Wilders bezigt achterhaalde koloniale retoriek – Maroc.NL

Rutte en Verhagen onderschreven op een Hollandse zomerdag de legitimiteit van Wilders’ negentiende-eeuwse geloofsbelijdenis inzake onherstelbaar fatalisme, gewelddadigheid, achterlijkheid en criminaliteit van de “Oosterling”, pardon: de Moslim, o nee  (pardon 2): DE Islam. Ze deden alsof het om een herenaccoord gaat over een academische kwestie.

Maar wat Wilders ook mag beweren, als hij het over de “criminele ideologie” van de Islam heeft, dan bedoelt hij de mensen die zelf, of hun ouders of hun grootouders, “wortels” hebben in “Islamitische landen” (PVV-program, blz. 11). Je hoeft er zelfs geen moslim voor te zijn. Christelijke Palestijnen bij voorbeeld, vallen ook onder de banvloek.

Is het brutaliteit of onwetendheid? Evil or stupidity? Net als ik, is de academisch wereld aanvankelijk met stomheid geslagen. Dat is nu aan het veranderen. Republiek Allochtonië signaleert een artikel dat genadeloos afrekent met de Wilderiaanse haat-mythologie.

Auteur Michel Hoebink is niet de eerste de beste. Hij is redacteur bij de Arabische afdeling van de Wereldomroep en kent zijn Edward Said. Hij schrijft:

Wilders’ betoog is een onvervalst staaltje negentiende eeuws orientalisme. De PVV leider is zich er kennelijk niet van bewust dat dit soort redeneringen in de jaren ’70 van de vorige eeuw effectief zijn ontkracht door critici als de Palestijnse literatuurwetenschapper Edward Said. Zulke critici betoogden volkomen terecht dat wereldreligies als de islam geen onveranderlijke essentie hebben die gewelddadig of juist vreedzaam is of wat dan ook.

Die in de Islam veronderstelde “onveranderlijke essentie” vinden we terug in Ajaan Hirsi Ali’s “denken” en in een bloed-en-bodem vorm in het PVV-program, waar dat een apartheidsparagraaf wil toevoegen aan artikel 1 van de grondwet, gericht tegen Nederlandse staatsburgers met “wortels” in het land van de Islam. Alleen als je de Islam verwerpt, kun je worden gered.

Natuurlijk kun je er niet aan voorbij zien, dat op dit moment een religieus “gemotiveerde” gewelddadige stroming onder moslims bestaat:

Jawel, er bestaan fatalistische en tirannieke tendensen in de islam, maar er zijn ook stromingen die met een even plausibel beroep op de bronnen de individuele vrijheid en verantwoordelijkheid prediken. De Koran en de profetische overlevering zijn zo rijk aan verhalen dat iedereen altijd wel iets vindt om zich op te beroepen. Je kan de islam niet vastpinnen op één van zijn vele historische verschijningsvormen.

Dat doen we met het Christendom (Inquisitie) en met het Joodse geloof immers ook niet. Hoebink:

In de academische wereld kan je sinds Edward Said niet meer aankomen met essentialistische betogen als die van Wilders en zijn negentiende eeuwse voorgangers. Mensen die de discussie een beetje kennen zijn dan ook letterlijk met stomheid geslagen als Wilders doodleuk weer met die achterhaalde kletskoek komt aanzetten, alsof er nooit iets gebeurd is.

Je kunt Marcel Hoebink helemaal lezen in: Wilders bezigt achterhaalde koloniale retoriek – Maroc.NL.

Het is te hopen, dat de Amsterdamse Rechtbank straks gehakt gaat maken van Wilders’ eeuwige “waarheid“spretentie, die alleen wordt onderschreven door marginale types als de barbarist Hans Jansen en de hysterica Wafa Sultan. Het is een primitief geloofsartikel dat moet dienen om ons bang te maken en Wilders’ éénhoofdig Leiderschap te aanvaarden.

8 gedachten over “Wilders bezigt achterhaalde koloniale retoriek – Maroc.NL”

 1. Jammer dat je een op zichzelf goed stuk weer moet besmeuren door te spreken over “marginale” types als de “barbarist Hans Jansen” en “hysterica Wafa Sultan”.
  Je doet alsof wetenschap je interesseert, maar je wilt alleen je gelijk halen.
  Jammer, want met de laatste alinea geef je enkel blijk van een gebrek aan fatsoen, je kwetst bewust mense. Dat willen ze op deze site niet.

 2. Dat die types marginaal en hysterisch zijn dat hebben we hier inmiddels wel afdoende onderbouwd. Met wetenschap heeft het in ieder geval niets te maken. En je hoeft je verder geen zorgen te maken over wat we op deze site willen, dat doen wij wel.

 3. Oh ja, Mr Ooijer, maar dat is hier even niet aan de orde. En ja, ik weet goed hoe de wereld in elkaar zit. En, nee, het is geen betuttelen van Huib, maar hij pakt een inhoudelijk goed onderbouwd artikel, althans hij citeert daaruit, en plakt er dan zelf zo’n wezenloze laatste alinea aan vast. Dat schelden, dat heeft die Huib toch niet nodig !
  Of wel ?

 4. @5: je gevoel over iedereen verheven te zijn ademt uit al je postjes. Jammer joh, dat je zo goed weet hoe de wereld in elkaar zit. Zo jong nog en al zo onwrikbaar in je standpunten. Zo jong nog en je kunt al niet meer een dialoog aangaan.

 5. @Liera, wat heb ik nog toe te voegen aan wat MrOoijer al zei?
  Ik ben blij dat je het een goed artikel vindt (van Hoebink).
  Vertel ons, waarom.
  Dan kun je ook onderbouwen, waarom ik het misschien verkeerd interpreteer.
  En Hans Jansen, de arabarbarist, – wordt hij niet ook gedesavoueerd door Hoebink?
  Maar, beste Liera, begin, met ons te vertellen, waarom je het met Hoebink eens bent en niet met mij.
  We discussieren hier inhoudelijk. Is best wel bijzonder.
  Het zou natuurlijk normaal moeten zijn.
  En, weet je, op inhoudelijk commentaar, komt altijd een inhoudelijk antwoord!
  Gratis! 😆

 6. Die laatste alinea is juist essentieel voor het hele stuk. Samen met de tweede. En laat de rechter inderdaad maar oordelen. 😈

 7. ik begrijp niet waarom dit tot oktober moest wachten. ondertussen kan Wilders zijn gang gaan. kan het volk Verhagen, Rutte en Wilders niet op de trein zetten? of vliegtuig? 👿

Reacties zijn gesloten.