Eén op de zes Amerikanen leeft van voedselbonnen, hoe lang nog voordat we hier zover zijn?

Eén zesde van de Amerikanen krijgt voedselbonnen. Zoals mijn Amerikaanse vriendin zegt: “Er zijn twee Amerika’s, en één ervan is gewoon in de derde wereld veranderd”, en daarmee bedoelt ze niet Zuid-Amerika.

Op de scholen waar zij werkt komen kinderen die alleen op die scholen te eten krijgen, thuis niet. Ondanks die voedselbonnen. In de weekends sturen de scholen die kinderen een voedselpakket mee, zodat ze in elk geval íets hebben. Ook zijn er wel docenten die schoenen en kleding kopen voor kinderen.

Toestanden die men inderdaad alleen in derde wereldlanden verwacht aan te treffen.

Nu kunt u wel denken dat wij het hier in Nederland nog een stuk beter doen, maar als je Europa als geheel bekijkt en Spanje, Griekenland en Portugal in ogenschouw neemt zijn we hier ook weer niet zo heel ver verwijderd van een dergelijk nachtmerriescenario. Bovendien kunnen onze eigen voedselbanken de vraag ook al maar nauwelijks aan.

Bovendien is politiek rechts er vooral de afgelopen tien jaar vrij goed in geslaagd de voor een sociale samenleving zo nodige solidariteit grondig te ondermijnen, een van de belangrijkste oorzaken voor die extreme welvaartsverschillen in de VS. Eén van de redenen waarom de sociaal-democratie in de Verenigde Staten nooit goed van de grond kwam is dat arbeiders daar van begin af aan al etnisch verdeeld waren, en dus meer moeite hadden een sterk blok tegen de bezittende klasse te vormen. Ook hier probeert men die breuk deels via etnische lijnen te laten plaatsvinden

Een houding die men bovendien veelvuldig aantreft in de Verenigde Staten is er een van ergernis over dit soort armoede, dat men er mee lastig gevallen wordt. Zelfs een deel van de armen zelf zal zich er voornamelijk beschaamd voelen over het feit dat men het niet gemaakt heeft in de maatschappij, en wil niet graag een beroep doen op steun, als die er al is. Zodanig is men er geïndoctrineerd door de mantra dat je alles kunt als je maar wilt. En als het niet lukt heb je dus niet hard genoeg gewerkt, eigen schuld. Het VVD-paradijs, zeg maar.

Het belangrijkste doel dat de bezittende klasse heeft is te zorgen dat het werkvolk bij economische tegenspoed naar elkaar kijkt in plaats van naar boven. In de VS werkt dat heel behoorlijk, de veelverdieners zijn de helden, en de reden dat jij het slecht hebt zijn de voedselbonnen voor losers waarvoor jij als belastingbetaler moet bloeden. Niet die bovenste 1% die een derde van het vermogen in de Verenigde Staten bezit.

9 gedachten over “Eén op de zes Amerikanen leeft van voedselbonnen, hoe lang nog voordat we hier zover zijn?”

 1. Het is het ‘there is no such thing as society’ van het ‘rolmodel’ van Femke-ik twitter overal mijn kan niet verrekken hoe stupide, walglijk of weerzinwekkend meninkje over- Halsema in optima forma.

 2. Een andere simpele reden voor het geloof in de politiek van de VS is dat het land het economisch machtigste land ter wereld is. Dan zullen de leidende politici ongetwijfeld veel goed doen, denkt de eenvoudige geest.

  Het is wachten tot de VS zijn leidende positie kwijtraakt voordat er veel verzet ontstaat van onderop.

 3. En wie was ook al weer de held voor Wilders ? Die heks met de naam Maggy MadnessThatcher en natuurlijk Ronny Retard Reagan.

  Dit is nog een staartje van die onfortuinlijke tijd van Reagan met zijn trickle down ramp. En de VVD wil dat maar al te graag importeren.

  Ook in Spanje vandaag weer corruptie wat de klok slaat op rechts. En dat is al eeuwen zo. Nieuwe media moet toch een doorn in het oog zijn voor rechtsen. Elke keer via Youtube in your face the facts.

  Nu kunnen types als Wiegel niet meer draaien en de schuld aan links geven. Toch blijven hordes geloven in de leugens van rechts omdat ze gewoon braindead zijn. Drones en droolbots. Mindless zombies.

 4. Maar gelukkig is er sport journaal met de Tour Doping de France. Dan hoeven die rechtsen zich niet druk te maken over dit soort zaken. Voetjebal en Wieltjeren als een stel idioten.

  In Fuhkushima stijgt de radioactiviteit. Ook iets wat de VVD wil uitbreiden op deze 10km2 aan grond waarop we leven.
  Maar men kijkt sportjournaal dus niks aan de hand.

  Ook de graaiers in de zorg. WEER! Waar is Edith Mengele Schippers om dat eens aan te pakken. Nee laten we “wan” betalers harder straffen ook al heeft zij daar zelf heel veel schuld aan. Deze VVD vrouwenquota vullende muts zonder juiste opleiding.

 5. ik heb ook de buitenlandse pers gelezen dat o.v.a. feiten – maar 47% van de Amerikaanse bevolking hebben werk op dit moment.

  We zitten beter in Nederland, maar hoe lang nog gezien dat de neoliberalen alles vanuit de VS willen overnemen?

 6. gelukkig dat overal in nederland de mensen de cooperatieve gedachte ontdekken.

  bv. energiecooperaties.
  we moeten elkaar helpen zonder aan de leiband van de staat of de multinationals te gaan lopen.

  onderlinge zorg organisaties.
  weg met de onderdrukkende instituties.
  zie china een perfecte mix communisme en kapitalisme, maar de gewone man/vrouw is er de klos.

Reacties zijn gesloten.