SP-kamerlid Jan de Wit was een malloot die er niets van begreep

Groot was de consternatie, gisteren, toen ik op deze site berichtte dat de SP steun gaf aan het indienen van een PVV-motie die letterlijk inhield dat de bijbel op het bureau van kamervoorzitter Van Miltenburg moest blijven staan, maar dat “het gruwelijke haatboek de koran” verwijderd moest worden.

Ik vond het namelijk opvallend. De vraag werd gesteld “wordt deze motie voldoende ondersteund” (deze vraag wordt altijd gesteld, is bijna (maar nog niet helemaal) een formaliteit. Ik zat dus toevallig even naar dat debatje te kijken en terwijl de vraag gesteld werd ging de arm van SP’er Van Raak al de lucht in. Hij ondersteunde het indienen van de motie, hetgeen ik aldus vermeldde in mijn artikeltje.

Quote:

PS: de SP steunde uiteraard het indienen van de motie van de PVV om ALLEEN de Koran te verwijderen en de rest te laten staan. Het is namelijk een goed gebruik in de Tweede Kamer om moties van wie dan ook te ondersteunen. Maakt niet uit hoe fascistisch de partij wiens motie je ondersteunt ook is. Een motie is gewoon een motie en deze motie zál ondersteund worden, aldus de SP. Stel Hitler diende een motie in om alle gouden tanden bij alle Joden uit te rukken: de SP zou ‘m ondersteunen. Zo rolt de SP. Een goed gebruik is een goed gebruik. Allahu Akbar de Koran blijft in de Tweede Kamer DANKZIJ de #PVV).

Dus toen begonnen mensen te gillen op twitter, dat ik achterlijk was, en dat ik er geen snars van begrepen had. En dat ik het verschil tussen het indienen en het daadwerkelijk steunen van een motie niet weet. Immers het is een “goed gebruik” in de kamer om het indienen van ALLE moties ALTIJD te ondersteunen immers Voltaire en bladiebla. En wat ik had opgeschreven was een vergissing, nee een KEIHARDE LEUGEN, en mythes moesten gedebunked worden.

Van Raak had het indienen van deze motie alleen maar ondersteund OM HEM VERVOLGENS KEIHARD TE KUNNEN NEERSABELEN IN HET DEBAT. Ja. Dream on, is mijn reactie hierop. Van Raak heeft helemaal niets neergesabeld. Hij heeft met zijn guitige koppie een kwinkslagje gemaakt. Iedereen zei hi hi hi ha ha ha. Maar keihard neersabelen, euh nee.

De vraag stellen of het indienen van een motie voldoende ondersteund wordt is geen retorische vraag. Je kan hem namelijk met ja of met nee beantwoorden. Daarom wordt de vraag ook gesteld. De vraag wordt niet gesteld omdat het antwoord altijd verplicht ja is volgens goed gebruik. Je kan zelfs zeggen: ik ondersteun het indienen van deze motie niet want ik vind de PVV met hun ranzige gedachtengoed van een smerigheid waar ik niet dood naast gevonden wens te worden.

Een beetje zoals SP’er Jan de Wit deed in 2007:

Uteindelijk trok SP-Kamerlid Jan de Wit zijn steun voor het indienen van de motie in. “Ik doe dit niet graag. Elke fractie moet moties kunnen indienen. Maar een discriminerende motie wil ik niet geacht worden te steunen”, aldus De Wit. Andere fracties volgden, waarbij termen vielen als ’dit hoort niet in een democratische rechtstaat’ (GroenLinks) tot ’ik vind het een schande’ (PvdA) (NRC).

Wat een idioten waren die kamerleden in 2007. Die begrepen er helemaal niets van. Gelukkig begrijpt de SP + aanhang het nu allemaal perfect.

31 gedachten over “SP-kamerlid Jan de Wit was een malloot die er niets van begreep”

 1. Even terzijde: het is niet toevallig dat het vermaarde citaat van Voltaire niet in het originele Frans op het net te vinden is en wel volop in het Engels. Het is helemaal niet van hem maar van zekere Evelyn Beatrice Hall, die in 1906 een boek over “de vrienden van Voltaire” heeft geschreven.
  Maar ja, Churchill heeft ook zoveel gezegd (en dat dan niet in het Frans).

  En in de Tweede Kamer gaat het niet om zomaar het recht dingen te zeggen. Het getuigt van volkomen gebrek aan eerbied voor dit hoogste college van staat om een dergelijke motie zelfs maar in te laten dienen.
  Maar we hoeven nergens meer verbaasd over te zijn – en dat binnen nog geen zes jaar…

 2. Als dit soort moties ingediend mag worden moet het toch ook mogelijk zijn een motie in te dienen waarin verklaard wordt dat de PVV een partij met nazistische trekken is. Gewoon voor de lol eens doen, kijken wat er gebeurt.

 3. Die lui moeten gewoon eens en plein public tot op het bot beledigd worden, zoals zij zelf dat al jaren menen te mogen doen met anderen.

 4. ‘…constaterende dat kamerlid Fritsma een treffende gelijkenis vertoont met Heinrich Himmler, en gaat over tot de orde van de dag’.

 5. ‘…constaterende dat het intellect van de premier ruimschoots onderdoet voor dat van Donald Duck en gaat over tot de orde van de dag’

  ‘…constaterende dat de vice-premier zich bezig houdt met zaken waar de Holocaustorganisatoren van weleer zich eveneens mee bezig gehouden hebben en beseffende waar dat toe leidde…en gaat over tot de orde van de dag…’

  ‘…constaterende dat Diederik Samsom een corrupte, vunzige, smerige charlatan is die het leed van asielzoekers geen zak interesseert en hooguit gebruikt danwel misbruikt ten einde zijn over lijken gaande carriere te faciliteren en gaat over tot de orde van de dag…~

  ‘constaterende dat Fred Teeven een Schreibtischmörder a la Adolf Eichmann is en gaat over tot de orde van de dag… ‘

  En zo kunnen we nog heel lang doorgaan.
  Goed stuk vd Heuvel!

 6. Ga jij maar ergens anders opdrachtjes uitdelen. Hier schrijf ik wat ik wil en wat SP zombies vinden daar schijt ik op.

 7. Opflikkeren? Met alle genoegen. Ik dacht dat Krapuul een prikkelende, lezenswaardige site was, de moeite van het lezen waard. Maar als het alleen maar gaat over dit soort geneuzel op de vierkante millimeter, dan ben ik gauw klaar. En jij ook, lijkt me. Mierenneuken leidt tot hele kleine micro-orgasmes, schijnt het, dus knipper vooral niet met je ogen.

 8. Als de SP’ers (inclusief “persvoorlichter”) gisteren niet zo spastisch hadden gereageerd dan had dit stukje hier niet eens gestaan. Blijkbaar had ik toch weer gelijk.

 9. @7:

  [ Wil je nou werkelijk hier de discussie van de dag van maken? ]

  Nou dat lijkt me nog helemaal niet zo gek nee, want de SP deed raar en doet raar. Fatsoenlijke antwoorden krijg ik nooit van hen of hun kiezers. Moeilijk hè? Nee zeggen tegen de PVV? Moeilijk hè? Nee zeggen tegen 30% Nederlandstalige muziek op de radio, om eens wat te noemen? Moeilijk hè? Nee zeggen tegen Teeven? Want jaja, de SP wil gaan regeren hè? Maar daarvoor moeten eerst nog wat stemmetjes van de PVV worden weggehaald. Waarin verschillen die partijen eigenlijk van elkaar? De SP heeft (nog) een netter smoelwerk?

 10. @10 Het braaf ondersteunen van nazistische moties is geen gemierenneuk op de vierkante milimeter, zoals SP-er De Wit blijkbaar ook niet vond.

 11. @10:

  En váls dat ze zijn veel SP-ers, sta ik telkens weer versteld van.

 12. Nee, Laurent, de SP heeft de motie dan ook niet gesteund. Het ging om het INDIENEN ervan, en dat is nauwelijks meer dan een formaliteit. Natuurlijk kan je daar een punt van maken, maar kom op. Pick your fights. Dit gaat echt nergens over. Echt niet.

 13. @16 Over mierenneukers gesproken. Iedereen met ogen in zijn kop kan zien dat dit stuk gaat over het ondersteunen van INDIENEN van moties en dat dat niet alleen maar een formaliteit is. Zie mijn reactie gisteren en de actie van De Wit in 2007 toen PVV geknuffel nog niet hip was.

  Je HOEFT het indienen van de motie dus helemaal niet te ondersteunen. Capiche?

 14. @16:

  Je wil het niet snappen, het steunen van het indienen van zo’n achterlijke motie ben je niet verplicht.
  Wat een gefoefel van de SP om weer van hun gedrag weg te draaien. Zo ken ik die partij, en niet anders.
  Schande spreken over Fleur Agema die uitgejoeld werd door een handjevol mensen van de IS. Weet je wat schande is? Dat Leijten niet KEIHARD de confrontatie zocht met die fascisten daar.
  Stelletje wiebelknietjes, bah.

 15. De politieke scholing van de SP stelt geen donder voor. Zoveel is duidelijk.

 16. @10, Dat ‘geneuzel op de vierkante millimeter’ van gisteren maakt heel veel duidelijk over wat voor een vunzig, xenofoob land dit is en hoe het Binnenhof een soort ‘Wannsee’ is geworden…met medewerking van een SP die ook steeds meer ‘een hele normale partij met hele normale standpunten’ aan het worden is.
  ’t Zou mij niet verbazen als de Koran daar inderdaad een keer bij het oud papier gemietert wordt…kunnen ze er het ‘manifest’ van Breivik neerzetten. Die had immers ‘een punt’?
  Hoe het ook zij: vd Heuvel deed er heel goed aan de wereld te berichten over een voorval dat perfect duidelijk maakt wat voor een ranzige troep dat zogenaamde parlement is.

 17. @16 Natuurlijk is het nodig om het indienen van een onzinnige, beledigende en inhoudelijk niet volledig ware motie te steunen. Het is immers de eerste stap naar de verbreiding en ‘bespreekbaar maken’ van de zoveelste leugen van de PVV. Waarom dacht je dat ze al die vragen en moties indienen? Die moties halen het nooit, tenzij met steun van SP en VVD en zelfs die partijen wordt het af en toe te gek.
  Nee, het is de PVV alleen om publiciteit te doen en o.a. de SP hoereert daar graag een beetje mee. Of zijn ze werkelijk zo naïef?

 18. Ik zie niet goed in wat je fout hebt gedaan. Dat miereneuken zie ik ook niet. Ok, uiteraard is het ondersteunen van de inhoud van een motie iets anders dan het ondersteunen van het indienen, maar waarom zou je een dergelijke belachelijke, racistische motie überhaupt ondersteunen? Omdat dat goed gebruik is? Maar dan doe je net alsof de PVV een ‘normale’ partij is, die op een ‘normale’ wijze behandeld zou moeten worden. DAt is ze uitdrukkelijk NIET. Het is een partij van racistische crypto-fascisten. Boycotten en isoleren, die handel.

 19. @Anne-Marie, heb ik niet zoveel ervaring met micro-orgasmen. Jij weet beter.
  Om dit te bereiken van welke kant moet je dan die mieren gaan neuken?

  Helpt in deze ook een Metronoom?

 20. Jeetje , hoe zeer S.P. aanhangers op PVV aanhangers beginnen te lijken , ze doen hun bek niet open tenzij hun leider cq hun partijtje aangevallen word … en dan komen ze als maaien uit een dooie kat …

 21. Ik vraag mij af . steunde Marcus Bakker het indienen van Centrum Partij moties ??

 22. Marcus persoonlijk gekend hebbend denk ik dat hij nog liever gestikt was .. helaas geen continuïteit tussen de CPN en de SP dus ook geen kennis over wat het betekend je tegen fascisme te verzetten …

 23. Ik vraag me inmiddels wie het grotere kwaad zijn – de PVV, of de overige partijen die te laf zijn om een grens te trekken.

  Van Geert W. et al verwacht ik geen enkel fatsoen, of een greintje moraal, maar van de rest valt mij smerig tegen, en dan vooral van de SP. Als ze al zo weinig ruggegraat hebben kunnen ze net zo goed fuseren met de rest van de zgn. “linkse” partijen (lees: rechtse zakkenwassers in ernstige staat van ontkenning).

Reacties zijn gesloten.