De e-sigaret of hoe politici ons kapot proberen te maken

Niet iedereen staat even stevig in de schoenen en zo is het gekomen dat een grote groep van onze soortgenoten graag gebruik maakt van deze of gene stof. Een goed voorbeeld is uiteraard roken. Roken is echt vreselijk. Zelfs verstokte rokers zullen dit beamen. Een pakje Zware Van Nelle met vloei kost tegenwoordig zo’n 21 gulden. Ik noem de guldens om “Het Beleid” van de overheid te laten zien. Want dat er beleid is staat buiten kijf: duurder maken. Afgezien van de kosten heb je met roken natuurlijk ook te maken met het gezondheidsaspect. Bij de ingangen van ziekenhuizen zie je ze wel eens staan. Mensen met een infuus en een slang in hun neus en een peuk in hun bek. Doen ze dit vrijwillig? Nee: ze zijn verslaafd aan nicotine.

Maar behalve nicotine zit er nog veel meer in tabak. Op deze site zie je bijvoorbeeld dat er in een sigaret 60 kankerverwekkende stoffen zitten. Dit betreft meestal toevoegingen aan de tabak om de tabak minder onaantrekkelijk qua smaak te maken. Maar de toevoegingen maken de sigaret dus schadelijker. Enerzijds zit er dus nicotine in die je verslaafd maakt, anderzijds zitten er kankerverwekkende stoffen in om het lekkerder te laten smaken. Je zou dus zeggen dat de overheid in actie komt. Sigaretten verbieden of op zijn minst nicotine en schadelijke stoffen eruit. Maar nee, niets van dat alles. Duurder maken, dat wel.

Maar het is 2013 en de tijd staat niet stil. Veel rokers stappen terug in de tijd en halen in België kilo’s tabak en draaien hun eigen sigaretten. Maar er zijn ook rokers die kijken naar de toekomst en zijn begonnen elektronisch te roken. Als je elektronisch rookt dan verbrand je geen tabak, maar je verdampt een vloeistof met een smaakje, en eventueel (meestal uiteraard) nicotine. De techniek is de laatste 10 jaar enorm verbeterd. Er zijn hele volksstammen ex-rokers die zichzelf tegenwoordig dampers noemen.

Op dit forum bespreken ze hun nieuwe gewoonte. Allemaal mensen die blij zijn dat ze ’s ochtends niet meer rochelend wakker worden. Dat ze zich veel lekkerder voelen. Dat hun huis- of longarts ze complimentjes geeft. Dat ze veel meer adem hebben. Dat hun huis niet meer stinkt. Dat hun longen er veel beter uitzien op longfoto’s. Dat ze beter kunnen ruiken. Dat er niemand meer mee-rookt. Dat ze niet meer kortademig zijn. Dat hun huid beter is geworden. Dat ze ermee van hun rook/nicotine verslaving af zijn gekomen. Dat ze veel minder geld kwijt zijn. Mensen die na 34 jaar zware shag roken vinden dat elektronisch “roken” veel lekkerder is. En ga zo maar door.

Maar ja, dat is wat De Mensen vinden.

De politici die vinden heel wat anders. Er is niets zo kut voor een politicus als iets dat mensen fijn vinden en waar politici niks over te zeggen hebben. Dus zijn politici al jaren bezig om elektronisch roken te “ontmoedigen”. Liefst eigenlijk verbieden of zo. Maar dat kan niet. Dus vinden ze elektronisch roken “een medicijn”. Tegenwoordig zijn er zelfs volstrekte idioten bij de PvdA die vinden dat mensen die elektronisch willen roken hun spullen maar bij de apotheek moeten halen, op doktersrecept. Kijk trouwens ook even naar de drogredenen die de politici aanvoeren om dit te doen.

Nog afgezien van de criminalisering van de “gebruikers” en het betuttelende karakter van zo’n maatregel, bestaat er ook nog zoiets als “de stijging van de zorgkosten”, u heeft er wellicht wel eens iets over gehoord. Apothekers zijn feitelijk niets meer dan dozenschuivers maar voor de vorm hebben ze nog een stukje inhoud weten toe te voegen aan hun bestaan. Ze doen nog een stukje controle achteraf. Bijten de verschillende medicijnen elkaar niet? Iets dat de arts al heeft gecheckt uiteraard. Haalt de patiënt zijn medicijn wel op tijd op? Iets dat uiteraard des patiënts is. Apothekers zijn overhead. Een voorbeeldje van overhead in de zorg zijn de zogenaamde “stomazakjes”. Een stomazakje kost 17 cent, maar CZ koopt ze in voor 4 euro.

Dit is de machine waar de PvdA Het Nieuwe Roken in wil gooien. Hiermee gedraagt de PvdA zich dus als een kleuter die zand, of suiker gooit in de benzinetank van een auto. En als het zo goed als onmogelijk maken van het elektronisch roken niet werkt dan weten de politici uiteraard wel iets anders: duurder maken. Of CDA/VVD-stijl een buitenproportioneel onderdeel van het justitie-apparaat inzetten om de boel te “bestrijden” en hun criminele vriendjes rijk te maken.

De Mensen op hierboven genoemd forum die zo blij zijn dat ze eindelijk van hun klotesigaretten af zijn, ja daar schijten de politici op.

Hoe lang pikken we dit nog?

35 gedachten over “De e-sigaret of hoe politici ons kapot proberen te maken”

 1. En dan over een jaartje of wat tegen longkankerpatiënten die gewoon zijn blijven roken zeggen dat het hun eigen schuld is dat ze die ziekte hebben, en dat ze hun behandeling dus zelf moeten betalen. Dat lijkt me geheel in de lijn van de ontwikkelingen.

 2. Ooit is doorgedreven dat apothekers niet meer zelf pillen mochten draaien en poeders bereiden en dat zij slechts doorgeefluik voor de farmaceutische industrie mochten zijn. Ik denk niet dat het een eigen keuze van de branche is.
  Farmacie was nog niet lang geleden een zware academische studie. Voor het verkopen van pillen zal een soort middenstandsdiploma volstaan.

 3. Hear, hear!

  Spijker op de kop: terwijl wij mensen spreken die dolblij zijn dat ze van de shag af zijn, of klanten hebben die helemaal zijn gestopt met roken dankzij de e-sigaret, zijn politici bezig met verbieden en begrenzen met een grinnikende tabakslobby op de achtergrond. Goed voor het volk is slecht voor het bestuur…

 4. Hier zakt mij de broek werkelijk helemaal van af! ‘Je wilt het wel reguleren’ aldus één of andere PvdA muts. Nee, die e-sigaret gaat straks minder winst betekenen voor Irene Asscher, de moeder van zoonlief met dezelfde hobby als….
  Want de door lijken zo geobsedeerde familie Asscher heeft middels een ongetwijfeld lucratief commissariaat van mama Irene een voet tussen de deur bij longkankerproducent Philip Morris.
  Of ze wel eens wakker ligt van 19000 doden per jaar als gevolg van kanker veroorzaakt door roken schijnt ze geantwoord te hebben ‘niet echt’.
  En Neerland’s nationale huilbaby…die schijnt ‘trots’ te zijn op ‘zijn machtige mama’ volgens een interview in het Parool.
  Zo rolt de familie des doods genaamd Asscher.
  http://www.tabaknee.nl/tabakslobby/de-mensen-achter-de-lobby/28-de-mensen-achter-de-lobby/96-irene-asscher-vonk-commissaris-van-de-duurzame-sigaret

 5. We weten allemaal dat een medidische classificatie een de facto ban inhoud op de e-cig. Kijk maar naar België waar dit reeds het geval is en waar het FAGG elke zending naar een partikulier in beslag neemt als zijnde illegale medicijnen, die nergens in een apoteek te krijgen zijn.

  In Nederland werd de minister die hetzelfde betrachte reeds teruggefloten door de rechtbanken.

  Verhinderen om te stoppen met roken is miljoenen de dood injagen (roken is dodelijk, het staat zo op elk pakje) om zo de monsterwinst met de tabaksaccijnzen te kunnen vrijwaren, men zou ze huurmoordenaars moeten noemen i.p.v. ministers.

 6. zou een prima betoog zijn ware het niet dat Jolanda rokers weer eens neerzet als verschrikkelijke zielepieten

  derhalve waardeloos stuk

  SAY LOUD I SMOKE N PROUD
  fuckin hitlers !

 7. @11:

  [ SAY LOUD I SMOKE N PROUD fuckin hitlers ! ]

  Ben je tegen de EU dan ben je een Wilderssfan.
  Als gedacht wordt dat je iets tegen mensen hebt die roken ( wat niet waar is, maar ok), dan ben je een Hitler.

  Het kan wat mij betreft wel eens wat minder dit soort gekrijs.

 8. Als men mij wil behandelen als een jood in de jaren 30 mag ik de mensen die daar om staan te juichen best voor hitlertjes uitmaken

 9. Overigens is het rookverbod een nazi uitvinding
  serieus Hitler haatte rokers en men mocht in openbare ruimtes niet roken . Al ging zelfs hitler niet zo ver als onze regering

 10. @jolanda jij maakt me uit voor een zielig rochelend mannetje

  zware shag rokers rochelen niet dat doen sigarettenrokers vooral omdat daar allerlei rotzooi in zit
  pikant genoeg zijn alle onderzoeken mbt roken gedaan op sigaretten NOOIT op zware shag
  Zelfs betuttelaar Els Borst wist dat . Die zei : als je rookt rook dan zware shag

 11. Ook maar even off topic @16: dat is totale onzin die je daar verkoopt. Ga eens bij een sigarettenfabriek kijken zou ik zeggen.

 12. Waarom zou ik daar gaan kijken . Ik vind sigaretten niet lekker

  Welke onzin verkondig ik precies?
  Bedoel je dat er in sigaretten geen rotzooi zit?
  Vreemd want dat is nu juist waar de EU afspraken over gemaakt heeft dat binnenkort bepaalde rotzooi niet meer in sigaretten zitten mag.

 13. Ik vind sigaretten ook niet lekker, rook ook zware.

  Maar je moet niet vertellen dat er in sigaretten rotzooi zit en in zware minder of niet, da’s namelijk niet waar.

 14. Is wel waar – het sauzen bij sigaretten gaan de meeste smaakstofjes in
  Logisch ook want het is gewoon mot in een vloeitje met een filter om het niet in je mond te krijgen
  Feitelijk is het een afvalprodukt van shag en sigaren dat inmiddels in de wereld de standaard geworden is .
  Dat is extra klote omdat ik best wil emigreren maar dat landen waar je zware shag kunt kopen zowat op een hand te tellen zijn en die liggen allemaal in de EU en wie wil er nu in de EU wonen ?
  Het is dom van me te blijven omdat wij ook Griekenland achterna gaan en dat ik dan straks bukshag moet roken dankzij de EU van Sjaak de Schele

 15. Shag word net zo hard gesaust. En sigaretten zijn geen afvalproduct, het word gewoon fijner gesneden.

 16. ach … ik ga niet ruzie maken met een broeder in de zware shag

  toch heb ik gelijk

 17. ps

  wordt jij sochtends rochelend wakker zoals hoofdredacteur Jolanda van den Heuvel stelt?

 18. Verder mee eens de E sigaret (smaakt negers naar en is alleen fijn voor in het vliegtuig en dergelijk momenten die je normaal als marteling ervaart) geen medicijn is . Roken is een medicijn
  Het is algemeen bekend dat mensen met psychische klachten vaak kettingrokers zijn . In landen als Mexico kun je overigens sigaretten halen bij de Apotheek .
  Waarom roken mensen met psychische klachten zoveel?
  Nou omdat deze wereld erg onaangenaam is en tabak maakt het dragelijk . Sinds het haardvuur vervangen is door de tweede kamer is het tevens het enige dat we hebben als mens om ons meer mens te voelen . Iedereen die de luxe van een open haard zich kan veroorloven weet dit ; rook brengt rust

 19. @EXELENTIE ZWEMBAD .Dan had borst het ook bij het verkeerde eind ,want juist de zaken die men toevoegt aan die ZWARE SHAG ,die zijn extra schadelijk .Het minst schadelijke toevoeging is drop .De verdere SAUSING bestaat uit een hoop chemische middelen ,beslist niet echt gezond .

 20. Ik vergat nog iets ,de meest schone en ook duurste tabak ,waar zware tabak van gemaakt werd was ook de duurste .Deze was verpakt in linnen balen en mocht alleen met je handen opgepakt worden ,en niet met de haak die normaal in de haven gebruikt werd .Deze tabak vind men terug in de zwaardere FRANSE tabak .

 21. @28
  bron?
  @29

  gailasses ofzo? vies spul smaakt naar de geur van tabak in bier

 22. Goed artikel, wij merken dagelijks uit reacties van onze klanten dat men erg blij is met de e-sigaret. Wat ik nog het ergste vindt is dat er inmiddels enorm veel wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar de e-sigaret. Deze onderzoeken worden door onze overheid schijnbaar niet gelezen, maar andere bronnen die een negatieve inslag hebben worden zomaar als waarheid geaccepteerd terwijl deze vaak niet eens onderbouwd zijn.

 23. Ah, een spammer hierboven die maar wat graag leugens verspreidt.

  “Wat ik nog het ergste vindt is dat er inmiddels enorm veel wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar de e-sigaret.”

  Dat klopt, in ieder geval, echter niet zozeer in de zin zoals deze spammer wenselijk acht. Het gehalte aan ‘werkzame stoffen’ is dermate hoog, dat kinderen er dood van (kunnen) gaan, na inhalatie. Zie o.a.: https://en.wikipedia.org/wiki/Nicotine_poisoning

  Het percentage is -hoe dan ook- tevens ongezond voor volwassenen. Maar dat moge duidelijk zijn.

  Nota bene ‘het/ de’ https://en.wikipedia.org/wiki/Food_and_Drug_Administration (in Amerika) heeft *noodgedwongen* meerdere -al dan niet tijdelijke- regels moeten invoeren om enig schade aan de gezondheid van burgers, zoveel mogelijk te voorkomen.

  Spammers zoals hierboven hebben veelal maling aan enig gezondheid, aangezien men een product wil verkopen. Los van mogelijke SEO-foefjes.

  Wetenschappelijke bronnen evt. beschikbaar, dampertje. Incl. die over de toegevoegde stoffen en het carcinogene gehalte van deze.

  En nee schat, ik trap niet in propaganda.

  Een dampertje is niet veel meer dan “Methadon voor rokers”. Deze zware roker wacht de verdere onderzoeken nog wel even af i.p.v. af te gaan op commerciële sufkutjes zoals hierboven.

  Paf/ damp gerust verder, ‘oh Wij verslaafden’. Steek ik dadelijk even een pure wiet joint op, aangezien mijn vaporizer kaduuk is. ;-P

 24. De e-sigaret is een Chinees complot om ons allemaal kapot te maken !

  Net als dat nu ADO in Chinese handen is !!!

  Sorry, even teveel rechtse onzin gelezen in de commentaren.

 25. @Marc Sinds ik ruim een jaar terug een e cig kocht ben ik steeds minder gaan roken. Ik heb meer dan 30 jaar gerookt en rook nu al 4 maanden helemaal niks meer ook geen e-cig. Ik denk dat oordeelkundig gebruik van de e-cig veel gezondheidsschade kan voorkomen onder bestaande rokers. Daar zou het beleid op gericht moeten zijn. http://www.acvoda.nl/2013/11/15/appel-franse-artsen/
  Er is alle reden voor zinnig beleid onafhankelijk van welke lobby dan ook (de tabak, de pharma/nicotine-vervangers of de e-cig industrie). Van de reclame van Flavor Vapes wordt ik ook niet blij https://www.youtube.com/results?search_query=flavor+vapes+commercial

  Ja nicotine is een giftige stof, dus niet aan kinderen geven.
  Carcinogene stoffen in de dampvloeistoffen zijn een fractie van die in tabak.
  Er zit meer teer in wiet dan in tabak, dus meer carcinogeen en meer longschade.
  http://www.deondernemer.nl/wetenschap/167048/Joint-geeft-longkanker.html
  Dampen is idd beter dan roken

Reacties zijn gesloten.