Spiritualiteit als tegengif tegen kapitalisme (3)

Ieder mens is spiritueel, maar daarom niet per definitie religieus. Het gaat er mij niet om het vernietigende kapitalisme te vervangen door spiritualisme (alhoewel, alhoewel…). Dat kan per definitie niet, spiritueel zijn is geen hobby of bezigheid, dat zijn we, geestelijke wezens,  of je nu wil of niet. Voor de liefhebbers zou ik willen stellen dat alles bewustzijn “is”. Zen kent onder meer de “mind-only” school, dit spreekt mij het meest aan, daar kom ik telkens weer op uit, net als Anarchisme vrijwel vanzelfsprekend is geworden.

Religie is meestal verbonden aan een of meerdere goden, daar heb ik verder niets mee, ook niet met alle regels en instituten. Over Zazen wordt veel geschreven, maar de vraag wat het nu “is” kan en wil ik ook niet beantwoorden. Gewoon doen als het je wat lijkt. Kan Zen helpen in de anti-kapitalistische strijd? Zeker wel, dat is mijn stellige overtuiging. Even wat dingen op een rijtje gezet:

– Het intellect, analyses, gedachten, omschrijvingen en beschouwingen leiden ons veel te veel af. De meeste dingen weten we vanuit  ons hart. Hoeven we niet  over te praten, te schrijven noch te denken. Het brengt maar verwarring.

– Een rustige heldere geest kan ons helpen de juiste beslissingen te nemen en belangrijke zaken te onderscheiden van onzinnige.

– Rustige kalme mensen krijgen ze niet kapot, of ze moeten je afschieten, maar (de) geest is en blijft altijd vrij. Het Kannietisme is in de vrijheid van (de) geest onbekend.

– Zodra je beseft dat in het kleinste deeltje het grote geheel aanwezig is en vice versa, ook wel het Al genaamd, kan het niet  missen dat je de juiste keuzen gaat maken. Je zal dan niet meer vernietigen maar scheppen.

Nu kan je zeggen: ja maar, deden zij dat maar, lui zoals Teeven en Samsom en de rest van dat rotvolk. Is ook zo. En dat gedrag moeten we ook niet accepteren, is fout, moet stoppen en wel onmiddelijk. Toch is het mijn stellige overtuiging dat wijzelf sterker moeten worden, massaal, en dat de wisselwerking er uiteindelijk voor gaat zorgen dat zij geen kant meer uit kunnen. Er lopen teveel makke schapen en kippen zonder kop rond die alles maar voor zoete koek nemen.

10 gedachten over “Spiritualiteit als tegengif tegen kapitalisme (3)”

 1. Je heb mensen die sociaal bewogen zijn en mensen die dat hele begrip niet kennen.

  Daar zit het hele probleem. Makke schapen kijken voetjebal en een GS tietuh topic. Maar eens een docu van bijv. de VPRO (hoe gekleurd die ook kan zijn) over bijvoorbeeld kinderarbeid in India en dat dat via via ook ons uiteindelijk zal raken. Dat gaat de makke schaap te ver. Te moeilijk, te links, te sociaal, te ver van mijn bed.

  Het is heel raar in een land van 99% plebs we toch masaal stemmen op 1% elite. Maar het is een keihard feit. Brood en spelen. Het Sportjournaal na het “echte” nieuws. 10000 dode kinderen in Nepal en daarna! Johan Cruyf heeft een nieuwe tandenborstel gekocht! YES!! alles komt goed! En we slapen rustig verder.

  Millieu wordt hier pas een issue als er kwik uit je waterkraan komt. Wel sportjournaal…. maar geen millieu journaal ? WTF ? huh?

  Wie deden er ook al weer boekverbrandingen of vonden iets ontaarden kunst ?

  Over rustige mensen gesproken die kalm en doordacht zijn. Nelson Mandela, Martin Luther, Gandhi, Gorbatsjov vs Hitler, Stalin, Musolini, Reagan, Bush, Tatcher. Je ziet het verschil.

 2. @ Over Zazen wordt veel geschreven, maar de vraag wat het nu “is” kan en wil ik ook niet beantwoorden. –

  Grappig. Daarboven heb je de vraag al beantwoordt.
  @ …dat alles bewustzijn “is” .
  *
  waarbij de hoogste vorm een Stil bewustzijn is.

 3. dit zijn drie goede artikelen, en reageren zal het vrees ik niet helderder maken.

  waag toch paar opmerkingen;

  Alle pogingen tot alternatieven voor het kapitalisme lopen steeds vast in het najagen van individuele belangen en macht. Blijkbaar is er meer nodig dan een beter systeem, idealen en goede wil. Ben ervan overtuigd dat iets dat helpt te leren vrijer te kijken, conditioneringen, angsten, behoeften aan macht etc te doorzien, hard nodig is.

  Doe niet aan zen, las er wel over. Misschien is het niet iets waar je aan kunt doen. Denk altijd dat je er heel hard van gaat lachen.
  Maar wat die man in Turkije deed, daar op het plein had ermee te maken. Het doorbreken van het patroon van actie en tegenactie door tot in het absurde een gegeven bevel op te volgen, waardoor het terugslaat in het gezicht van de macht. Een vorm van geweldloos verzet die me zeer aanspreekt. Aanzet tot denken, en aan het lachen maakt.

  waarom vind je dat @2 uit zijn nek kletst?

  en verder weet ik het ook niet.

 4. @4:

  Inderdaad veel valt er niet over te zeggen zonder dat het verwarrender wordt. Maar reflectie, bezinning, doe je wel degelijk, en daar hoeft niet per sé een kaartje ZEN aan te hangen.

  Als je er hard van gaat lachen is dat alleen maar goed lijkt me. Doen we ook te weinig wellicht.

  von Ramsberg reageerde ik wat te fel op, je hebt gelijk. Toch wat theorie: Als alles mind-only is, en dat denk ik van wel, heb je geen verschillende soorten in bewustzijn. Het is wat het is/niet-is.

 5. @2: von Ramsberg

  Ik reageerde wat te kort door de bocht, waarvoor excuus. Graag wil ik, mocht jij dat ook willen, verder babbelen.

 6. In het kader van spiritualiteit zou je toch wel wat meer reaguurders hier willen zien. Het land is echt op een glijdende schaal naar beneden maar het aantal bezoekers hier lijkt me niet groot. (kan me vergissen). Kwaliteit > Kwantiteit ???? 🙂

  Is Krapuul nu echt voor de fijnproevers van het vrije woord ? los van mijn eigen ongerijmdheid…

  We zijn dus echt een rechts KUT land…. ???

 7. Nog een toevoeging een goed gevoel voor humor. Humor is ook goed. Want rechtsen hebben vaak geen gevoel voor humor daarom ook dat vele caberatiers sociaal bewogen zijn. Het gevaar is dat de rechtsen die ook nog eens slecht zijn in het relatieveren je dan met de dood bedreigen omdat ze voor schut gaan en er dan achter komen dat ze worden uitgelachen om hun domheid. Vinden ze niet leuk.

  Theo Maasen over de PVV is daar een goed voorbeeld van.

Reacties zijn gesloten.