit te klein om geen basis te hebben. São Tomé & Príncipe zijn voorzien, bijvoorbeeld. Natuurlijk vanwege het Overal Dreigende Gevaar van Terreur officieel, in de praktijk omdat er olie, heel veel olie wordt vermoed in de Golf van Guinea.
En als de bevolking van ST&P die basis zat zijn zal men het laten weten. Het regime zal met de staart tussen de benen vertrekken en de bezettende militairen staan voor de keus zelf maar te schieten of te vertrekken. Ik noem even een willekeurig voorbeeld over een landje dat het nieuws niet zal halen.

De machthebbers zullen de kliklijn blijven gebruiken, de camera’s op straat en dit alles bovenop het Alomvattende Grote Loeren dat dit weekeinde bekend werd. Al uw bewegingen op het wereldwijde web, uw telefoonverkeer, weet ik veel, het wordt bekeken en opgeslagen. En weet u waartoe dit dient?
Ik twijfel niet aan de oprechtheid van de klokkenluider in dit geval, Edward Snowden. Maar hij vervalt van de ene illusie, over de geweldige vrije democratie van de VS, in de andere, de totale bewakingsstaat.
Het gaat er niet om dat wie niets verkeerds doet niets te vrezen heeft. Daartoe dient het beloeren van iedereen niet.
Iedereen in de gaten houden op alle punten betekent niemand op welk punt dan ook in de gaten houden. Eenvoudigweg omdat het onmogelijk is. En omdat het beloeren van mensen intelligentie veronderstelt, groter dan bij degenen die zo onvoorzichtig zouden zijn iets opstandigs te plannen via een afgeluisterd medium.
Die Al-Intelligentie hebben de machthebbers niet in huis. Ze zijn God niet…

Het griezeligste aan de onthulling over het grote afluisteren is dat zij niets zal uitmaken. Ik zie het alweer op twitter. “Verrader”. “Wie geeft er nou een baan van tweehonderdduizend dollar per jaar op om dit te zeggen?”
Houd maar op.
De onthulling zal in de VS niets uitmaken.
En daarbuiten wisten de mensen al waar de VS voor staan.
Zeker, het is betreurenswaardig dat het niets zal uitmaken. Het kan wellicht alleen maar meevallen. Hopelijk heb ik ongelijk. Maar ik vermoed van niet.

1 gedachte over “Twee ton of op de vlucht – de loerende staat waakt over u”

  1. Inderdaad, of je nu in China woont of in’t ‘vrije westen’ de ‘machthebbers’ houden graag een oogje in het zeil. Maar ook de bedrijfsboys en girls van Google en aanverwanten vinden het leuk gegevens te verzamelen, koppelen en door te verpatsen. En iedereen werkt lustig mee op vrijwillige en ‘transparante’ basis.

Reacties zijn gesloten.