‘Redelijk rechts’ vernietigt zichzelf

Ik zat net in onze schreeuwdoos nog te verzuchten hoe onbegrijpelijk ik het vind dat onze rechtse medelanders, die ik toch voor een stuk fatsoenlijker had gehouden, er kennelijk geen probleem mee hebben om een miljoen andere landgenoten bij het vuil te zetten, althans “agree to disagree” in ruil voor “gedoogsteun”. Iets wat sjiek klinkt ruilen voor iets wat goedkoop klinkt dus. Waardoor vuiligheid gelegitimeerd wordt.

Rechtse mensen.
Ik had “rechtse mensen” altijd voor volstrekt fatsoenlijk gehouden. Ja een andere kijk op wat, meest economische, zaken. Christendemocratisch. Of liberaal. Maar wel principes. Maar die principes blijken er dus helemaal niet toe te doen.

Nu dan weten we dat ook weer.

Wat blijft er dan over? Qua “redelijk rechts”?

Bijgaande column, van Frans Leijnse, universiteitshoogleraar van de Open Universiteit en lid van de Eerste Kamer voor de PvdA, gaat daarover.

14 gedachten over “‘Redelijk rechts’ vernietigt zichzelf”

 1. Een prima betoog van Leijnse. Komt wel erg laat. Maar beter laat dan nooit. 🙂
  Frans Leijnse hoort bij de “WBS”-generatie van de PvdA: de radikale afgestudeerde studenten die zich tijdens (of vlak voor) de regering-Den Uyl 1973-77 met de partij engageerden. Voorzover ik weet, is Leijnse de eerste prominente PvdA-er die zich zo scherp uitlaat over het gevaar van Wilders en diens PVV. Eergisteren kwam Ronald Plasterk voor de radio niet verder dan Wilders een “onbegrijpelijke cynicus” te noemen.
  Er is een kogel door de linkse schuilkerk!
  Als je de eerste 14 haatdragende commentaren van Volkskrantlezers tot je laat doordringen, kun je zien, dat het hoog tijd is, om, zoals Leijnse doet, Wilders een “fascist” te noemen en uit te leggen waarom dat zo is.
  Het gif van rassenhaat, geloof in linkse samenzweringskomplotten en de “vrijheid”, om de goede man (Leijnse) zonder zich te bekommeren om onderzoek, te beledigen, weg te zetten als leugenaar – is blijkbaar al heel diep doorgedrongen.
  Nu maar hopen, dat de PvdA niet opnieuw schrikt en gaat terugkrabbelen.
  Enfin, het is een genoegen om al onze argumenten van de afgelopen maanden eens bij een ander terug te zien! 😉

 2. zo is dat huib dat roep ik al jaren
  noem het beest gewoon bij de naam . wat is daar nu zo moeilijk aan?
  dat preutse politiek ‘correcte’ gedoe van de laatste jaren

 3. Ik vrees dat het uit electorale overwegingen is. Maar Van Doorn schrijft het juist in “Duits socialisme”: de overstap van socialist naar fascist komt regelmatig voor; het omgekeerde is heel zeldzaam (zoniet onbestaand) [vrij weergegeven]. Dus waarom je best doen die lui te vriend te houden?

 4. Nolly van der Kluft Schreef:

  overstap van socialist naar fascist komt regelmatig voor; het omgekeerde is heel zeldzaam

  Minder gaan denken komt vaker voor dan meer gaan denken ..
  klinkt logisch

 5. De reacties op Sommers gewauwel in de VK spraken weer boekdelen.
  Gelukkig zijn er nog steeds fora dissidenten die er echt werk van maken en dit soort journalisitieke opiniestukjes, cq. het legitimeren van Wilders, grondig onderhuit halen.
  Leijnse kwam er dus ook aan te pas, los van dat hij van de linkse kerk signatuur komt, gaan PVV ers er regelrecht aan voor bij dat held wilders wel eens foute ipv een reddende engel zou zijn.
  Of men haalt naar eigen gelieve een paar goede punten uit zijn program waarmee Wilders blijft staan.Het beest bij de naam noemen, neo fascist, is m.i. niet effectief en eerder averechts om tot het inzicht te komen dat hij dit is.
  Ik heb afdeling en laatje Wilders in mijn hoofd als neo fascist zonder denkdraadjes zoals xenofobie e.d erbij, sec neo fascist dus.

  Ik hou het zelf nu simpel bij feitelijk verwijzen naar de doelstelling en ambities GW : apartheids staat onder regime Wilders.
  Dit verlost mij in ieder geval van het verstrikt raken in het gedachten goed van PVV adepten.
  Ik had gisteren aangaande burgerverzet over fenomeen Wilders een paar interessante uitwisselingen. Wilders dialectiek hoort in het MO thuis, en is daarom niet geschikt om mee terug te komen in het Europees dialoog, het ondergraaft dit juist, gebruikt van bv. zionist schiet ook al niet op. Wat voor mij ook als leerzaam naar voren kwam is om de PVV sec als politieke opstand beweging tegen Haagse Mores te zien.
  Binnen de economisch maatschappelijke verharding, neo lib economie verhufftering, heeft component onderling wantrouwen, pro or con inhoud Wilders Freedom of Speech zijn burger intrede gedaan.
  Het is bv. daarom zo belangrijk om elkaar als burger signaal en verzet in de publieke ruimte vriendelijk en behulpzaam tegen te blijven komen.
  Dit zou normaal moeten zijn maar dat is het al lang niet meer, ook niet bij ambtelijke uitvoerders zoals ov personeel.De gedachte kwam verder bij mij op dat bijzondere colleges over Wilders ambities en freedom of speech aan studenten aan de orde zou kunnen zijn.
  Alles om bij te dragen aan het mobiliseren van burger verzet.

  Ik begrijp Huub’s eerder genoemde soort Oranje Revolutie maar zie zelf helemaal niet hoe dit tot stand zou kunnen kan komen.
  Alle tips die leiden naar burgerverzet welkom, dank u!
  .

 6. Sorry, ik zie net dat Leijnse een eigen VK opiniestuk is.
  Heb voorlopig even geen tijd meer om te reageren,ik ga er een aantal dagen tussen uit.
  Tot wederlezen, schrijven, succes mensen 😎 !

 7. @Huib, waarom duurt het zo lang bij de PvdA, denk je?

  Electorale overwegingen, en een verkeerd ingeschat beeld van de PVV stemmer? De PvdA schermt nog altijd met de PVV’er als hun natuurlijke kiezers, de ‘minseh’ uit de ‘ouwe wijken’, in plaats van petit bourgeois uit de VINEX en angstige burger uit de krimpzones.

  Of schaamtegevoelens over de allochtone achterban, en het allochtone kader? De weigering om écht te kiezen voor de allochtone achterban? Er wordt nu over allochtone, islamitische partijleden van CDA en PvdA gezegd dat zij de ‘vijfde kolonne’ zijn, infiltranten voor de islamisering. In het debat houdt dan alles op, natuurlijk. Dan moet je met een ”de dood of de gladiolen” mentaliteit pal achter je allochtone kader gaan staan. Gebeurt niet. Of te weinig. Hoor ik te weinig.

 8. @daphne: Ik pijnig me ook het denkhoofd over de suïcidale (zelfmoord-) PvdA-politiek op dit vlak. Alles wat je noemt, speelt naar mijn mening zeker een rol. Althans, sinds Paul Scheffer’s “Drama” artikel in de NRC.
  Tony Judt (in Het Land is Moe) analyseert het falen van de sociaaldemocratie op een moment dat het harde liberalisme vrijwel onbeperkt woedt. (Link op Krapuul). Hij toont naar mijn mening ook aan, dat er geen andere weg dan de democratisch-socialistische/vrijzinnig-liberale is, om de democratie en de welvaartsstaat te behouden en te ontwikkelen. Maar hij stierf onlangs, voordat hij z’n kritiek op “New labour” kon omzetten in konkrete aanbevelingen.

 9. @ Huib,

  Ik kan me toch niet aan de indruk ontrekken dat mensen juist op die posten waar ze veel schade kunnen aanrichten (regering en tweede kamer) ‘Ill fares the land’, van Judt helemaal niet lezen. Immers, dan zouden ze moeten toegeven dat hun handelingen worden ingegeven door overwegend graaizucht en machtswellust. Dat doen ze niet. Daar kunnen we lang op wachten. Nee, ze offeren ons liever op aan den fascsist Wilders dan dat ze de handen in eigen boezems steken.

  En straks al de chaos niet meer te overzien is, ja dan proberen ze via de helpende hand truuk (Naomi Klein) weer een wit voetje bij ons te halen.

  Bah

  Seen it all!

 10. @Andreas
  Gewoon Jim Crow met een andere smoes. Geldt trowuens voor die hele moslimhaat. De gemiddelde moslim is nu eenmaal donkerder dan bleek.

 11. Dat je zo’n plaatjes nodig hebt om je gelijk te krijgen zegt al meer als genoeg over jou en al je medestanders.

Reacties zijn gesloten.