Reïntegratie werklozen heeft al tientallen miljarden gekost – alleen nog niets opgeleverd

Iedereen weet dit al jahahahahahaaaaaaaaaarenlang. En toch besteedt onze overheid er gemiddeld ieder jaar 2 miljard euro aan: reïntegratie van werklozen. Gemeenten en UWV’s lukt het niet om banen te vinden voor werkzoekenden. Had iemand dit verwacht dan? Er is met dit werkeloosheidsgedoe een klein probleem. Er is 1 vacature en er zijn 6 werkelozen. Dan kun je op je kop gaan staan als gemeente als UWV maar je vindt geen 6 vacatures als er maar 1 is. Het is dus, gek genoeg, niet eens te wijten aan lamlendigheid, amateurisme en pure onkunde van onze (gemeente-)ambtenaren, nee het is zelfs gewoon een onmogelijke opdracht.

Ook als het rijk er 2 miljard per jaar in steekt, blijft het een onmogelijke opdracht.

Uw geld hier
Uw geld hier

Al stak het rijk 10 miljard per jaar in de reïntegratie van werkzoekenden dan was het nog steeds een onmogelijke opdracht. Probeer het eens te visualiseren. Er is een reïntegratie-klasje. Hans komt binnen en zegt: “goedemiddag, ik ben Hans en ik ben een werkloze”. “Welkom Hans!” roept het klasje en ze applaudiseren. Vervolgens gaat Hans, die een academische opleiding heeft en 30 jaar werkervaring, van het reïntegratiebureau leren hoe hij een sol-li-ci-ta-tie-brief moet schrijven en gaan ze met zijn allen op de (niet werkende) website van het UWV kijken of er inmiddels al op wonderbaarlijke wijze 6 vacatures ontstaan zijn in plaats van die ene.

Zo werkt reïntegratie. Niet dus.

Maar zeg niet dat die 2 miljard per jaar (blijkbaar dus al zo’n 50 miljard tot nu toe) zomaar weggegooid zijn, integendeel! Honderden politici hebben hier goud geld mee verdiend. Sommige leven er nu nog van als een vorst in Frankrijk terwijl ze al jaren geen politicus meer zijn. Duizenden ambtenaren leven hier goed van. Honderden projectmanagers wonen in prachtige vrijstaande woningen hiervan!

Mensen die werkelijk nergens toe in staat waren zagen het licht en richtten reïntegratiebureaus op. Dit heeft ze vele miljarden opgeleverd! Dit is allemaal ten goede gekomen aan de economie. Welke economie dat weten we niet maar er zijn gewoon economieën waar die miljarden uitstekend terecht zijn gekomen!

Was er trouwens pas geleden niet plotseling een superambassadeur voor de jeugdwerkloosheid opgericht of zoiets? Dat was zo’n politica die uitgerangeerd was en die moesten ze toen een baantje geven. Kan even niet op de naam komen.

Die kan die reïntegratiebureaus allemaal opzoeken en dan kunnen ze samen op vakantie gaan, ik bedoel op studiereis. Er bestaan vast wel landen waar reïntegratie van werklozen SUPERGOED werkt!

Of zie ik het verkeerd? Bestaat dat nergens en spoelen we voor niets al decennialang 2 miljard per jaar door de plee?

8 gedachten over “Reïntegratie werklozen heeft al tientallen miljarden gekost – alleen nog niets opgeleverd”

 1. Ja, maar het is best veel geld waard om werkelozen vooral te laten blijven denken dat het hún schuld is dat ze werkeloos zijn. Niet de schuld van multinationals die liever slaven in andere delen van de wereld voor hen laten werken, of van diegenen die de steeds kleinere hoeveelheid werk tgv automatisering het liefst bij een zo klein mogelijke groep mensen concentreren omdat dat goedkoper is.
  Dan kun je namelijk fijn op uitkeringen korten en dwangarbeid invoeren voor bijstandsgerechtigden.

 2. “zo’n politica die uitgerangeerd was en die moesten ze toen een baantje geven. Kan even niet op de naam komen.”

  Komkom, wie herinnert zich nu niet de grote etnische zuiveraarster Mirjam Sterk? (CDA)

 3. Dit is al jaren bekent ,het is alleen kassa voor die bureau, s .En vaak zijn die van vriendjes of partij genoten .Het zal nog wel erger worden ,jaren terug kreeg zo een bedrijf kop geld a, 17000 Euris per kop .kassa .En toen dat te veel in de kijker liep moest men resultaat leveren .Is ook niets geworden .Het is geld verschuiven over de hoofden van werkzoekenden ,met dwang van korting .

 4. Uitgerangeerd? Mirjam Sterk is uit 1973! Welnee, zij moet haar schaapjes (lees: leuk baantje bij de EU of een hele grote bank) nog op het droge zien te krijgen.
  Maar kom, wat zegt Lodewijk Asscher over haar: “Het is iemand die ervaring heeft in de politiek, die mensen enthousiast kan maken en die enorm veel energie heeft. Letterlijk een hardloopster die in staat is om meters te maken.”
  *kuch*kuch*kuch* Mag ik ff een teiltje? Ik word (als belastingbetaler) niet goed…..

  http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2013/04/03/sterk-nieuwe-ambassadeur-jeugdwerkloosheid.html

 5. Zo’n zelfde verhaal kan je ook wel over de volstrekt zinloze sollicitatieplicht schrijven. Iemand die 30% van zijn inkomen heeft ingeleverd met uitzicht op de bijstand gaat echt wel solliciteren hoor. Door die sollicitatie plicht komen er echt geen banen bij, nou ja, bij het UWV dan om die hele administratie te controleren en boze brieven te schrijven. En bij de werkgevers misschien die op elke vacature 160 reacties krijgen te verwerken waarvan 90% niet aan de eisen voldoet maar toch heeft gereageerd om aan de schrijfplicht te voldoen.

 6. wat zou het effekt voor onze echte economie zyn geweest wanneer een deel van deze geldsmytery gebruikt zou worden voor hulp aan ZZP ers en kleine bedryven, die dankzy de bezuinigingswaanzin van Dysselblom(PVDA)
  naar de kloten geholpen worden.

  natuurlijk is een sollicitatie dwang voor mensen boven de 60 met 40 werkjaren pure fascistoide sadisme.

Reacties zijn gesloten.